«Οι Κύπριοι δείχνουν αδιαφορία, αν δεν συμμορφωθούν στα μέτρα τότε...»

Παναγιώτα Χαλκιά25 Μαρτίου 2020

Η Ευρώπη μετρά τις δυνάμεις της ενάντια στον κορωνοϊό. Ο ιός μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς και καθημερινά ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των νεκρών αυξάνεται. Η Ιταλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη στον ευρωπαϊκό χάρτη καθώς η αύξηση των θανόντων γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 743 και η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σε παρόμοιο μονοπάτι κινείται από σήμερα (23/3) και τις 18.00 το απόγευμα και η Κύπρος. Ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επέβαλε την απαγόρευση της εξόδου, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό της κυκλοφορίας και θα βγάλει τη χώρα από πολλούς μπελάδες.

Η απόφαση αυτή ήταν απόρροια της συμπεριφοράς των πολιτών που αντιμετώπισαν αψήφιστα το θέμα και συνέχισαν την καθημερινότητα τους χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Το metrosport.gr ήρθε σε επικοινωνία με έναν κάτοικο της Λεμεσού, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μέχρι και χθες οι άνθρωποι έκαναν βόλτες, πικνίκ, έβγαιναν για καφέ, ψάρεμα και κάθε άλλου είδους συνήθεια.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα μέτρα τηρούνταν μόνο από τις ευπαθείς ομάδες. Οι νέοι έβγαιναν έξω περισσότερο από πριν καθώς πολλές από τις υποχρεώσεις τους είναι ανασταλεί και παρότι συζητούν για το θέμα, το αντιμετωπίζουν αδιάφορα.

Τέλος, εξέφρασε το φόβο του ότι εάν δεν υπακούσουν και στο μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τότε η χώρα θα έχει μεγάλο πρόβλημα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί κατακόρυφα.

- Πώς είναι η κατάσταση στην Κύπρο;

«Δεν είναι και τόσο καλή. Έχουν κλείσει τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα. Παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ όπως και στην Ελλάδα. Ο κόσμος το συζητά αλλά αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με χαμόγελο. Δεν υπάρχει σχετική μείωση του κόσμου έξω, είναι γεμάτη η παραλιακή. Αποφάσισαν να το ξεπεράσουν με χαμόγελο, κάπως αδιάφορα θα έλεγα.

Οι κάτοικοι θα πάνε να πιούν τον καφέ τους και να κάνουν τη βόλτα τους κανονικά. Βρήκαν την ευκαιρία αφού έκλεισαν τα πάντα να βγούν έξω. Ωστόσο, οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στο σπίτι. Και οι Κινέζοι και οι Βιετναμέζοι προσέχουν πολύ. Εκείνοι κάθε Κυριακή συνήθως είχαν συναντήσεις αλλά από την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων κυκλοφορούν μόνο για τα απαραίτητα. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά.

Φαντάσου την Κυριακή κατά τις 6 το απόγευμα υπήρχαν πάνω από 200 αυτοκίνητα στην παραλία (περίπου ενός χιλιομέτρου) και άτομα που έκαναν τη βόλτα και έπαιζαν με το σκύλο τους. Γινόταν πανικός

Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στα σούπερ μάρκετ οι άνθρωποι μπαίνουν με γάντια μιας χρήσεως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τα οποία πετούν φεύγοντας. Λαϊκές και παζάρια σταμάτησαν. Οι δουλειές, όμως, δεν σταμάτησαν. Όλα γινόταν κανονικά, εκτός από τα συνεργεία και τους εργάτες στην αγγλική και αμερικάνικη βάση που σταμάτησαν από την πρώτη ανακοίνωση των μέτρων.

Να φανταστείς ότι ακόμη και στα μεγάλα έργα όπου εργάζονται 1700 άτομα και ίσως να είναι και περισσότερα συνολικά συνεχίζονται κανονικά. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στο Λιμάνι, στο τομέα της καθαριότητας και στις οικοδομές. ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά αλλά όλοι οι οδηγοί φορούν μάσκες και γάντια. Από αύριο κάποιες δουλειές θα σταματήσουν».

