Οι επενδύσεις του ΠΑΟΚ στον άσο: Οι τερματοφύλακες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν και τα «λαχεία»

Χρύσανθος Δοβλέτογλου16 Ιουνίου 2022

Η θέση του τερματοφύλακα πάντα ήταν θέμα συζήτησης στον ΠΑΟΚ. Ο Πασχαλάκης ήταν ο μοναδικός την τελευταία 20ετία που κράτησε τόσο γερά τη θέση του βασικού για πολλά χρόνια, αλλά πλέον ο έμπειρος γκολκίπερ αποτελεί παρελθόν και το Metrosport.gr κάνει focus στους πορτιέρε του Δικεφάλου από το 2002 και έπειτα. Το συμπέρασμα; Υπάρχουν περιπτώσεις που ξεχωρίζουν όπως του Ντάνι Φερνάντες που ξεκίνησε από το μηδέν και καθιερώθηκε, αλλά και των Μαϊντάν και Γκσμπούρνινγκ, οι οποίοι ξεχάστηκαν γρήγορα.

Ράντοσλαβ Μαϊντάν (Πολωνία)

Συνολικά κατέγραψε πέντε συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ, τέσσερις στο πρωτάθλημα και μία στο κύπελλο, την περίοδο 2002-03. Είχε προλάβει πάντως να αγωνιστεί σε δύο μεγάλες νίκες του Δικεφάλου, επί του Παναθηναϊκού του Φερνάντο Σάντος με 4-1 στην Τούμπα και της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-4. Αυτοί είναι και οι μοναδικοί αγώνες που θα θυμάται.

Ντάνι Φερνάντες (Πορτογαλία)

Τον Ιανουάριο του 2004 ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Ντάνι Φερνάντες, ο οποίος είχε έρθει στην ομάδα χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπειρία από επαγγελματικό επίπεδο. Ήταν ο ορισμός του «λαχείου». Τελικά, όχι μόνο έμεινε στην Τούμπα, καθιερώθηκε, κατέγραψε 90 συμμετοχές και ακολούθησε -μεταξύ άλλων- καριέρα σε Μπόχουμ, Ηρακλή, Παναθηναϊκό, Κλουζ και Τβέντε.



Παναγιώτης Γλύκος

Την σεζόν 2007-08 αποκτήθηκε ως επένδυση από τον Ολυμπιακό Βόλου ο 22χρονος τότε Παναγιώτης Γλύκος. Αρχισε, ωστόσο, να αγωνίζεται με τα ασπρόμαυρα τέσσερα χρόνια αργότερα και τελικά ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Τούμπα με 163 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας και έναν τίτλο, το κύπελλο του 2017.



Κώστας Χαλκιάς

Την περίοδο 2008-09 αποκτήθηκε από τον Αρη για να έχει θέση βασικού ο Κώστας Χαλκιάς. Και έτσι έγινε. Αγωνίστηκε στον Δικέφαλο για τέσσερις σεζόν, έχοντας στο ενεργητικό του 125 συμμετοχές και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας που διεκδίκησε την σεζόν 2009-10 το πρωτάθλημα αλλά, τελικά, αρκέστηκε στην 2η θέση και στην παρουσία της στα προκριματικά του Champions League.



Ντάριο Κρέσιτς (Κροατία)

Την σεζόν 2009-10 ήρθε στον ΠΑΟΚ από τον Πανιώνιο για να πλαισιώσει τον Κώστα Χαλκιά ο ταλαντούχος Κροάτης Ντάριο Κρέσιτς. Την πρώτη του χρονιά κατέγραψε μόλις επτά συμμετοχές, αλλά την επόμενη τις τετραπλασίασε και τελικά έκλεισε την καριέρα του στην Τούμπα με 59 συνολικά εμφανίσεις σε τρεις περιόδους. Ηταν βασικός στην αξέχαστη ισοπαλία με 3-3 κόντρα στον Αγιαξ του Σουάρεζ, αλλά και στην επική πρόκριση επί της Φενέρ.



