Αναμνήσεις, θυσίες και συναισθήματα, τα «θεμέλια» της Νέας Τούμπας

Γιώργος Ζαΐρης12 Ιουνίου 2022

Πλέον δεν είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Δεν είναι μια ευχή. Δεν είναι η επιθυμία που μεγάλωσαν γενιές φίλων του ΠΑΟΚ

Εδώ και λίγες μέρες το όνειρο της νέας Τούμπας παίρνει σάρκα και οστά και όχι με ευχολόγια. Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στον ΦΕΚ και ο Ιβάν Σαββίδης, έτοιμος από καιρό προχωρά. Μέσα στην εβδομάδα θα πέσουν και οι υπογραφές με τις εταιρίες που θα κάνουν σάρκα και οστά το νέο στολίδι της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο που βρίσκεται η ιστορία του ΠΑΟΚ. 

Εκεί που χτυπά η ασπρόμαυρη καρδιά. Κάποια στιγμή το γήπεδο θα γκρεμιστεί. Αλλά εκεί θα μείνουν οι αναμνήσεις, οι θυσίες, τα συναισθήματα, οι χαρές, οι λύπες ακόμη και οι τραγωδίες όπως για παράδειγμα ο θάνατος του Λόραντ αλλά και φίλων του Δικεφάλου που δεν άντεξαν την συγκίνηση. 

Αυτά όλα δεν πρόκειται να απομακρυνθούν. Θα είναι τα «θεμέλια» της νέας Τούμπας. Και θα συνοδεύουν για πάντα το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο. Δεν αποχαιρετούμε την Τούμπα. Την κρατάμε στην καρδιά μας και αναμένουμε την νέα. Η «Μ» και το metrosport.gr θυμίζουν τα κορυφαία γεγονότα της ιστορικής έδρας του Δικεφάλου.

Οι ημερομηνίες- σταθμός μέχρι και σήμερα

Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της η ασπρόμαυρη ΠΑΕ θυμίζει τις ημερομηνίες που έχουν ξεχωρίσει σε αυτά τα 63 χρόνια ζωής του γηπέδου:

1957: Στις 11 Μαΐου ο ΠΑΟΚ απέκτησε έναντι 6.000.000 δραχμών τον χώρο των 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Άνω Τούμπας από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης.

1958: Τον Απρίλιο προχώρησε στην έκδοση του «Λαχείου υπέρ Ανεγέρσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ» ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τα έργα.

1958: Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν τα έργα θεμελίωσης του σταδίου και η δημιουργία εξέδρας που θα χωρούσε 20.000 φιλάθλους.

1959: Στις 6 Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του σταδίου που διέθετε χόρτο σε φιλική αναμέτρηση με την ΑΕΚ.

1959: Στις 25 Οκτωβρίου έγινε το πρώτο επίσημο ματς στην Τούμπα όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης (3-2). .

1970: Στις 20 Μαΐου γίνεται ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο της Τούμπας, με αντίπαλο την Μίλαν που είχε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

1974: Ολοκληρώθηκε η επέκταση του γηπέδου που πλέον έχει φτάσει τις 45.500 θέσεις.

1985: Τοποθετήθηκαν σκέπαστρα στις θύρες 1, 2 και 3.

1998: Η τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων σε όλο το γήπεδο σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας έριξαν την χωρητικότητα του γηπέδου στις 28.703 θέσεις.

Οι παρεμβάσεις το 2004

Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έγινε σημαντική ανακαίνιση στους χώρους του. Τοποθετήθηκε νέο σκέπαστρο και ενσωματώθηκε στη Θύρα 1 ένα καινούριο τετραόροφο κτίριο, όπου βρίσκονται τα αποδυτήρια, ιατρεία, χώρος ελέγχου ντόπινγκ (ισόγειο), οι χώροι γραφείων (1ος όροφος), η αίθουσα Τύπου (2ος όροφος), οι χώροι των VIP (3ος και 4ος όροφος) και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Κάθε γωνιά και μια ιστορία

Θα χρειαζόταν σελίδες ολόκληρες για να χωρέσουμε τις ιστορίες που μας συγκίνησαν στην Τούμπα. Ο κάθε φίλος του ΠΑΟΚ έχει και μια ξεχωριστή ιστορία. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν εκεί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό που έγινε το 2015! Ο Ευθύμης Μπακάλης, οπαδός του ΠΑΟΚ από το Σικάγο, έφυγε από τη ζωή το 2009 και πριν το θάνατό του είχε εκφράσει τη σαφή επιθυμία του, να αποτεφρωθεί και στη συνέχεια η στάχτη του να σκορπιστεί στη σέντρα του γηπέδου της Τούμπας. Αυτό και συνέβη το 2015 από τις κόρες του.

Οταν ο Θεός έβαλε το χέρι του και δεν θρηνήσαμε θύματα

Ηταν μεσημέρι Σαββάτου, 22 Μαρτίου του 1980, όταν η περιοχή γύρω από την σεισμόπληκτη Τούμπα αναστατώνεται από την κατάρρευση της Θύρας 8, αρχικά το μεγαλύτερο κομμάτι προς τη θύρα 2 και στη συνέχεια η υπόλοιπη κερκίδα. Από καθαρή τύχη και μόνο η οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν θρήνησε εκατοντάδες θύματα, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978, είχαν εντοπιστεί μεγάλα προβλήματα στη στατικότητα πολλών σημείων του γηπέδου, τα οποία απλά παρέμεναν κλειστά για το κοινό, την ώρα των αγώνων, με το σκεπτικό να επιδιορθωθούν.

Το απόλυτο ρεκόρ εισιτηρίων

Μέχρι και το 1998 όταν και τοποθετήθηκαν τα πλαστικά καθίσματα, η χωρητικότητα του γηπέδου της Τούμπας ήταν στις 45.500 θέσεις! Από το 1974 μπορούσε η Τούμπα να φιλοξενήσει τόσο κόσμο καθώς εκείνη τη χρονιά είχε ολοκληρωθεί η επέκταση της. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο δυο χρόνια για να ζήσει το γήπεδο του ΠΑΟΚ το απόλυτο sold out! Στις 19 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ και συνολικά 45.252 εισιτήρια κόπηκαν και έτσι γίνεται το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης στην Τούμπα, στις 19 Δεκεμβρίου στο ισόπαλο 0-0 με την ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.