Ο βελτιωμένος ΠΑΟΚ του δεύτερου γύρου κάνει πρωταθλητισμό

Κωστής Παναγιώτου14 Μαρτίου 2023

Ο ΠΑΟΚ του δεύτερου γύρου δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει παρουσιάσει ραγδαία βελτίωση στην εικόνα της, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η σταθερότητα που εμφανίζει πλέον στην απόδοσή της, κάτι που έλειπε στους πρώτους 13 αγώνες της Super League.

Στο πρώτο γύρο ο ενθουσιασμός από την ένταξη των νεαρών ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα γλύκανε ως ένα βαθμό τον κόσμο της ομάδας, αλλά το γεγονός ότι οι "ασπρόμαυροι" δεν ήταν ανταγωνιστικοί, όσο αφορά την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, προβλημάτιζε τους φίλους του ΠΑΟΚ. 

Ο Ρουμάνος τεχνικός όμως βρήκε τις λύσεις, έβαλε και νερό στο κρασί του σε κάποιες περιπτώσεις και παρουσίασε έναν άλλο ΠΑΟΚ, οποίος όχι μόνο μείωσε τη διαφορά από την κορυφή, αλλά έγινε μια ομάδα θελκτική στο μάτι κάθε φιλάθλου, με παίκτες που θέλεις να δεις και να ξανά δεις γιατί περιμένεις το απρόβλεπτο που θα σε ενθουσιάσει.

Αήττητος…και στα ντέρμπι

Η βελτίωση των "ασπρόμαυρων" φανερώνεται και στα ντέρμπι του δεύτερου γύρου, με την ομάδα του Λουτσέσκου να είναι αήττητη στα παιχνίδια με τους Big-5, έχοντας απολογισμό τρεις νίκες και μια ισοπαλία, όταν στον πρώτο γύρο είχε μόλις μια νίκη, δύο ήττες και μια ισοπαλία.

Βέβαια, στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος είχε δώσει τα τρία από τα τέσσερα ντέρμπι μακριά από την Τούμπα. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ πέτυχε τρεις νίκες κόντρα στου μεγάλους αντιπάλους του στην έδρα του δεν μειώνει σε καμία περίπτωση αυτό το επίτευγμα. Επίσης, ο "δικέφαλος" όχι μόνο δεν έχασε σε κανένα ματς με τους Big-5, αλλά δεν δέχτηκε και κανένα γκολ, έχοντας έξι γκολ ενεργητικό.

Αλλά ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τα αποτελέσματα στα ντέρμπι από ρέντα ή τύχη, ήταν σε όλα ανώτερος των αντιπάλων του και αυτό αποδεικνύεται και από τις μεγάλες ευκαιρίες κατά και υπέρ. Στα τέσσερα ντέρμπι του δεύτερου γύρου δέχτηκε μόλις μια μεγάλη ευκαιρία (κόντρα στον Παναθηναϊκό), ενώ είχε επτά μεγάλες ευκαιρίες υπέρ του.

Συνεχίζει να μπαίνει με φόρα στο 1ο ημίχρονο, βελτιώθηκε στο 2ο

Ένα από μεγαλύτερα όπλα του ΠΑΟΚ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ήταν η ορμή, με την οποία έμπαινε στο πρώτο 45λεπτο των αναμετρήσεών του. Αυτό το ατού όχι απλά το διατήρησε αλλά το βελτίωσε ακόμη περισσότερο, καθώς πλέον έχει σημειώσει 15 γκολ στο πρώτο μέρος ενώ στο τέλος του πρώτου γύρου είχε 12 γκολ ενεργητικό.

Το ίδιο συμβαίνει και στην άμυνα, στον δεύτερο γύρο έχει δεχτεί ένα γκολ ενώ στον πρώτο είχε παραβιαστεί η εστία του τρεις φορές στα πρώτα 45 λεπτά.

Τα γκολ κατά-υπέρ στο 1ο ημίχρονο:

Αγώνες

Γκολ κατά στο 1ο ημίχρονο

Γκολ υπέρ στο 1ο ημίχρονο

Παναιτωλικός

0

1

Ατρόμητος

0

1

Άρης

0

1

Λαμία

0

2

ΟΦΗ

0

0

Παναθηναϊκός

0

1

Λεβαδειακός

1

2

Ολυμπιακός

0

0

Αστέρας Τρίπολης

0

1

ΑΕΚ

0

1

ΠΑΣ Γιάννινα

0

0

Ιωνικός

0

4

ΝΠΣ Βόλος

0

1

Σύνολο:

1

15

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του "δικεφάλου" στο πρώτο μισό της Super League ήταν πως τελείωνε τους αγώνες του και η αδυναμία να κρατήσει το προβάδισμα του πρώτου μέρους. Στο δεύτερο γύρο βελτίωσε αρκετά την εικόνα του σε αυτό το κομμάτι, αν και πάλι σε δύο ματς που ήταν ανώτερος (ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα) δεν βρήκε το πολυπόθητο γκολ στο δεύτερο 45λεπτο.

Στον πρώτο γύρο είχε 7 γκολ παθητικό και ισάριθμα ενεργητικό, ενώ στον δεύτερο έχει 4 τέρματα παθητικό και 9 ενεργητικό.

Τα γκολ κατά-υπέρ στο 2ο ημίχρονο:

Αγώνες

Γκολ κατά στο 2ο ημίχρονο

Γκολ υπέρ στο 2ο ημίχρονο

Παναιτωλικός

0

1

Ατρόμητος

1

0

Άρης

0

0

Λαμία

0

1

ΟΦΗ

0

0

Παναθηναϊκός

0

2

Λεβαδειακός

1

1

Ολυμπιακός

0

0

Αστέρας Τρίπολης

2

1

ΑΕΚ

0

1

ΠΑΣ Γιάννινα

0

0

Ιωνικός

0

2

ΝΠΣ Βόλος

0

0

Σύνολο:

4

9

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος με 8 νίκες (4 εντός και 4 εκτός) και 5 ισοπαλίες (2 εντός και 3 εκτός), έχοντας 23 τέρματα ενεργητικό (12 εντός και 11 εκτός) και μόλις 5 παθητικό (2 εντός και 3 εκτός).

