«Οι νέοι έκαναν πάρτι και έψηναν, η Μέρκελ τα σταμάτησε»

Παναγιώτα Χαλκιά24 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός πλήττει την Ευρώπη. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και η λίστα με τους ανθρώπους που χάνουν τη μάχη, δυστυχώς, μεγαλώνει. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού λαμβάνοντας μέτρα που περιλαμβάνουν και την απαγόρευση εξόδου.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, μετρά 26.220 κρούσματα και μόλις 111 θανάτους. Η αναλογία των θυμάτων σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι δυσανάλογη αλλά ο δρ. Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας της χώρας έχει την εξήγηση.

Οι Γερμανοί έχουν ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας. Υπάρχει υψηλός αριθμός κλινών (25.000) και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων. Οι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα. Επιπλέον, προχωρούν από τον Ιανουάριο σε διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι μεταξύ 20 και 50, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ.

Υπάρχει μια γενικότερη σιγουριά και εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να αντέξει στην κατάσταση που έχει προκύψει. Το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας περνά και στους πολίτες, οι οποίοι τηρούν τις αποστάσεις και ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι που παρακάμπτουν τους κανόνες καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Γαλανόλευκου Νταχάου, Γιώργος Ανδρεάδης, υπήρχαν νέοι που πήγαιναν σε πάρτι και έψηναν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κατάσταση είναι ήρεμη, οι Γερμανοί ανησυχούν μόνο για τους ηλικιωμένους και φροντίζουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Πώς είναι η κατάσταση στη Γερμανία; 

«Από τις συζητήσεις που έχω και με άλλα παιδιά, καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι κάπως στενάχωρη όχι τόσο για τον κορωνοϊό αλλά για τη στέρηση της ελευθερίας. Τα πράγματα είναι ήρεμα εδώ. Υπάρχει φόβος να μην κολλήσουν οι ηλικιωμένοι. Οι νέοι το έχουν πάρει πιο χαλαρά. Κυκλοφορούμε για καμιά βόλτα και μπορούμε να κάνουμε και τα υπόλοιπα. Βέβαια, κρατάμε τα μέτρα ασφαλείας». 

Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας;

 «Τα μέτρα δεν τα ακολουθούν όπως στην Ελλάδα.Στη Βαυαρία έκλεισαν όλα από την προηγούμενη εβδομάδα. Πριν την απόφαση της Μέρκελ οι νέοι έβγαιναν έξω, έψηναν και έκαναν πάρτι κανονικά».

Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά;

«Έκλεισαν. Τα σχολεία θα είναι κλειστά μέχρι και τις 20 Απριλίου».

Υπάρχει έλλειψη προϊόντων στα σούπερ μάρκετ; 

«Όχι. Δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντων, εκτός από το χαρτί υγείας. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το καταλάβω. Το σημαντικό είναι τα τρόφιμα και αυτά υπάρχουν κανονικά. Υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ δίπλα στη δουλειά μου και πηγαίνω σχεδόν καθημερινά, τα ράφια είναι γεμάτα».

Γίνεται χρήση αντισηπτικών και μασκών; 

«Παντού στις δουλειές υπάρχουν αντισηπτικά. Πλένουμε τα χέρια μας και κρατάμε μια απόσταση. Κάτι που δεν νομίζω ότι βοηθάει ιδιαίτερα καθώς βρίσκεται και στον αέρα ο ιός. Μάσκες φοράνε μερικοί».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.