Ο Τεν Χαγκ καλείται να καλύψει τις τρύπες εκατομμυρίων με έξυπνες λύσεις

Κωστής Παναγιώτου07 Ιουλίου 2022

Τα προβλήματα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ποικίλουν, από τα διοικητικά και τους Γκλέιζερ που διαχειρίζονται την ιστορική ομάδα ως μαγαζί γωνία που φουσκώνει και άλλο τις τσέπες τους, μέχρι τα αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας που έχουν καλυφθεί κάτω από τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύει κάθε καλοκαίρι (και χειμώνα) ο σύλλογος.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν περάσει και επίσημα στην εποχή του Έρικ Τεν Χαγκ, με τον Ολλανδό τεχνικό να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας σε μια περίοδο κρίσης, από την οποία καλείται να βγει με έξυπνες λύσεις και όχι με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί ο σύλλογος του Μάντσεστερ τα τελευταία χρόνια.

Η περίπτωση του Πολ Πογκπά – και όχι μόνο – είναι η πιο τρανταχτή περίπτωση. Ο Γάλλος μέσος ήρθε πριν έξι χρόνια στην ομάδα με το ποσό των 105 εκατ. ευρώ και φεύγει ως μια τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, χωρίς μάλιστα να καρπωθεί τίποτα από την αποχώρησή του. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν αν θέλουν η ομάδα να μπει πάλι στις ράγες που οδηγούν στην κορυφή.

Σίγουρα αυτό δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και απαιτείται δουλειά, υπομονή και πρωτίστως επιλογές ποδοσφαιριστών που πραγματικά χρειάζεται η ομάδα του Τεν Χαγκ για να ανακτήσει πίσω τη χαμένη της αίγλη.

Η πρώτη κίνηση φέρνει αισιοδοξία

Για να μην παρεξηγηθούμε δεν σημαίνει ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν πρέπει να ξοδεύει μεγάλα ποσά για αποκτήσει κάποιον παίκτη. Από τη στιγμή που τα έχει, και μάλιστα τα έχει κερδίσει με το όνομα που έχει χτίσει εδώ και δεκαετίες μπορεί να τα ξοδεύει, αλλά να μην τα πετάει στα σκουπίδια.

Παραδείγματος χάρη μετά την απόκτηση του Πογκμπά ήρθαν στον Ολντ Τράφορντ ακόμα τρεις ποδοσφαιριστές με κοινά χαρακτηριστικά με το Γάλλο, οι οποίοι πατούσαν ακριβώς στα ίδια μέτρα μέσα στο γήπεδο με τον 29χρονο μέσο, ο λόγος για τους Φρεντ, Φαν ντε Μπεκ και Μπρούνο Φερνάντες. Αυτές οι παρορμητικές κινήσεις που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν το κοινό έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Πάμε όμως στο παρασύνθημα. Ο Ταϊρέλ Μαλάσια είναι πρώτη μεταγραφή του Τεν Χαγκ στον αγγλικό πάγκο και η επιλογή του φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας. Αρχικά ο 22χρονος αριστερός μπακ πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 15 εκατ. ευρώ (+ 2 εκατ. μπόνους), με τετραετές συμβόλαιο. Η απόκτησή του δείχνει πως ο Ολλανδός τεχνικός ξέρει τι ζητάει και τι ψάχνει, ξεκινώντας να αναδομεί την ομάδα από τη γραμμή άμυνας.

Πέρυσι η ομάδα στηρίχθηκε στον Λουκ Σο και στον Άλεξ Τέλες, οι οποίοι δεν μπορούσαν με τίποτα να εμπνεύσουν ασφάλεια στο αριστερό άκρο της άμυνας. Με τον Μαλάσια να διαθέτει όλα τα στοιχεία που έλειπαν την προηγούμενη σεζόν, αλλά του λείπουν οι παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο. Βέβαια, το πρόβλημα στην άμυνα των "κόκκινων διαβόλων" δεν ήταν ατομικό, αλλά ομαδικό. Με τη συνοχή των παικτών από το κέντρο και πίσω να είναι ανύπαρκτη.

