Οι κρυφοί άσοι του Μαρτίνς και τα τρωτά σημεία του Ολυμπιακού

Παναγιώτα Χαλκιά19 Ιανουαρίου 2020

Το 2020 μπήκε ιδανικά για τον Ολυμπιακό. Επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα χάρη στον Άρη που έσπασε το αήττητο του ΠΑΟΚ και είχε επιστροφές που προσθέτουν ποιότητα και λύσεις. Βαλμπουενά, Χριστοδουλόπουλος, Γκιγιέρμε και Φορτούνης πάτησαν ξανά χορτάρι ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα θα ανεβάσουν στροφές και οι Σουντανί, Ποντένσε. Το «ερυθρόλευκο» οπλοστάσιο γεμίζει και ο Πέδρο Μαρτίνς ανακατεύει την τράπουλα και βρίσκει περισσότερα χαρτιά.

Η χρονιά χτίστηκε στη βάση της επιστροφής στα τρόπαια και ο μεταγραφικός σχεδιασμός κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι «ερυθρόλευκοι» φρόντισαν να κλείσουν κάποια κενά και να προσθέσουν λύσεις που προσφέρουν ποιότητα και εμπειρία. Οι εμφανίσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα και δημιουργούν ερωτηματικά. Το αποτέλεσμα έρχεται κάποιες φορές με δυσκολία αλλά απώλειες δεν υπάρχουν.

Μεσοεπιθετικά βγάζει φωτιές. Με μαέστρο το Ματιέ Βαλμπουενά και όργανα τους Ντανιέλ Ποντένσε και Γιουσέφ Ελ Αραμπί οι αντίπαλες άμυνες ξεκλειδώνουν ενώ όταν οι Μασούρας και Σουντανί έχουν κέφια τότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Ο Γκερέρο, με τη σειρά του, δίνει και εκείνος λύσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκουν δίχτυα κάθε 6.9 τελικές και στόχος του Πορτογάλου τεχνικού είναι ο αριθμός αυτός να βελτιωθεί.

Η αμυντική γραμμή δυνάμωσε αλλά λάθη γίνονται. Ζοσέ Σα και Ρούμπεν Σεμέδο προσθέτουν εμπειρία και εμπνέουν σιγουριά στους συμπαίκτες του. Τσιμίκας και Ομάρ δίνουν άλλη πνοή στα άκρα ενώ ο παρτενέρ του Πορτογάλου αμυντικού στο κέντρο της άμυνας ποικίλλει.

Βαλμπουενά – Ελ Αραμπί βγάζουν ποιότητα στο χορτάρι

Ο Ολυμπιακός διαθέτει ποιοτικούς παίκτες στο δυναμικό του που ανά πάσα στιγμή με μια ενέργεια μπορούν να ξεκλειδώσουν τις κλειστές άμυνες και να του δώσουν πολύτιμους βαθμούς.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του και προσθέτει ποιότητα και ουσία. Είναι παίκτης που δύσκολα θα του πάρεις την μπάλα από τα πόδια, μπορεί να εκθέσει τον αντίπαλο ανά πάσα στιγμή, χειρίζεται άψογα το τόπι και έχει πάσες ακριβείας. Είναι άσος κρυμμένος στο μανίκι του Πέδρο Μαρτίνς και ο Πορτογάλος τον τραβά όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν.

Ο Γάλλος μέσος έχει αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια τη φετινή αγωνιστική περίοδο σε όλες τις διοργανώσεις αλλά έχει βγάλει μόλις τέσσερα 90λεπτα. Ωστόσο, είναι ο παίκτης κλειδί στο κομμάτι της δημιουργίας. Μετρά ήδη επτά τέρματα και 11 ασίστ. Δε διαβάζεται στα πέναλτι. Πετάει την μπάλα είτε στα αριστερά, είτε στα δεξιά, είτε χαμηλά, είτε ψηλά. Ο Βαλμπουενά έχει βρεθεί επτά φορές στην άσπρη βούλα και μετρά ισάριθμα τέρματα. 

