Ο Θεός μαζί τους, αλλά ας βοηθήσουν πρώτα τους εαυτούς τους

Κώστας Πετρωτός04 Μαρτίου 2021

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε αναφερθεί στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, οι προβληματισμοί που είχα καταθέσει σε εκείνο το άρθρο δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο κρίνω ότι οι δηλώσεις του μετά το ματς στην Λαμία περιγράφουν με ειλικρίνεια τις σκέψεις που υπάρχουν εντός των αποδυτηρίων του ΠΑΟΚ. Ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας έκανε γνωστό ότι υπάρχει ψυχολογική κούραση από τον τρόπο με τον οποίο κυλά η φετινή σεζόν, παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά ο ίδιος και οι συμπαίκτες του πρέπει να δίνουν εξετάσεις σε κάθε ματς από εδώ και στο εξής και κατέληξε με την φράση «ο Θεός μαζί μας...». Προφανέστατα, όπως φαίνεται και από αυτή την δήλωση, ο δείκτης αυτοπεποίθησης της ομάδας του ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο δεν είναι πολύ υψηλός και εν μέρει αυτό είναι δικαιολογημένο, καθώς δεν είναι μικρό πράγμα να έχει τελειώσει το όνειρο της ευρωπαϊκής διάκρισης και παράλληλα να έχει χαθεί, ουσιαστικά, εδώ και βδομάδες και ο στόχος του Πρωταθλήματος.

Όμως, σ' αυτό ακριβώς το σημείο είναι που η αντίδραση των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου θα κρίνει το τελικό πρόσημο της σεζόν. Τώρα είναι που θα μετρήσει ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και ο ποδοσφαιρικός τους εγωισμός. Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία και έχει μπροστά του δύο στόχους να κυνηγήσει: ο ένας είναι η δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα και ο άλλος το Κύπελλο. Και για τους δύο υπάρχουν σημαντικότατα κίνητρα. Για τον πρώτο, πέρα από την ευρωπαϊκή προοπτική που από τα προκριματικά του Champìons έχει υποβιβαστεί σε Conference League, μιλάμε και για κίνητρα αυτοσεβασμού.

Ο ΠΑΟΚ έχει μακράν πιο ακριβή ομάδα από τους αντιπάλους του, με απλά λόγια οι παίκτες του παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα απ' ότι οι ομόλογοί τους σε ΑΕΚ, Αρη και Παναθηναϊκό και ΟΦΕΙΛΟΥΝ να αποδείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται σε ανώτερη κλίμακα. Δεν πρόκειται απλά για πρεστίζ, αλλά για σημαντικό ζήτημα για την μετέπειτα καριέρα τους γιατί πολύ απλά αν αποτύχουν να κάνουν αυτό που μοιάζει αυτονόητο, τότε θα στείλουν το μήνυμα ότι επί εποχής τους ο ΠΑΟΚ έπεσε επίπεδο.

Όσον αφορά στο Κύπελλο, η κούπα μιλά από μόνη της και είναι βέβαιο ότι αν ο ΠΑΟΚ την κατακτήσει και πάλι μετά από παρένθεση ενός έτους, τότε όλος ο οργανισμός, με πρώτους τους παίκτες του, θα μπορεί να μιλά με μεγαλύτερη πειθώ για το ξεκίνημα μίας νέας εποχής κυριαρχίας. Κατά συνέπεια, η φράση «Ο Θεός μαζί μας» που χρησιμοποίησε ο Πασχαλάκης θα μπορούσε να απαντηθεί με ένα σχόλιο τύπου «Ο Θεός μαζί σας, αλλά πρέπει και εσείς να βοηθήσετε πρώτα τον εαυτό σας».

Αρχής γενομένης από τον αγώνα της Κυριακής, έχουν μπροστά τους διαδοχικές μεγάλες ευκαιρίες να το αποδείξουν.

Το λάθος που πρέπει να αποφύγει ο Γκαρσία

Τον καλύτερο εαυτό του από τώρα και ως το τέλος της σεζόν, όμως, δεν έχει να βγάλει μόνο το ρόστερ του ΠΑΟΚ, αλλά και ο προπονητής του. Για να είμαστε δίκαιοι, η δουλειά του Πάμπλο Γκαρσία είναι πολύ πιο σύνθετη απ' αυτή των παικτών. Ο «Κανάριο» έχει να διαχειριστεί ένα σύνολο περίπου 30 ατόμων, ενώ οι ποδοσφαιριστές είναι υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό τους και πως θα εμφανίζονται σε καλή κατάσταση στα παιχνίδια (ας εξαιρέσουμε μόνο τους αρχηγούς που έχουν χρεωμένο και το έργο της αφύπνισης εντός αποδυτηρίων όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά).