- Ο κόσμος ακολουθεί τα μέτρα;

- «Καθόλου. Μπορεί και να είναι χειρότερα από την Ελλάδα. Καμία αλλαγή. Τα μέτρα ακολουθούνται μόνο από τις ευπαθείς ομάδες και από εκείνους που έχουν έρθει με τις τελευταίες πτήσεις. Εκείνοι τα ακολουθούν αναγκαστικά καθώς μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικούς χώρους. Πηγαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες και μένουν εκεί για 14 ημέρες. Δεν έρχονται σε επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα».

- Υπάρχουν ουρές στα σούπερ μάρκετ; Υπάρχουν κάποια προϊόντα σε έλλειψη;

- «Δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντων με εξαίρεση το χαρτί υγείας και ίσως κάποια καθαριστικά. Τα υπόλοιπα υπάρχουν κανονικά».

- Οι άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες ή/ και χρησιμοποιούν αντισηπτικό; 

- «Οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν μάσκες. Ωστόσο, οι Κινέζοι και οι Βιετναμέζοι φορούν μάσκες και γάντια. Αντισηπτικό χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και υπάρχει σε όλες τις δουλειές».

- Τα νοσοκομεία είναι επαρκώς στελεχωμένα; 

- «Το γενικό νοσοκομείο της Πάφου, το ένα της Λεμεσού είναι κλειστά και σήμερα έκλεισε και της Λάρνακας. Έκλεισαν καθώς βρέθηκε θετικό ένα άτομο και το νοσοκομείο μπήκε σε καραντίνα. Παραμένουν ανοιχτά κάποια νοσοκομεία αλλά και ιατρεία που δέχονται ανθρώπους για απλές ιώσεις. Το μοναδικό νοσοκομείο που δέχεται άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό είναι στην Αμμόχωστο.

Υπάρχει πρόβλημα κυρίως στα ελληνικά νοσοκομεία. Υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων υποστήριξης αναπνοής. Έχει ακουστεί ότι υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 128 από αυτά. Είναι υποστελεχωμένα. Μάλιστα, πριν από περίπου μια εβδομάδα έγινε έκκληση από το ραδιόφωνο να βοηθήσουν οι εξωτερικοί γιατροί καθώς οι περισσότεροι με ένα απλό βήχα πήγαιναν στο νοσοκομείο ενώ στη μάχη μπήκαν και οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής».

- Πώς κύλησε η σημερινή ημέρα; Άλλαξε κάτι μετά το μέτρο της απαγόρευσης; 

«Το μέτρο ισχύει από τις έξι το απόγευμα. Από το πρωί γινόταν ένας πανικός στα σούπερ μάρκετ. Υπήρχαν ουρές καθώς οι άνθρωποι πήγαν για τα τελευταία ψώνια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κανένας αστυνομικός δεν υπήρχε στο δρόμο. Ίσως από αύριο να υπάρχουν. Μετά τις έξι έχουν ηρεμήσει τα πάντα. Εάν δεν συμμορφωθεί ο κόσμος και με αυτό το μέτρο τότε ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί πολύ».

-Οι πολίτες χρειάζονται κάποια χαρτί για να κυκλοφορούν «ελεύθερα»

«Ό,τι ισχύει στην Ελλάδα, ισχύει και εδώ. Θα κυκλοφορούμε πλέον με βεβαίωση. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή αιτιολογία για να βγεις έξω. Επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι δύo. Το πρόστιμο είναι στα 150 ευρώ».

- Θα υπάρξει κάποια ενίσχυση στους εργαζόμενους 

- «Ο Αναστασιάδης είπε ότι θα δώσει επιδόματα στους εργαζόμενους. Νομίζω είναι γύρω στα 700 με 800 ευρώ».

- Έχουν κινητοποιηθεί κάποιοι σύλλογοι/ομάδες για να βοηθήσουν: 

- «Υπάρχουν κάποιες ομάδες εθελοντών που βοηθούν με τα ψώνια κυρίως τους ηλικιωμένους».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.