Είναι άσος στις ασίστ. Σε 20 παιχνίδια έχει μοιράσει 11 πάσες που οδήγησαν σε γκολ, κάποιες εκ των οποίων καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Στην αναμέτρηση με την Μπασακσεχίρ για το 0-1, κόντρα στην Κράσνονταρ από τα πόδια του προήλθαν και τα δύο τέρματα, στο 1-2 με τον Άρη και στο 1-0 ενάντια στον Παναθηναϊκό.

Ποιοτικός αλλά πιο δύσκολος στο γκολ ο Ντανιέλ Ποντένσε. Ο Πορτογάλος εξτρέμ μαγεύει στο χορτάρι με τα κόλπα του, μπερδεύει τους αντιπάλους του αλλά χάνεται στην τελική επιλογή. Σε 27 παιχνίδια φέτος μετρά πέντε τέρματα και πέντε ασίστ. Χαρακτηριστικό είναι σε 20 τελικές στο πρωτάθλημα μετρά μόλις τρία γκολ. Η απουσία του στερεί ταχύτητα.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί διανύει περίοδο φόρμας και κάνει απόσβεση των χρημάτων. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν στο πρόσωπο του τον παίκτη που θα τρυπά τα αντίπαλα δίχτυα και αυτό αποδεικνύεται στους αριθμούς του. Ο Μαροκινός έχει σημειώσει συνολικά 18 γκολ τη φετινό περίοδο, τα δέκα εκ των οποίων τις τελευταίες 36 ημέρες (7/12 – 12/1). Εννέα φορές η μπάλα έχει καταλήξει στα δίχτυα με σουτ, έξι από το κεφάλι του και τρεις από την άσπρη βούλα. Μοιράζει και γκολ. Από τα πόδια του έχουν έλθει τέρματα κόντρα σε Λαμία, Ατρόμητο, Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης.

Ο Γκιγιέρμε μοιάζει με ακούραστη μηχανή που, πριν τον τραυματισμό του, μετρούσε συνεχόμενα 90λεπτα. Έχει ολοκληρώσει τα 21 από τα 24 παιχνίδια που έπαιξε φέτος, έχει μοιράσει μία ασίστ και έχει σημειώσει τέσσερα γκολ. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των Πειραιωτών και προσφέρει σιγουριά στους συμπαίκτες του και λύνει τα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς.

Οι τέσσερις τους έχουν μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και από τα πόδια τους έχει περάσει το 59.4% των τερμάτων στο πρωτάθλημα. 

Άμυνα που «σπάει» δύσκολα

Η άμυνα έχει βελτιωθεί αισθητά. Το τρωτό σημείο της περσινής αγωνιστικής περιόδου έχει μετατραπεί σε δύναμη της φετινής. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος καθώς η εστία τους έχει παραβιαστεί μόλις έξι φορές σε 96 τελικές προσπάθειες.

Οι μόνες ομάδες που έχουν καταφέρει να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Ζοσέ Σα είναι οι Παναθηναϊκός, Άρης, ΟΦΗ, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ και Λάρισα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Πειραιώτες δέχονται γκολ κάθε 16 τελικές προσπάθειες ενώ οι «βυσσινί» ήταν η τελευταία ομάδα που σημείωσε γκολ την 15η αγωνιστική στις 18 του Δεκέμβρη.

Ωστόσο, η άμυνα δεν είναι απροσπέλαστο τείχος. Η αυτοσυγκέντρωση χάνεται και το λάθος έρχεται. Η αμυντική γραμμή έχει προβλήματα στις γρήγορες αντεπιθέσεις και στα κόρνερ όπου και η ισορροπία χάνεται. Συχνά πυκνά υπάρχει κενός χώρος στο ύψος της μεγάλης περιοχής και δίνεται η ευκαιρία στον αντίπαλο να σουτάρει.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.