Σανθ Χακόμπο (Ισπανία)

Ο Ισπανός έπαιζε στον Αστέρα Τρίπολης και αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012 για να έχει θέση βασικού. Κατέγραψε συνολικά με την ασπρόμαυρη φανέλα σε δύο σεζόν 30 παρουσίες, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα. Κανείς δεν έχει ξεχάσει το ξέσπασμά του στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τον Παναθηναϊκό στις 18 Νοεμβρίου του 2012, όπου μετά την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε τον κρατούσε... όλος ο πάγκος του ΠΑΟΚ!

Σαρλ Ιτάνζ (Γαλλία)

Ο Γάλλος γκολκίπερ έπαιξε στον ΠΑΟΚ σε δύο διαφορετικές περιόδους. Την σεζόν 2012-13 αγωνίστηκε μέχρι το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο, που ολοκληρώθηκε με ήττα του Δικεφάλου με 2-1. Οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν το σκορ από το 72' και μετά, με τον Ιτάνζ να κάνει τραγικό λάθος στην εκτέλεση φάουλ του Σουμπίνιο από την οποία προήλθε το νικητήριο τέρμα. Την επόμενη χρονιά έπαιξε ως δανεικός στην Κόνιασπορ, για να επιστρέψει τη σεζόν 2014-15 και να καταγράψει 26 παρουσίες, 25 στο πρωτάθλημα και μία στο κύπελλο.

Μίκαελ Γκσπούρνινγκ (Αυστρία)

Ο υψηλόσωμος γκολκίπερ αποκτήθηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν 2013-14, αλλά δεν... ακούμπησε. Το θετικό του παρελθόν στην Ξάνθη του άνοιξε την πόρτα για την Τούμπα, ωστόσο με τα ασπρόμαυρα κατέγραψε μόλις μία συμμετοχή, στην εκτός έδρας ήττα από τον Λεβαδειακό για το πρωτάθλημα με 3-2.

Μάρκος Βελλίδης

Αποκτήθηκε από τον Δικέφαλο στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16 μετά από γεμάτες χρονιές με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ωστόσο, στον ΠΑΟΚ κατέγραψε μόνο 11 συμμετοχές, μέχρι το φινάλε εκείνης της περιόδου και μετά... εξαφανίστηκε. Επέστρεψε στον ΠΑΣ την χρονιά 2017-18.



Ρόμπιν Ολσεν (Σουηδία)

Μετά τον ΠΑΟΚ έπαιξε με την Εθνική Σουηδίας σε EURO και Μουντιάλ. Στην Τούμπα η θητεία του ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μετά το 3-3 με τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, στις 18 Οκτωβρίου του 2015, όπου του χρεώθηκε η ισοφάριση στην τελευταία φάση. Πρόλαβε και έγραψε με τον ΠΑΟΚ 19 συμμετοχές.

Ζέλικο Μπρκιτς (Σερβία)

Είχε φτιάξει το όνομά του στα ιταλική γήπεδα, με Ουντινέζε, Σιένα, Κάλιαρι και Κάρπι. Στον ΠΑΟΚ όμως δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Κατέγραψε συνολικά 11 παρουσίες και η μοναδική στιγμή του που ίσως θα θυμούνται οι φίλοι του ΠΑΟΚ ήταν η συμμετοχή του στο βασικό σχήμα του εκτός έδρας αγώνα με την Φιορεντίνα τον Νοέμβριο του 2016, που είχε ολοκληρωθεί με θρίαμβο του Δικεφάλου με 2-3!

Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Ο πιο επιτυχημένος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ την τελευταία 20ετία. Εριξε άγκυρα στην Τούμπα την σεζόν 2017-18 και δεν... ξανακοίταξε πίσω. Κατέγραψε συνολικά 177 παρουσίες σε πέντε σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και τρία κύπελλα. 


 

Ροντρίγκο Ρέι (Αργεντινή)

Συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ για να γίνει το Νο1 της ομάδας, ωστόσο μετά από 18 συμμετοχές στην ενδεκάδα και συγκεκριμένα έπειτα ένα 2-2 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, τον Νοέμβριο του 2017, μπήκαν ουσιαστικά τίτλοι τέλους στην παρουσία του στο βασικό σχήμα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.