Oι δανεικοί, οι δεύτερες ομάδες στη SL2 και η «φωτιά» που σιγοκαίει

Βασίλης Μάστορας09 Ιουνίου 2021

To μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η καχυποψία του κόσμου. Εύκολα γίνεται αντικείμενο συζήτησης το κάθε τι που μπορεί να έχει έμμεση ή άμεση σχέση με μία ομάδα. Κατασκευάζονται σενάρια και πολλές φορές ακούς αφηγήματα τα οποία φθάνουν στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Μέχρι που μπορείς να ακούσεις και ιστορίες ότι «χάθηκε» ο ήλιος, γιατί έτυχε μία ημέρα να έχει συννεφιά. 

Η ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία έχει μάθει να ζει με ιστορίες που αφορούν το ποδόσφαιρο και τους πρωταγωνιστές του. Παρότι υπάρχει η ρήση «αυτοί που μιλούν δεν ξέρουν και αυτοί που ξέρουν δεν μιλούν», στις εγχώριες συζητήσεις για το ποδόσφαιρο όλοι έχουν και μία άποψη. Το κακό είναι ότι τα όσα ακούγονται δεν έχουν σχέση μόνο με το κομμάτι τις κριτικής σε αγωνιστικά θέματα, αλλά προχωρούν και ακόμη μακρύτερα σε θέματα με βάση τη συνωμοσιολογία. Αυτή είναι η τροφή των περισσότερων ποδοσφαιρικών συζητήσεων. Ισως όμως κάποιες φορές, όχι αδίκως. Από τι στιγμή που από πολλές πηγές πληροφόρησης γίνονται γνωστά θέματα διαπλοκής και παρανομίας δεν είναι δύσκολο για την αθλητική κοινωνία να βάλει αυτή από την πλευρά της το αλατοπίπερο. Ακόμη και φθάνοντας πολλές φορές στα όρια της μυθοπλασίας. Συνήθως όμως στις εκδοχές που βολεύει τον καθένα. Το κακό όμως γίνεται. Ενα δηλητηριασμένο από καχυποψία μυαλό, χάνει την έννοια της απόλαυσης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Αυτό που θα έπρεπε να είναι η πραγματική του επιθυμία σε κάθε ενενηντάλεπτο.

Τα σφυρίγματα των διαιτητών και οι δανεικοί παίκτες πάντα κυριαρχούσαν σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Για τους πρώτους, συνήθως, το λάθος είναι απαγορευμένο και συντηρεί πολύωρες συζητήσεις, απλώς με την υποψία ότι ο διαιτητής επηρεάζεται από συγκεκριμένη ομάδα. Οσο για τους δανεικούς στοχοποιούνται σε όλες τις εκδοχές. Είτε αγωνιστούν απέναντι στη μητρική τους ομάδα και κάνουν λάθη, είτε έχουν εξαιρετική απόδοση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα τους κατηγορήσουν.

Θα το γράψω ακόμη μία φορά. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο βάλλεται από σεναριολογία, ποικιλόμορφη διαπλοκή και φαλτσοσφυρίγματα.

Οι δανεικοί δεν είναι υπόθεση μόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δανεισμοί ισχύουν σ’ όλη την Ευρώπη και μάλιστα οι δανεικοί ποδοσφαιριστές δεν δεσμεύονται από κανέναν όρο. Εκεί όμως που το ποδόσφαιρο λειτουργεί με κανόνες υγείας και όχι σ’ ένα περιβάλλον τοξικότητας και καχυποψίας. Ο δανεισμός ενός ποδοσφαιριστή έχει ως στόχο να ενισχύσει αγωνιστικά μία μικρομεσαία, συνήθως, ομάδα και ο ποδοσφαιριστής να αποκτήσει εμπειρίες. Γιατί λοιπόν να μη χρησιμοποιείται στους αγώνες κόντρα στη μητρική του ομάδα; Αυτό είναι το μοναδικό τεστ ηθικής για τον ποδοσφαιριστή; Οχι φυσικά. Κι όταν μία ομάδα αγωνίζεται σ’ έναν αγώνα χωρίς τους δανεικούς τους οποίους χρησιμοποιεί σ’ όλους τους υπόλοιπους αγώνες δεν έχουμε αγωνιστικές ανισότητες στο Πρωτάθλημα;

Αυτή λοιπόν είναι μία ελληνική πατέντα προϊόν του δηλητηριασμένου από καχυποψία περιβάλλοντος. Η ΦΙΦΑ σκοπεύει να βάλει φραγμό στους δανεικούς μη επιτρέποντας τις ομάδες να έχουν περισσότερους από οκτώ. Δεν αποκλείει όμως τους δανεισμούς.

Το ζήτημα είναι εγχώριο, γιατί με τους δανεισμούς δημιουργούνται εμμέσως και πελατειακές σχέσεις.

Θα αποτελέσει λύση η συμμετοχή των δεύτερων ομάδων στο Πρωτάθλημα της Super League 2. Αυτή η εξέλιξη δεν θα αποτελεί μία εγχώρια πρωτοτυπία. Από τη στιγμή όμως που δεν θα έχουν ισχυρό βαθμολογικό ενδιαφέρον (δεν θα υποβιβάζονται, ούτε θα προβιβάζονται) θα είναι εύκολο να αρχίσουν πάλι σενάρια διαπλοκής.

Κι αυτό είναι ό,τι το χειρότερο και μοιάζει με σαράκι για το εγχώριο ποδόσφαιρο. Το χειρότερο; Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αρά το ζήτημα που μπαίνει είναι πώς θα σβήσει η φωτιά που σιγοκαίει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

FOCUS

Καταλήγει η ανακοίνωση των Σωματείων του Τύπου για την αυριανή απεργία, γεννώντας ερωτήματα για το τι απ’ όλα αυτά έχει παραμείνει όρθιο: «Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ και πλουραλισμού».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.