Οι κυβερνητικές παλινωδίες για τα γήπεδα

Κυριάκος Θωμαϊδης05 Δεκεμβρίου 2021

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η στήλη είχε την άποψη ότι τα γήπεδα πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Τώρα που βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα, όλοι οφείλουμε να αναθεωρήσουμε.

Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά γήπεδα λειτουργούν με πληρότητα 90%. Προ τριημέρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που υπάρχουν για όλους τους δημόσιους χώρους θεάματος και ψυχαγωγίας.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία που δεν έχει ακόμη υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως η Ελλάδα, διοργανώνει ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Βαυαρία χωρίς θεατές. Στην Ιταλία η πληρότητα είναι 75%, αλλά ήδη υπάρχουν σκέψεις για δραστική μείωση.

Στη χώρα μας η μόνη επίσημη δήλωση που έγινε για τα γήπεδα ήταν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Υπστήριξε ότι γίνονται πλημμελείς έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ότι οι θεατές οφείλουν να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Για το πρώτο έχει δίκιο. Για το δεύτερο, μάλλον ο κύριος υπουργός δεν έχει πάει ποτέ σε γήπεδο.

Το πρόβλημα με τους φιλάθλους δεν λύνεται με την αξίωση της πολιτείας να φορούν μάσκες την ώρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Τη στιγμή που στο αεροπλάνο ή στο τρένο ο επιβάτης κατεβάζει τη μάσκα του για να πιει τον καφέ του.

Σε κανένα ευρωπαϊκό γήπεδο δεν υπάρχουν θεατές με μάσκες. Και σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον να ελέγξεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους αν φορούν ή όχι τη μάσκα τους.

Σε άλλο πεδίο πρέπει να κατευθυνθεί η κυβέρνηση. Να μειώσει την πληρότητα των γηπέδων και να ελέγξει πλήρως τις θύρες των οργανωμένων. Όμως αν τα κάνει αυτά, θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με τους επιχειρηματίες που είναι ιδιοκτήτες μεγάλων ομάδων.

Η ισχύς της οικονομικής εξουσίας έναντι της πολιτικής διαμορφώνει τις συνθήκες της κυβερνητικής αδυναμίας να εφαρμόσει ένα τόσο απλό μέτρο.

Ξέρουμε ότι είναι αντιδημοφιλής η άποψη που εκφράζουμε και ενδεχομένως να ενοχλήσει και τους φιλάθλους, όμως δεν γίνεται πολλοί άνθρωποι να θυσιάζουν κομμάτια της ελευθερίας τους και κάποιοι λιγότεροι να συνεχίζουν να έχουν ασυλία.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να διαψεύσει την πληροφορία ότι μεθαύριο ετοίμαζε αυστηρά μέτρα για τα γήπεδα. Η στρατηγική του «ένα βήμα μπρος, δύο πίσω» αποτυγχάνει όταν δεν υπάρχει επόμενο σχέδιο. Αν η πολιτεία επιμείνει να μην αντιστέκεται στις ορέξεις των ισχυρών, θα γίνει μέρος του προβλήματος και της ίδιας της πανδημίας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.