Οι πέντε άξονες του πλάνου

Γιώργος Στράντζαλης25 Μαΐου 2020

Η υπογραφή νέου συμβολαίου με τον Μίκαελ Ένινγκ ήταν μία από τις βασικές αποφάσεις που λήφθηκαν στη διάρκεια της σχεδόν τρίωρης συνάντησης μεταξύ του Θόδωρου Καρυπίδη και του Άγγελου Χαριστέα στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν όμως η μοναδική απόφαση. 

Οι δύο άνδρες ουσιαστικά συμφώνησαν στο πλάνο που θα ακολουθήσουν για τον σχεδιασμό της νέας αγωνιστικής σεζόν. Έβαλαν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τον κορωνοϊό, τις οικονομικές επιπτώσεις στο ρεαλιστικό σενάριο η νέα σεζόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κόσμου στα γήπεδα, άρα μηδαμινά βασικά έσοδα, όπως επίσης φυσικά βασική παράμετρος στις κινήσεις τους αποτελεί το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει από την τιμωρία που επέβαλε η FIFA στον Αρη

To metrosport.gr αναλύσει τους πέντε βασικούς άξονες του πλάνου και στους οποίους τέθηκε η συζήτηση Καρυπίδη-Χαριστέα.

1

Προτού ακόμα ξεσπάσει η πανδημία με τον κορωνοϊό, στον Αρη είχαν λάβει την απόφαση για τον εξορθολογισμό της εταιρίας και ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθούν περιλαμβάνει σφιχτή οικονομική πολιτική. Αφενός για να αποφευχθούν οι περσινές σπατάλες και αφετέρου για να προκύψει -όσο είναι εφικτό- ένα “συμμάζεμα” ώστε να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα. 

Είναι προφανές δηλαδή ότι τη νέα σεζόν ο Αρης θα βαδίσει επί διαφορετικού αγωνιστικού πλάνου καθώς υποχρεούται να προϋπολογίσει α) το επίπεδο απώλειας εσόδων από την υγειονομική κρίση, κυρίως στο ενδεχόμενο διεξαγωγής όλων των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και β) το ενδεχόμενο μη δικαίωσής του στο CAS, πράγμα το οποίο θα αναγκάσει την έναρξη διαδικασίας διακανονισμών για την άρση της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών. Συνεπώς, αποφασίστηκε να υπάρξει “κούρεμα” στο αγωνιστικό μπάτζετ, το οποίο θα είναι πάνω -κάτω στα επίπεδα του 2018, και να γίνουν κινήσεις με σύνεση και όχι υπερβολές.

2

Αμεσα οι Κιτρινόμαυροι θα μπουν σε νέο κύκλο επαφών με παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στα τέλη Ιουνίου και βρίσκονται στο πλάνο της επόμενης σεζόν. Δεν είναι και λίγα, είναι συνολικά 14 παίκτες εκ των οποίων το πιθανό είναι να κληθούν για την προοπτική ανανεώσεις οι μισοί. Προτεραιότητα θα δοθεί στους Ματίγια, Γκάμα, με τους οποίους βέβαια έχει προηγηθεί σχετική προεργασία το προηγούμενο διάστημα και παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένους όρους εκφράζεται αισιοδοξία για αίσιο τέλος και παραμονή τους στον Αρη. 

Από εκεί και πέρα, κουβέντα θα γίνει με παίκτες οι οποίοι είχαν βασικό ρόλο τη φετινή σεζόν, όπως οι Κουέστα, Κόρχουτ, Λάρσον αλλά και με κάποιους οι οποίοι ήταν ενεργοί στο αγωνιστικό rotation του προπονητή, όπως οι Ντιγκινί, Τόνσο και Σόουζα. Ο Αρης προτίθεται να καταθέσει τις προτάσεις του, προσαρμοσμένες βέβαια στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό και το ban, και έπειτα είναι καθαρά θέμα διαχείρισης και διάθεσης από πλευράς τους εάν θα συμφωνήσουν και με ποιους όρους.

3

Ενα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση του Καρυπίδη με τον Χαριστέα αφορά τη στελέχωση τόσο του τεχνικού επιτελείου όσο και της διοίκησης και των γραφείων της ΠΑΕ (βλ. εμπορικό τμήμα, γραφεία κ.α.). Ο sport director της ομάδας ανέλυσε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς και σε ποιες θέσεις χρειάζεται η ομάδα να οργανωθεί και να στελεχωθεί. 

 Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο κομμάτι της οργάνωσης πρόκειται να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις και βελτιωτικές κινήσεις, ενώ όπως διεμήνυσε ο Θόδωρος Καρυπίδης θα γίνουν ανακατατάξεις σε πολλά επίπεδα μέσα στην ΠΑΕ και όχι μόνο, με απώτερο σκοπό βέβαια την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας και του αγωνιστικού τμήματος το οποίο επίσης χρειάζεται στελέχωση.

4

Μπορεί το θέμα της οργάνωσης των Τμημάτων Υποδομής να είναι κάτι πρώιμο, καθώς άλλες είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή για τους Κιτρινόμαυρους, είναι όμως ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ενόψει της επόμενης ημέρας του Αρη. Κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι “έπεσε” στο τραπέζι και το συγκεκριμένο θέμα. Ο τρόπος δηλαδή λειτουργίας των Υποδομών της ομάδας τα επόμενα χρόνια. 

Εξάλλου, το μεταγραφικό ban  ”αγγίζει” και τα συγκεκριμένα τμήματα, καθώς ούτε εκεί επιτρέπονται προσθήκες ενώ δεν δίνεται το δικαίωμα να προωθηθεί κάποιος ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα υπογράφοντας επαγγελματικό συμβόλαιο. Το βασικό όμως για τους Κιτρινόμαυρους είναι άλλο. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο στις Ακαδημίες έτσι ώστε ο Αρης μετά από χρόνια να τις αξιοποιήσει και δημιουργήσει τις προοπτικές για μελλοντικά “κέρδη”.

5

Είναι προφανώς ότι η απαγόρευση μεταγραφών που έχει επιβληθεί από την FIFA έχει περάσει χειροπέδες στους Κιτρινόμαυρους για την επίλυση πολλών ζητημάτων, με βασικότερο ζήτημα τον σχεδιασμό και τις κινήσεις για τη νέα σεζόν. Το θέμα της FIFA και η προσπάθεια του Αρη να εφεσιβάλλει την απόφαση μέσω του CAS συζητήθηκε μεταξύ του Θόδωρου Καρυπίδη και του Άγγελου Χαριστέα. Εξάλλου αμφότεροι όλο αυτό το διάστημα κάνουν τις επαφές τους τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με αξιωματούχους της Ομοσπονδίας προκειμένου να έχουν εικόνα και να χαράξουν τις επόμενες κινήσεις τους. 

Μάλιστα, ο Καρυπίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της υπόθεσης, εκτιμά ότι η ΠΑΕ Αρης θα δικαιωθεί στο ανώτατο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο, παράλληλα όμως διαβεβαίωσε τον Χαριστέα ότι σε κάθε περίπτωση η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταγραφών. Ακόμα κι αν χρειαστεί να διακανονίσει τα χρέη για τα οποία φυσικά δεν ευθύ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.