Χθες, ο 43χρονος κόουτς του ΠΑΟΚ είπε κάτι που από την μία χαροποιεί και από την άλλη προβληματίζει. «Έχοντας την εικόνα του ρόστερ ξέρω τι χρειαζόμαστε. Στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρα και αυτά πρέπει να τα αναφέρω στους ανωτέρω υπεύθυνους», σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και έστειλε το μήνυμα ότι ήδη έχει αρχίσει να ζυμώνεται ο σχεδιασμός της ομάδας της επόμενης περιόδου. Σε έναν ΠΑΟΚ που είχε μάθει να τα κάνει όλα τελευταία στιγμή, αυτό, χωρίς αμφιβολία, είναι ελπιδοφόρο. Ενέχει όμως και έναν κίνδυνο κι αυτός γεννά τον προβληματισμό: να δημιουργηθεί ένα γκρουπ παικτών που θα αδιαφορούν γιατί δεν θα βλέπουν τους εαυτούς τους στο πλάνο της επόμενης σεζόν. Είναι πολύ λεπτή η διαχείριση που θα κάνει ο Γκαρσία από εδώ και στο εξής για να κρατήσει όλο το έμψυχο δυναμικό σε εγρήγορση έτσι ώστε να έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για κάθε εμπόδιο που θα προκύψει στην τελική ευθεία της σεζόν.

Το μήνυμα «όποιος δείχνει ότι προσπαθεί κάθε μέρα, θα ανταμείβεται» δεν πρέπει να χαθεί από τα αποδυτήρια της Νέας Μεσημβρίας και της Τούμπας γιατί αυτό θα υπονομεύσει την τελική προσπάθεια. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών στο παρελθόν που έμοιαζαν τελειωμένοι στις ομάδες τους, γύρισαν όμως ολοκληρωτικά το κουμπί.

Και λίγα λόγια γι' αυτά που μας έμαθε η ρεβάνς με την Λαμία...

Κλείνοντας, ας καταγράψουμε και μερικές σκέψεις που γεννήθηκαν από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Λαμία. Θα έλεγε κανείς ότι δεν εμφανίστηκε κάτι νέο, αλλά επιβεβαιώθηκαν πολλά πράγματα που μας είχε δείξει ο ΠΑΟΚ και σε άλλα παιχνίδια ως τώρα. Ας αρχίσουμε με τα καλά (ατομικά κυρίως) και ας καταλήξουμε σε ένα αρνητικό που όμως η εξάλειψή τους αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα:

Καγκάβα ανεβαίνει σταδιακά. Εχει μεγάλη ποιότητα στις επαφές του με την μπάλα και στην οπτική που έχει στο παιχνίδι, του λείπει όμως η ένταση. Αν την βρει θα κάνει την επανεκκίνηση που έβαλε ως στόχο στον ΠΑΟΚ.

Νινούα είναι ένας παίκτης που εκτός από καλά στημένα έχει και το γκολ γιατί ξέρει να σουτάρει. Χρειάζεται δουλειά σωματοδομικά και ευθύνη του ΠΑΟΚ να τον... πλακώσει στην δουλειά και να τον φτιάξει όπως πρέπει να είναι για να αξιοποιήσει το ταλέντο του.

- Ο Μουργκ συνεχώς ρίχνει στροφές. Ίσως τον επηρεάζει το γεγονός ότι απέχει πολύ από την βασική ενδεκάδα (με κάνει να σκέφτομαι κάτι τέτοιο, το γεγονός ότι μετά την τεράστια ευκαιρία που έχασε στο ριμπάουντ από την απόκρουση Θεοδωρόπουλου έβγαλε εκνευρισμό και αποσυντονίστηκε απόλυτα). Οφείλει να γνωρίζει όμως, ότι ένας παίκτης που θέλει να καθιερωθεί σε μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ πρέπει να μην επηρεάζεται ό,τι και να του συμβεί.

Μιχαηλίδης, όπως και ο Λύρατζης, θέλουν πάνω απ' όλα στήριξη και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγαίνουν από το κάδρο της κριτικής. Ειδικά ο στόπερ από τα Γιαννιτσά έδειξε χθες σε συγκεκριμένες στιγμές το ταλέντο του και αν δουλέψει στοχευμένα μαζί του ο ΠΑΟΚ μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.

-Επέλεξα τον Πασχαλάκη ως τελευταίο πρόσωπο για να κάνω αναφορά και για να κλείσω όπως άρχισα, κυρίως όμως γιατί σχολιάζοντας την δική του απόδοση καταλήγω και στο αρνητικό που ο ΠΑΟΚ πρέπει να επιδιώξει να εξαλείψει άμεσα. Ο Πασχαλάκης έχει τρομερά προσόντα και είναι πραγματικά εντυπωσιακός κάποιες στιγμές στις επεμβάσεις του. Η διπλή επέμβαση στα σουτ των Πίτι και Βασιλακάκη το αποδεικνύει. Όμως, στις εξόδους είναι ανασφαλής, δύσκολα βγαίνει και φάνηκε στο γκολ της ισοφάρισης της Λαμίας. Δεν είναι, όμως, μόνο δική του ευθύνη, αλλά συνολικά της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των στημένων φάσεων και πρέπει να δουλέψει πολύ στοχευμένα το επόμενο διάστημα για να παρουσιάσει την βελτίωση που θα του εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευτεί η πορεία του προς την κατάκτηση των στόχων που έχουν απομείνει.

Υ.Γ. Μετά τους Βιεϊρίνια και Τζόλη, έκανε κακή εκτέλεση σε πέναλτι και ο Σβαμπ.Η λύση προφανώς δεν είναι στο να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο ο εκτελεστής, αλλά ο ΠΑΟΚ να δουλέψει στη λεπτομέρεια μαζί με εκείνους που έχει επιλέξει

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.