Εξάλλου ο Ραλφ Ράνγκνικ εντόπισε αμέσως το πρόβλημα, αλλάζοντας το σύστημα σε ένα συμπαγές 4-4-2 ώστε να προσπαθήσει η ομάδα να αμυνθεί καλύτερα. Ο Τεν Χαγκ δεν φαίνεται να θέλει να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του και για αυτό προσπαθεί να διορθώσει μεθοδικά τα κενά στο ρόστερ της καινούριας του ομάδας.

Θέλει να φτιάξει τα κακώς κείμενα από το κέντρο και πίσω

Χάρι Μαγκουάιρ, Ερίκ Μπαϊγί, Βίκτορ Λίντελοφ και Ραφαέλ Βαράν αποτελούν τους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας, χωρίς να αποκλείεται κάποια αποχώρηση. Ο Τεν Χαγκ μαζί με το επιτελείο του έχουν βάλει στο τραπέζι τρία ονόματα στόπερ, τους Λισάνδρο Μαρτίνεζ (Άγιαξ), Γιουριέν Τίμπερ (Άγιαξ) και Μπενουά Μπαντιασίλ (Μονακό).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το Νησί ο Ολλανδός έχει θέσει προτεραιότητα την απόκτηση τουλάχιστον ενός κεντρικού αμυντικού, δείχνοντας πως θέλει να αλλάξει τα πρόσωπα στα μετόπισθεν. Ο Βαράν πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, οπότε θεωρείται δεδομένο πως θα του δοθεί φέτος η ευκαιρία να δικαιολογήσει τα 40 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι για την απόκτησή του.

Ο Μαγκουάιρ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και ο λόγος δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση, καθώς οι "κόκκινοι διάβολοι" έδωσαν 87 εκατ. ευρώ πριν τρία καλοκαίρια στη Λέστερ για να τον φέρουν στον Όλντ Τράφορντ, οπότε η αποχώρησή του απαιτεί τουλάχιστον να βρεθεί ομάδα που θα δώσει έστω τα μισά για τον αποκτήσει, κάτι που τη δεδομένη στιγμή μοιάζει απίθανο. Για τους υπόλοιπους δύο (Λίντελοφ, Μπαϊγί) δεν είναι σίγουρο το μέλλον τους στο Μάντσετσερ.

Αφήνουμε τη γραμμή άμυνας και πηγαίνουμε στη μεσαία γραμμή. Ειδικά την περσινή χρονιά το πρόβλημα στο χώρο ανάμεσα στην άμυνα και το κέντρο ήταν άλυτο, με την ομάδα να μην διαθέτει ούτε έναν αμυντικό μέσο, οποίος μπορεί να παρουσιαστεί αντάξιος των καθηκόντων ενός 6αριου στο επίπεδο της Premier League. Ο Μακ Τόμινεϊ είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει παραμείνει στην ομάδα με τα απαραίτητα στοιχεία για να αγωνιστεί μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς, αλλά είναι εμφανές ότι του λείπει εμπειρία και σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο.

Ο Φρέντι Ντε Γιονγκ είναι η λύση στο πρόβλημα των χαφ, με τον Τεν Χαγκ να τα έχει βρει με τον παίκτη, σύμφωνα με το γερμανικό Sky Sports. Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, με τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα να δηλώνει πως δεν επιθυμούν να πουλήσουν τον παίκτη, εκτός αν αναγκαστούν. Ο 25χρονος μέσος έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ζητάει ο Ολλανδός τεχνικός, με μοναδική παρατήρηση ότι ο Ντε Γιονγκ στη Μπαρτσελόνα ήταν περισσότερο 8άρι παρά 6άρι, καθώς το ρόλο του αμυντικού μέσου είχε ο Μπουσκέτς.

