Ρεκόρ: Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη

Metrosport Team26 Ιανουαρίου 2022

Μεγάλο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στη «δίνη» της κακοκαιρίας «Ελπίς». Με αφορμή το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, η ιστοσελίδα geografikoi.gr ανέβασε έναν χάρτη με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τα χαμηλότερα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη

Το «χρυσό μετάλλιο» δε θα μπορούσε να μην ανήκει στη Ρωσία. Στο ευρωπαϊκό της κομμάτι έχει καταγραφεί θερμοκρασία -58,1 °C. Στο ασιατικό κομμάτι της αχανούς χώρας έχουν καταγραφεί ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες. Στο χωριό Οϊμιάκον της Ανατολικής Σιβηρίας έχει καταγραφεί θερμοκρασία -71,2 °C to 1924.

Θερμοκρασίες κάτω από -50 °C έχουν μετρηθεί και σε Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία.

Οι χώρες του Ατλαντικού

Οι χώρες που βρέχονται απ' τον Ατλαντικό σημειώνουν πιο ήπια χαμηλά ρεκόρ. Για παράδειγμα, η Ισλανδία που ενώ βρίσκεται αρκετά βόρεια, το κλίμα της επηρεάζεται απ’ τον Ατλαντικό Ωκεανό και η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία είναι στους -37,9, αισθητά παραπάνω από άλλες χώρες στα ίδια ή παρόμοια γεωγραφικά πλάτη. Παρόμοιες επιπτώσεις είναι οι λόγοι για τους οποίους η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν σχετικά υψηλές ελάχιστες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες.

Οι χώρες των Άλπεων

Σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και Ελβετία σημαντικό ρόλο παίζει η οροσειρά των Άλπεων. Σε όλες έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες κάτω από τους -40 °C. Ψυχρότερη η Ιταλία με -49,6 °C. Στην Ισπανία έχει σημειωθεί θερμοκρασία -32 °C στην οροσειρά των Πυρηναίων.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με αυτές της Βαλτικής, σημειώνουν αρνητικά ρεκόρ γύρω στους -40 °C βαθμούς. Οι ανοιχτές πεδιάδες της βόρειας Ευρώπης δεν έχουν καθόλου βουνά, ως εκ τούτου, είναι αφύλαχτες από τις ψυχρές μάζες που έρχονται από τη Ρωσία. Επίσης, οι θαλάσσιες επιρροές είναι αμελητέες και τα ηπειρωτικά κλιματικά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στην περιοχή.

Η Σλοβενία ​​και η Κροατία έχουν παρόμοια ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας. Η Σλοβενία ​​φτάνει στους -34,5 °C, ενώ η Κροατία είναι μόλις ένα δέκατο του βαθμού ψυχρότερη, με -34,6 °C, θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Gračac, στις 13 Ιανουαρίου του 2003.

Η μοναδικότητα της Μάλτας

Η Μάλτα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που το θερμόμετρο δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το μηδέν. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη νησιωτική μεσογειακή χώρα είναι 1,4 °C.

Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, το μυαλό των περισσοτέρων όταν ακούν για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες πάει είτε στο Κάτω Νευροκόπι είτε στα βουνά της Πίνδου.

Όμως η χαμηλότερη θερμοκρασία στη χώρα μας έχει καταγραφεί στο στο όρος Μαίναλο στην Αρκαδία, ανάμεσα από τη Βυτίνα και την κορυφή Τζελάτη.

Συγκεκριμένα, στη δολίνη της Κεχρωτής της Αρκαδίας και σε υψόμετρο 1613 μέτρα, όπου ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός της περιοχής, που ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε -35,3 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο έχει παρατηρηθεί να πέφτει η θερμοκρασία κατά 20 μονάδες μέσα μόλις σε 4 ώρες.

Δείτε τον χάρτη της ιστοσελίδας geografikoi.gr


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.