Οι επιστήμονες διχάζονται για το τι θα συμβεί στους άνδρες καθώς το χρωμόσωμα Υ εξαφανίζεται

Metrosport Team25 Μαρτίου 2024

Το φύλο των εμβρύων σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά ορίζεται από το χρωμόσωμα Υ. Ωστόσο, το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ εκφυλίζεται και μπορεί να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές έχουν διατυπώσει θεωρίες σχετικά με το τι ακριβώς θα μπορούσε να σημαίνει αυτό: αν δηλαδή το χρωμόσωμα Υ εξαφανιζόταν εντελώς. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές απόψεις.

Βέβαια, δεν έχουν όλοι χρωμόσωμα Υ, καθώς πολλοί άνθρωποι φέρουν μόνο χρωμοσώματα ΧΧ. Από τα δύο χρωμοσώματα, αν είναι δηλαδή ΧΧ ή ΧΥ, το δεύτερο μπορεί να καθορίσει πολλούς παράγοντες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του φύλου που αναπτύσσει ένα άτομο.

Ωστόσο, το χρωμόσωμα Y στο XY, που φέρουν οι φέρουν οι άνδρες, είναι το γονίδιο του «κύριου διακόπτη» (SRY), το οποίο καθορίζει το βιολογικό φύλο. Το συγκεκριμένο φαίνεται να είναι λίγο λιγότερο δυνατό σε σύγκριση με το Χ.

Τα νέα δεδομένα οδήγησαν τους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μια νέα μελέτη.

Η μελέτη υπέδειξε ότι το χρωμόσωμα Υ έχει εκφυλιστεί κατά τη διάρκεια των περίπου 3,5 εκατομμυρίων ετών που υπάρχουν άνθρωποι. Αν αυτό συνεχιστεί, εκτιμούν ότι ο γενετικός δείκτης έχει περίπου 4,6 εκατομμύρια χρόνια μπροστά του προτού εξαφανιστεί εντελώς από το DNA μας. Έτσι, για να είμαστε δίκαιοι, μάλλον δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε...

Aν και δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας -ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα ζώα δεν χρειάζονται τεχνικά χρωμοσώματα φύλου- η προφανής συρρίκνωση του χρωμοσώματος έχει δημιουργήσει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα στους ερευνητές σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Η Αυστραλή ερευνήτρια, Jenny Graves, έχει προτείνει ότι το Υ θα εξαφανιστεί τελείως από το DNA μας - ενδεχομένως προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας στο είδος μας στο μέλλον.

Άλλοι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη. Οι καθηγητές Darren Griffin και Peter Ellis από το Πανεπιστήμιο του Κεντ υποστήριξαν ότι το τέλος του χρωμοσώματος Υ δεν θα σημάνει το τέλος των ανδρών.

Αντιθέτως, προτείνουν ότι το γονίδιο SRY θα μετακινηθεί απλώς σε άλλο χρωμόσωμα, όπως έχει γίνει σε άλλα είδη - όπως ο τυφλοπόντικας.

Στην πραγματικότητα, πολλά γονίδια δεν χρειάζονται πλέον για την ανθρώπινη αναπαραγωγή, χάρη στις νέες θεραπείες και η γενετική μηχανική μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να αντικαταστήσει το χρωμόσωμα Υ εντελώς.

Πηγή: gazzetta.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.