Ο «Special» που έγινε ξανά... «One»

Χάρης Εμμανουηλίδης29 Μαΐου 2022

Ο Ζοσέ Μουρίνιο την 1η Ιουλίου του 2021 ανέλαβε τα ηνία της Ρόμα και κανένας τότε δεν περίμενε πως στις 25 Μαΐου, ένα χρόνο αργότερα, θα βρισκόταν στην κορυφή της Ευρώπης με το τρόπαιο του νεοσύστατου Conference League, γράφοντας τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο πορτογάλος τεχνικός που μετά από 86 παιχνίδια αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της Τότεναμ, ανέλαβε τη Ρόμα με την οποία έκανε κάτι που δεν είχε συμβεί στην ιστορία του συλλόγου, να πανηγυρίσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο στο «Arena Kompatare» των Τιράνων, έπειτα από μία περίοδο μεγάλης αμφισβήτησης για τον ίδιο αλλά και για τα όσα έχει πετύχει στο παρελθόν με Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ. 


Ο «Special» που έγινε ξανά... «One», ήταν πιο χαλαρός από ποτέ, χωρίς προβλήματα και έτοιμος να απολαύσει τη χρονιά σαν ένα κομμάτι της αγαπημένης του πίτσας, αυτή που ήθελε να τρώει στις αποστολές της ομάδας όταν καθόταν μόνο του στο αεροπλάνο. Έμοιαζε να κατευθύνει τους ποδοσφαιριστές του χωρίς το «πρέπει» να αιωρείται πάνω από το κεφάλι τους. Ο Πορτογάλος μαζί με την βέσπα του, με την οποία πήγαινε στις προπονήσεις της ομάδας έμοιαζε ο μεγαλύτερος φίλος από μία παρέα που περνούσε καλά.


Ο άνθρωπος που από την άκρη του πάγκου της ομάδας έκανε ξανά τους φίλους της Ρόμα να βγαίνουν στους δρόμους πέτυχε κάτι μεγάλο ακόμα και για τα δικά του δεδομένα, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής στην Ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων που έχει κατακτήσει τέσσερις διαφορετικούς ευρωπαϊκούς τίτλους. Ειδικότερα, έχει σηκώσει το Champions League (2004 Πόρτο, 2010 Ίντερ), το Κύπελλο UEFA (2003, Πόρτο), το Europa League (2017, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και το Europa Conference League (2022, Ρόμα).

Όλο το επίτευγμα έγινε ακόμα πιο μεγάλο για τους 60.000 φίλους της ομάδας που την περίμεναν στην Ιταλία μετά την επιστροφή της, καθώς η τελευταία φορά που οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο είναι πριν από 61 χρόνια όταν απέναντι στη Μπέρμιγχαμ είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Διεθνών Σχέσεων, με τον ίδιο να γίνεται ο άνθρωπος ο οποίος μετά τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που φτάνει τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους και του μένει να κατακτήσει μόνο το Super Cup, κάτι που δεν έγινε ούτε με την Πόρτο και την Τσέλσι αλλά και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μέσα από μερικές λέξεις ο ίδιος ανέδειξε την επιτυχία της ομάδας, σημειώνοντας μετά το πέρας της αναμέτρησης με τη Φέγενορντ, «Με όλον τον σεβασμό στις ομάδες με τις οποίες έχω συνεργαστεί, απόψε νιώθω Ρωμαίος. Όλο αυτό είναι απίθανο. Είμαι μόλις 11 μήνες στη Ρόμα. Αυτό το κύπελλο θα μείνει στην ιστορία της ομάδας και της δικής μου. Τώρα πηγαίνω διακοπές. Στην καριέρα μου έχω κερδίσει ευρωπαϊκό τρόπαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Πόρτο, την Ίντερ Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το ξανακάνω με τη Ρόμα. Είναι πολύ ξεχωριστό συναίσθημα. Σκέφτομαι τους φίλους της Ρόμα. Ελπίζω να το γιορτάζουν όπως εμείς. Κάναμε τη δουλειά μας για φέτος. Γράψαμε ιστορία».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.