Ο Ζοσέ Μπότο είναι επιλογή ωρίμανσης του Ιβάν Σαββίδη

Κώστας Πετρωτός14 Φεβρουαρίου 2022

Καλοκαίρι 2019, προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία με προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα και αθλητικό διευθυντή τον Μάριο Μπράνκο. Ο τελευταίος έχει οργανώσει μία συζήτηση με τους απεσταλμένους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για να μιλήσει μαζί τους για την νέα προσπάθεια που άρχιζε τότε στον Δικέφαλο. 

Ήμουν από τους τυχερούς εκείνης της μάζωξης, πολύ διδακτικής για μένα, γιατί κάποιους μήνες μετά, όταν την θυμόμουν, αντιλαμβανόμουν γιατί δεν προχωρούσε καλά το πρότζεκτ με τον νεαρό ανερχόμενο τεχνικό που πλέον κάνει σπουδαία πράγματα στην Παλμέιρας. 

Σε κάποια αποστροφή των λεγομένων του, λοιπόν, ο Μάριο Μπράνκο αποκάλυψε ότι η συμβουλή του προς τον Αμπέλ Φερέιρα ήταν να μην αντιδράει στα όσα λέει ο Ιβάν Σαββίδης και απλά να αφήνει τον πρόεδρο να λέει όσα έχει να πει, ειδικά όταν τα πράγματα... στραβώνουν. 

Ο Μάριο Μπράνκο, όπως φάνηκε στην συνέχεια στην θητεία του στον ΠΑΟΚ, είχε ελάχιστη παρεμβατικότητα στα σοβαρά ζητήματα του ποδοσφαιρικού τμήματος εκείνη την περίοδο, αλλά για να μην είμαι άδικος απέναντί του, ίσως και ο ίδιος ο Σαββίδης τον ήθελε απλά εκτελεστικό όργανο. 

Τα παραπάνω τα θυμήθηκα το μεσημέρι την ώρα που ο Ζοσέ Μπότο ανέλυε τις σκέψεις του για την συνεργασία με τον ΠΑΟΚ. Από τον τρόπο που τοποθετούταν, μπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι η συμφωνία του με τον Ιβάν Σαββίδη διαφέρει πολύ όχι μόνο με εκείνη του Μπράνκο, αλλά με όλων των υπόλοιπων τεχνικών/αθλητικών διευθυντών που έχουν περάσει από τον σύλλογο στην-σχεδόν-δεκαετία της παρουσίας Σαββίδη. 

Ο Πορτογάλος ήρθε στον ΠΑΟΚ με αέρα πρωτοβουλιών


Ο 56χρονος μοιάζει να έχει πολύ περισσότερο… χώρο να δοκιμάσει το δικό του πλάνο, με τις ευλογίες του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ. Κρατήστε μερικές από τις ατάκες που χρησιμοποίησε στην συνέντευξη Τύπου: -«Είπα στον πρόεδρο αφήστε με να δω τι γίνεται στην προπόνηση καθημερινά και να αποφασίσουμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Εγώ ο κόουτς, ο πρόεδρος, ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι». 

-«Άλλη εικόνα είχα όταν συζητούσα να αναλάβω την ομάδα και άλλη έχω τώρα, γιατί είμαι καθημερινά στις προπονήσεις και πρέπει να αλλάζεις γνώμη όταν χρειάζεται. Αυτό που μπορώ να πω στους οπαδούς, μην ανησυχείτε γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε». 

-«Όταν ήρθα έπρεπε να βάλω τα όρια μου γιατί η ομάδα για έξι μήνες δεν είχε αθλητικό διευθυντή, για να ξέρει ο καθένας που πρέπει να φτάσει στη διαδικασία εξεύρευσης ενός ποδοσφαιριστή. 

Μιλάω με τον κόουτς για τους παίκτες και τα χαρακτηριστικά, αναλύω την αγορά, προτείνω στον κόουτς, συμφωνούμε. Γνωρίζουμε το μπάτζετ, μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε, εγώ στη συνέχεια πρέπει να πείσω την διοίκηση και τον πρόεδρο για να αγοράσω τον παίκτη». -«Την ημέρα που θα πιστέψω πως δεν είναι εφικτό να συνδυάσουμε την επιτυχία με την αυτάρκεια, τότε θα είμαι ο πρώτος που θα φύγω. 

Ο στόχος μου είναι να καταφέρουμε τον πρωταθλητισμό, την αυτάρκεια και την πορεία στην Ευρώπη». Ακόμη και ο τρόπος που μίλησε για την φιλοσοφία του νεανικού συνόλου που θέλει να φτιάξει στον ΠΑΟΚ, δείχνει έναν άνθρωπο που έχει καταθέσει ένα πλάνο και έχει πάρει το ΟΚ από τον Σαββίδη για να το εφαρμόσει. 

Προφανώς, ο ΠΑΟΚ έχει την ανάγκη ενός τέτοιου στελέχους και μπορεί κανείς να μιλήσει για διαδικασία ωρίμανσης του Ιβάν Σαββίδη και ουσιαστικής αναγνώρισης των αδυναμιών που έχει ο οργανισμός ΠΑΟΚ. Με απλά λόγια, ο ομογενής επιχειρηματίας κατάλαβε ότι έχει ξοδέψει πάρα πολλά σε σχέση με αυτό που έχει εισπράξει στο γήπεδο και ο ΠΑΟΚ με λίγο καλύτερες, ποδοσφαιρικά, επιλογές, μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα. Εχει την δυναμική ως κλαμπ και φυσικά και την δική του οικονομική ισχύ, χρειαζόταν όμως λίγη μεγαλύτερη τεχνογνωσία. 

Ο Ζοσέ Μπότο έχει όλο το πακέτο για να την προσφέρει και γι΄ αυτό, ο Κυριάκος Κυριάκος το έθεσε σε σωστή βάση. «Είμαστε όλοι βοηθοί του». Είναι ουσιαστικά η προειδοποίηση ότι το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να γίνει πιο τεχνοκρατικό, στηριγμένο σε ποδοσφαιρανθρώπους και λιγότερο προσωποκεντρικό. Δεν είναι καθόλου άστοχη η επιλογή, αφού ακόμη και το παρελθόν του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι όσες φορές στηρίχθηκε σε πλάνο με βάση τους ποδοσφαιρανθρώπους (Αρνεσεν, αργότερα Μίχελ-Ίβιτς-Λουτσέσκου) ποτέ δεν βγήκε χαμένος ο Δικέφαλος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.