Ολιβέιρα: Η Μπενφίκα, οι δανεισμοί και τα παιχνίδια με τον ελέφαντα

Παναγιώτα Χαλκιά19 Ιουλίου 2021

Ο Νέλσον Ολιβέιρα είναι ο εκλεκτός του Ραζβάν Λουτσέσκου για την ενίσχυση της επιθετικής γραμμής του ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος μετά τη θητεία του στην Ελλάδα με τα χρώματα της ΑΕΚ, φόρεσε τα «ασπρόμαυρα» και μάλιστα, πέτυχε και ένα πανέμορφο τέρμα στη φιλική αναμέτρηση με τη Σαρλερουά.

Ο 29χρονος επιθετικός θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Πορτογαλίας, παρομοιάστηκε με τον Ερίκ Καντονά και έδειχνε ότι στο μέλλον μπορεί να ηγηθεί στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Χάθηκε στους δανεισμούς, ζητά μια καλή επανεκκίνηση και ετοιμάζεται να παλέψει για τη θέση του βασικού στο αρχικό σχήμα του Δικεφάλου.

Τα χαρακτηριστικά του

Ο Ολιβέιρα είναι ένας επιθετικός που αρέσκεται να παίζει τόσο μέσα στο κουτί όσο και εκτός περιοχής. Παίζει με την πλάτη στο τέρμα και κινείται συνεχώς προσφέροντας λύσεις στα εξτρέμ. Δοκιμάζει το πόδι του από κάθε σημείο και δυσκολεύεται με τις εναέριες μονομαχίες. Δεν είναι ένας killer αλλά ο παίκτης που θα κινηθεί, θα πιέσει και θα ανοίξει χώρο στους συμπαίκτες του.

H Μπενφίκα και η «δανεική» βόλτα στην Πορτογαλία

Γεννημένος στο Μπαρσέλος τον Αύγουστο του 1991 έδειξε από μικρός την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Σάντα Μαρία και γαλουχήθηκε σε εκείνες της Μπράγκα και της Μπενφίκα. Είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση του γκολ από νεαρή ηλικία αφού ήταν πρώτος σκόρερ και στις δύο ακαδημίες.

Η πόρτα της πρώτης ομάδας της Μπενφίκα άνοιξε για εκείνο το 2008, όταν και συμμετείχε στο φιλικό κόντρα στην Εστορίλ. Η Κίκε Φλόρες είχε εκτιμήσει τις ικανότητες του και δεν δίστασε να τον ρίξει στη μάχη αλλά και να τον συμπεριλάβει στην αποστολή για την ευρωπαϊκή αναμέτρηση με τη Νάπολι για το Κύπελλο UEFA.

Γύρισε στην ομάδα Νέων και κρίθηκε κατάλληλο να δοθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια και εμπειρίες στα πόδια του. Ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Ρίο Άβε και Πάκος Φερέιρα. Οι επιδόσεις του ήταν ικανοποιητικές και οι άνθρωποι της Μπενφίκα του δίνουν την ευκαιρία που έψαχνε. Κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με την ομάδα σε έναν αγώνα Κυπέλλου ενώ σημειώνει κόντρα στη Ζενίτ στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πατρίδα του συμπλήρωσε 67 συμμετοχές και οχτώ γκολ.

Οι δανεισμοί σε Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία

Το 2012 πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω την Πορτογαλία και να δοκιμάσει την τύχη του και σε άλλα πρωταθλήματα. Η αρχή έγινε από την Ισπανία και την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Έμεινε ένα χρόνο στην ομάδα και κατέγραψε 31 συμμετοχές και τέσσερα τέρματα.

Επόμενος σταθμός ήταν η Γαλλία. Η Ρεν κινήθηκε για το δανεισμό του και τον κράτησε στο δυναμικό της για ένα χρόνο περίπου. Συνολικά αγωνίστηκε σε 36 παιχνίδια, εκ των οποίων μόλις στα 12 έπαιξε ολόκληρο ενενηντάλεπτο. Βρήκε δίχτυα οχτώ φορές και μοίρασε δύο ασίστ.

Ακολούθησαν δύο ακόμη δανεισμοί στο Νησί. Αρχικά έπαιξε με τη φανέλα της Σουόνσι, με την οποία αγωνίσθηκε μόλις σε 11 παιχνίδια αλλά κατάφερε να βάλει ένα γκολ. Έπειτα, μετακόμισε στη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπου και πέτυχε εννέα τέρματα και δημιούργησε άλλο ένα.

Η θετική εκκίνηση στη Νόργουιτς και ο δανεισμός στη Ρέντινγκ

Το 2016 οι άνθρωποι της Νόργουιτς εντοπίζουν στο πρόσωπο του τον παίκτη που θα δώσει λύση στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Έτσι, βγάζουν από τα ταμεία τους κάτι παραπάνω από 5.5 εκατομμύρια και τον εντάσσουν στο δυναμικό τους. Η πρώτη του σεζόν ήταν παραγωγική καθώς σημείωσε 12 γκολ και μοίρασε δύο ασίστ.

Στη δεύτερη είχε περισσότερα παιχνίδια αλλά λιγότερα γκολ. Σημείωσε οχτώ και έδωσε τρεις ασίστ. Θα θυμάται τον πανηγυρισμό του μετά το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τη Φούλαμ. Πέρασε ως αλλαγή και όταν σκόραρε, έβγαλε τη φανέλα και την κούνησε επιδεικτικά μπροστά στο πρόσωπο του προπονητή του. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε ουσιαστικά εκτός ομάδας.

Τον Ιανουάριο του 2019 άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε η Ρέντινγκ. Έμεινε εκεί για ένα εξάμηνο και σημείωσε 10 παιχνίδια και τρία γκολ. Η δουλειά με τον συμπατριώτη του Ζοσέ Μανουέλ Γκόμες έδειχνε να αποδίδει και να βελτιώνει τόσο την ψυχολογία του όσο και τη φυσική του κατάσταση.

Η έλευση στην Ελλάδα

Η ΑΕΚ αναζητούσε ένα παίκτη που θα αντικαθιστούσε τον Έσε Πόνσε και τα 21 γκολ που πέτυχε πριν φύγει για την Σπαρτάκ Μόσχας και ο Μιγκέλ Καρντόσο, που το 2019 καθόταν στον πάγκο της, έναν επιθετικό που δεν θα κάθεται απλά στην περιοχή και θα περιμένει να τον ταϊσουν. Την πρώτη του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα φάνηκε να πετά «φωτιές» κατέγραψε 34 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και βρήκε δίχτυα 16 φορές ενώ τη δεύτερη μόλις 10 σε 36 παιχνίδια. Κατά μέσο όρο είχε 62 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου έμεινε ελεύθερος.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Ο Πάουλο Μπέντο τον έχει χαρακτηρίσει «μέλλον» της Πορτογαλίας

2) Του αρέσει να γνωρίζει νέα μέρη και να δοκιμάζει νέα πιάτα.

3) Στο ταξίδι του στην Ταϊλάνδη φρόντισε να γνωρίσει το εθνικό άθλημα της χώρας, την Μουάι Τάι. Μια μαχητική πολεμική τέχνη ή τέχνη των οχτώ άκρων.

4) Στο ίδιο ταξίδι, έκανε και νέους φίλους. Ο ελέφαντας που τον έκανε βόλτες, ήταν ο αγαπημένος του.

5) Τον ελεύθερο του χρόνο συνηθίζει να τον περνά με την οικογένεια και τους φίλους του

6) Μετρά 87 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος σε όλες τις εθνικές ομάδες και έχει σημειώσει 27 γκολ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.