Οι καθοριστικοί "Ντέλιας" - Νάρεϊ και οι παίκτες κλειδιά

Για τη βελτιωμένη εικόνα του «δικεφάλου» έχουν συμβάλει πολλοί ποδοσφαιριστές. Μερικοί ήταν καταλυτικοί από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος και άλλοι μπήκαν στην εξίσωση αργότερα.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας είναι αδιαμφισβήτητα ο παίκτης που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό όλη τη μεσοεπιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ. Ο νεαρός άσος πρόσθεσε στο σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου στοιχεία που έλειπαν από το φετινό ρόστερ. Κάθετα τρεξίματα, κουβαλήματα μπάλας προς την αντίπαλη περιοχή και άνοιγμα χώρων είναι τα πιο σημαντικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του 20χρονου.

Τα στατιστικά του Κωνσταντέλια στη Super League:

Ανά αγώνα

Επαφές

32.8

Πάσες-κλειδιά

1.2

Επιτυχημένες πάσες

16.9 (80%)

Επ. πάσες στην επίθεση

12.6 (72%)

Τελικές (εντός εστίας)

1.6 (0.6)

Κερδισμένες μονομαχίες

2.6 (42%)

Ο "Ντέλιας" έχει δημιουργήσει 5 μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, με αποτέλεσμα να είναι δεύτερος στη σχετική λίστα του ΠΑΟΚ, μαζί με τον Ράφα Σοάρες. Επίσης, οι πάσες-κλειδιά ανά παιχνίδι τον κατατάσσουν τέταρτο στη σχετική λίστα των "ασπρόμαυρων". Τέλος έχει χάσει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες για τον ΠΑΟΚ, έχοντας 7 χαμένες μεγάλες ευκαιρίες. Αυτό όμως φανερώνει την εξέλιξή του, καθώς το πρώτο διάστημα προτιμούσε να πασάρει παρά να επιχειρήσει μια τελική. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και βρίσκεται όλο και πιο συχνά θέση εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να είναι τρίτος στις τελικές ανά 90λεπτο για τον ΠΑΟΚ.

Καθοριστικός στην άνοδο του ΠΑΟΚ ήταν και ο Κάλεντ Νάρεϊ. Ο Γερμανός δεν είναι απλά ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής του "δικεφάλου", αλλά ολόκληρου του πρωταθλήματος μαζί με τον Μπακαμπού, έχοντας συμμετοχή σε 15 τέρματα του ΠΑΟΚ (10 ασίστ και 5 γκολ). Επίσης, ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είναι πρώτος σε δημιουργία μεγάλων ευκαιριών (6), δεύτερος σε τελικές ανά αγώνα και δεύτερος σε πάσες-κλειδιά από πλευράς "ασπρόμαυρων".

Τα στατιστικά του Νάρεϊ στη Super League:

Ανά αγώνα

Επαφές

36.5

Πάσες-κλειδιά

1.5

Επιτυχημένες πάσες

15.1 (72%)

Επ. πάσες στην επίθεση

12.5 (65%)

Τελικές (εντός εστίας)

2.1 (0.7)

Κερδισμένες μονομαχίες


Εξίσου σημαντικοί στην επιθετική λειτουργία είναι και οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Νέλσον Ολιβέιρα. Ο Σέρβος μετά τη διακοπή του Μουντιάλ βρήκε τον καλό του εαυτό, πραγματοποιώντας έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο, όντας ο πρώτος στη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών για τον ΠΑΟΚ, μαζί με τον Νάρεϊ, ενώ είναι και πρώτος στις πάσες-κλειδιά ανά αγώνα (1.9). Ο Πορτογάλος επιθετικός είναι ο πρώτος σκόρερ του "δικεφάλου", με 7 τέρματα, ενώ είναι κα πρώτος στις τελικές για τον ΠΑΟΚ, με 2.2 ανά παιχνίδι.

Στη μεσαία γραμμή ο Ντόουγκλας Αουγκούστο και ο Τιάγκο Ντάντας προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, όσο και ανασταλτικά. Ο Βραζιλιάνος είναι πρώτος στα επιτυχημένα τάκλιν (2.3) στο "ασπρόμαυρο" στρατόπεδο και τρίτος στη Super League. Ο Πορτογάλος μέσος είναι ο "Mr. 90%", έχοντας 36.9 επιτυχημένες πάσες ανά αγώνα, με ποσοστό 91%.

Τέλος, στα μετόπισθεν ο Ίνγκι Ίνγκασον και Κωνσταντίνος Κουλιεράκης έχουν βρει χημεία μεταξύ τους και μαζί με τον Ντόμινικ Κοτάρσκι δημιούργησαν μια τριάδα που έδωσε στον ΠΑΟΚ τη σιγουριά και τη σταθερότητα που δεν είχε στις πρώτες 13 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Σημαντική συνεισφορά τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά έχουν οι Σάστρε και Ράφα Σοάρες. Οι δύο Ίβηρες μπακ στον πρώτο γύρο κινήθηκαν σε ρηχά νερά, αλλά πλέον πατούν σταθερά και παρότι δεν είναι στον αφρό, έχουν καταλυτικό ρόλο στην αναγέννηση του ΠΑΟΚ στον δεύτερο μισό της Super League.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.