Οι θεωρίες του Κλάτενμπεργκ και «καπελωμένη» ΚΕΔ

Βασίλης Μάστορας22 Οκτωβρίου 2020

Για την παρουσία τοποτηρητών στην ελληνική διαιτησία οι μοναδικοί υπεύθυνοι είναι οι παράγοντες των ομάδων και οι ίδιοι οι διαιτητές. Οι πρώτοι γιατί προσπαθούν με κάθε τρόπο να έχουν επιρροή στην ΚΕΔ και οι διαιτητές γιατί, συνήθως, χορεύουν στον ρυθμό που χτυπούν ταμπούρλο οι παράγοντες. Υπάρχουν ανεξάρτητοι διαιτητές; Όπως δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των εξαρτημένων δεν μπορεί να προσδιοριστεί και αριθμός των ανεξάρτητων. 

Ή τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι είναι κατ’ επίφαση ανεξάρτητοι. Αν το περιβάλλον ήταν λιγότερο δηλητηριασμένο και διαπλεκόμενο δεν θα υπήρχε η ανάγκη της παρουσίας ξένων στην ΚΕΔ. Βοήθησε η παρουσία τους την εξέλιξη των Ελλήνων διαιτητών; θα αναρωτηθεί κάποιος. Η άποψη μου είναι ότι έγινε μία τρύπα στο νερό. Οι ικανοί διαιτητές συνέχισαν να δείχνουν το ταλέντο τους και οι ανίκανοι να επιβεβαιώνουν ότι σφυρίζουν στην πρώτη κατηγορία γιατί κάποιος τους έσπρωξε. 

Αν και η γραμμή που χωρίζει τον ικανό με τον ανίκανο, πολλές φορές στο ποδόσφαιρο δεν είναι διακριτή, καθώς και ο ικανός μπορεί να κάνει λάθη. Αλλά λάθη επαναλαμβανόμενα μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι.

Χθες ο αρχιδιαιτητής κ. Κλάτενμπεργκ μίλησε για πρώτη φορά σε συνέντευξη Τύπου. Τα όσα είπε έμοιαζαν με μία εξαιρετική έκθεση ιδεών η οποία όμως πρόσβαλε τους διαιτητές. «Θέλω να βοηθήσω τους Έλληνες διαιτητές, να τους εξελίξω και να τους εκπαιδεύσω ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτεροι. Ώστε στο μέλλον να γίνουν πιο καλοί και να έρχονται λιγότεροι ξένοι» είπε ο κ. Κλάτενμπεργκ, τσουβαλιάζοντας όλους τους εγχώριους διαιτητές. 

Λίγο αργότερα επέκρινε τα media και τους τηλεκριτικούς, προφανώς επιχειρώντας να ενισχύσει τον ρόλο του. Δεν απάντησε όμως με ποια κριτήρια επιλέγονται οι αγώνες στους οποίους θα «σφυρίζουν» ξένοι διαιτητές, παρότι παραδέχτηκε ότι «όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί». Το θέμα όμως είναι ότι και οι ξένοι διαιτητές κάνουν λάθη στα ελληνικά ντέρμπι, αλλά θεωρούνται ανεξάρτητοι και γι’ αυτό επιλέγονται. Για τον ίδιο λόγο που «καπελώθηκε» και η ΚΕΔ από τους ξένους. Ώστε να υπάρχει μία επίφαση ανεξαρτησίας και να μετριασθούν οι αντιδράσεις. Τίποτε περισσότερο ουσιαστικό.

FOCUS

Tελικώς επιβεβαιώνεται ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει ανάγκη από παράγοντες οι οποίοι θα βάζουν ζεστό χρήμα. Οι διαχειριστές σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν «μαύρες τρύπες», όσο καλή διάθεση κι αν έχουν, απλώς κυνηγούν την ουρά τους αγοράζοντας χρόνο. Το φινάλε τους είναι γνωστό. Στο τέλος λένε το… ποίημα της καταστροφής, αφού πρώτα ζήσουν το όνειρο τους.





Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.