Οι δύο δρόμοι προς τον τελικό ενός εξαιρετικού Euro 2020(1)

Στέλιος Γρηγοριάδης26 Ιουνίου 2021

Aγαπητή Metrosport

Τέλος της φάσης των ομίλων στο EURO και ώρα για αναθεώρηση απόψεων και προγνωστικών.

Είχα “χρίσει” μεγάλα φαβορί τη Γαλλία και την Ιταλία. Για την Ιταλία δεν αλλάζω γνώμη. Εδειξε πιο ομάδα απ' όλες. Και τι ομάδα. Οχι μόνο με ποιότητα, όχι μόνο με καλή “χημεία”, αλλά και με άφθονο τσαμπουκά. Αντίθετα, η Γαλλία μού φαίνεται πολύ λάιτ. Της περισσεύει η ποιότητα, έχει τους καλύτερους, ατομικά, παίκτες, αλλά της λείπει η ενέργεια, η ένταση. Δεν είμαι πλέον καθόλου σίγουρος ότι θα φτάσει στον τελικό. Αλλωστε, στις επόμενες διασταυρώσεις θα την περιμένει η Ιταλία, αν προχωρήσουν και οι δύο.

Δεν αλλάζω άποψη και για το Βέλγιο. Δείχνει ικανό να πάει στον τελικό, με την ποιότητά του, τη φρεσκάδα του και το πνεύμα του νικητή. Οσο για τα “ερωτηματικά”, η Ισπανία ήταν Ισπανία μόνο σε ένα ματς, η Πορτογαλία δεν μου γέμισε το μάτι και σημειώνω ότι πέρασε πάλι ως τρίτη, η Αγγλία παραμένει ερωτηματικό, η Γερμανία για ένα τσακ απέφυγε το μεγάλο κάζο, η Ολλανδία, όμως, φάνηκε πιο σταθερή και πιο ενθουσιώδης, αποτελώντας, νομίζω, την ευχάριστη έκπληξη μέχρι στιγμής στο τουρνουά.

Οι Κροάτες πέρασαν χάρη στον Μόντριτς και τον Πέρισιστς, είναι, όμως, πάντα υπολογίσιμοι, το ίδιο και οι Τσέχοι, οι Ουκρανοί προκρίθηκαν χωρίς να καταλάβουν πώς και δεν έχουν τα φόντα για παρακάτω, καλές εμφανίσεις έκαναν οι Δανία, Αυστρία, Ελβετία, αλλά βέβαια εκείνη που ξεχώρισε ήταν η Σουηδία. Είναι ίσως το πιο σκληρό από τους “μικρούς”.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν από εδώ και πέρα οι “δρόμοι” που έχουν να ακολουθήσουν οι ομάδες. Οπως σχεδόν πάντα συμβαίνει, ο ένας είναι πιο δύσκολος από τον άλλο. Στον πιο δύσκολο βρίσκονται Βέλγιο, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, δηλαδή τα πέντε από τα πολύ μεγάλα ονόματα. Στον άλλο, Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία. Από τον πρώτο θα μείνουν το ανώτερο τέσσερις (καθώς Βέλγιο-Πορτογαλία παίζουν μεταξύ τους) ενώ από τον δεύτερο θα μείνουν το ανώτερο δύο (παίζουν μεταξύ τους Αγγλία-Γερμανία). Αν, δηλαδή, περάσει, ας πούμε, το Βέλγιο και δεν έχουμε εκπλήξεις, θα βρει μπροστά του την Ιταλία και μετά τη Γαλλία ή την ισπανία, για να πάει στον τελικό, ενώ, από την άλλη πλευρά, αν περάσει τώρα η Αγγλία και δεν έχουμε πάλι εκπλήξεις, θα βρει μπροστά της τη Σουηδία ή την Ουκρανία και μετά την Ολλανδία ή την Τσεχία, για να πάει στον τελικό.Υπάρχει μεγάλη διαφορά...

Αν έχει κάποια σημασία, προβλέπω στους ημιτελικούς Ιταλία-Γαλλία και Ολλανδία-Γερμανία ή Αγγλία. Λέω “ή” στον αντίπαλο της Ολλανδίας γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στην Αγγγλία ούτε στη Γερμανία. Κι αν θέλετε πρόβλεψη για τον νικητή, πιστεύω ότι θα το πάρουν οι Ιταλοί εάν ξεπεράσουν τον σκόπελο των Γάλλων. Και κάτι ακόμη: Δεν θεωρώ καθόλου απίθανο να φτάσει στον τελικό η Ολλανδία...

Στον “εύκολο” δρόμο, από τους “μικρούς”, δίνω μεγαλύτερη τύχη στη Σουηδία, που θα πέσει πάνω σε Αγγλία ή Γερμανία και μετά στην Ολλανδία, αν η Ολλανδία ξεπεράσει το εμπόδιο της Τσεχίας και της Δανίας ή της Ουαλίας. Οι Δανοί, που επίσης είναι αξιόπιστοι, αν περάσουν από την Ουαλία θα πέσουν πάνω σε Ολλανδία ή Τσεχία.

Για τους “μικρούς” του “δύσκολου” δρόμου ας μην το συζητάμε. Δεν έχουν καμία τύχη, εκτός συγκλονιστικών εκπλήξεων. Οπότε, λογικά, ο τελικός θα γίνει ανάμεσα σε δύο “μεγάλους”, έστω κι αν ένας “μικρός” κατορθώσει να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Κι αυτό το λέω όχι γιατί πάντα είναι το πιο πιθανό, αλλά με βάση την εικόνα των ομάδων σε όλους τους αγώνες των ομίλων.

ΥΓ. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι παρακολουθούμε ένα εξαιρετικό Euro. Μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά για όλους τους ποδοσφαιριστές, δεν το περίμενα τόσο καλό, τόσο ενδιαφέρον, τόσο θεαματικό.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.