Σίγουρα ο Τεν Χαγκ τα γνωρίζει αυτά και απομένει να φανεί – αν αποκτηθεί ο Ολλανδός μέσος – με ποιους παίκτες θα πλαισιώσει τον Ντε Γιονγκ στον κέντρο, ενώ είναι πιθανό να αποκτηθεί και ακόμα ένα παίκτης στο χώρο του κέντρου με σκοπό να αγωνιστεί στη θέση του αμυντικού μέσου.

Επίσης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μεταγραφή του Κρίστιαν Έρικσεν, με τον Δανό να υπολογίζεται ως μια έξτρα λύση, από τη στιγμή που έχουν αποχωρήσει ήδη από την ομάδα οι Χουάν Μάτα, Πολ Πογκμπά κια Νεμάνια Μάτιτς.

Ο Κριτσιάνο αποφασίζει αν θα γίνει προσθήκη στην επίθεση

Ακόμα ένα καλοκαίρι τα φώτα πέφτουν πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο και στις τάσεις φυγής που έχει ο Πορτογάλος μετά από ένα χρόνο στην αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το οπλοστάσιο στη γραμμή κρούσης της ομάδας είναι γεμάτο και ο Τεν Χαγκ δεν φέρεται να έχει πρόθεση να προχωρήσει σε κάποια προσθήκη, με αστερίσκο την αποχώρηση του Κριστιάνο, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι "κόκκινοι διάβολοι" θα κινηθούν για μια προσθήκη.

Ο 52χρονος τεχνικός έχει εξετάσει ήδη τις επιλογές για τον αντικαταστάτη του Πορτογάλου σταρ, και το όνομα που παίζει πιο δυνατά είναι εκείνο του Βραζιλιάνου Άντονι του Άγιαξ, οποίος αποτελεί και διακαή πόθο του Τεν Χαγκ, καθώς οι δύο τους είχαν συνεργαστεί τα προηγούμενα δύο χρόνια στον Αίαντα. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες από το Νησί αναφέρουν ότι η  Γιουνάιτεντ κατέθεσε και επίσημη πρόταση στην ολλανδική ομάδα για τον Άντονι, ύψους 60 εκατ. ευρώ, με τον Άγιαξ να κοστολογεί τον παίκτη κοντά στα 80 εκατομμύρια. Η κίνηση των "κόκκινων διαβόλων" για τον Βραζιλιάνο ίσως φανερώνει και την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την ομάδα.

Σε περίπτωση που όντως ο Άντονι αποκτηθεί δεν θα αγωνιστεί τη θέση του Κριστιάνο, δηλαδή στην κορυφή, καθώς αγωνίζεται στα άκρα της επίθεσης. Αυτό αποδεικνύει πως η φυγή του Ρονάλντο δεν χαλάει τα σχέδια του Ολλανδού, οποίος από τη μια θέλει να συνεργαστεί με τον 37χρονο άσο, αλλά από την άλλη βλέπει και την ευκαιρία να αλλάξει το επιθετικό πλάνο της ομάδας του.

Ο Τεν Χαγκ στις πρώτες μέρες του στο Μάντσεστερ καλείται να λύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν την ομάδα, αλλά πάνω από όλα πρέπει να φέρει ξανά αέρα αισιοδοξίας στο Όλντ Τράφορντ και αυτό θα γίνει μόνο με νίκες και ο ίδιος το γνωρίζει καλά.

«Το στιλ προπονητικής μου είναι τέτοιο που θέλω να κερδίζω. Το να κερδίζεις είναι το πιο σημαντικό. Έχω, όμως, επίσης την πρόθεση να το κάνω με συγκεκριμένο τρόπο. Με επιθετικό τρόπο. Αν δε το καταφέρουμε αυτό, ακόμα και έτσι θα πρέπει να κερδίζουμε. Αυτό χρειάζεται να προσθέσουμε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.