O Sokratis της Ευρώπης

Δημήτρης Μπασμπαρέλας09 Ιουνίου 2020

Εχει την τιμητική του και το metrosport.gr σας θυμίζει την πορεία και τις επιδόσεις του.

Γενέθλια έχει σήμερα (9/6) ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος κλείνει τα 32 του χρόνια και η Αρσεναλ τού έστειλε τις ευχές της με ιδιαίτερο τρόπο.

Δημοσίευσε ταυτόχρονα και σκίτσο του στα social media συνοδεύοντάς το με το “Happy Birthday”, ενώ παράλληλα “ανέβηκε” και βίντεο με τις κορυφαίες στιγμές του διεθνή κεντρικού αμυντικού στην ομάδα του Λονδίνου.

Μία ντουζίνα χρόνια

Η πορεία του στα ευρωπαϊκά είναι αναμφίβολα αξιοζήλευτη. Φέτος, έχει παίξει σε 20 αναμετρήσεις της Premier League, έχοντας σημειώσει δύο γκολ (κόντρα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Κρίσταλ Πάλας). Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις, έχει 27 παιχνίδια και έχει βάλει τρία γκολ. Πέρσι, έκανε 25 ματς, με ένα γκολ.

Είναι η δεύτερη χρονιά του στην Αγγλία, αν και η Αρσεναλ δεν διάγει την καλύτερή της σεζόν (είναι 9η στη βαθμολογία).

Την ίδια στιγμή, εφόσον βεβαίως ισχύουν τα δημοσιεύματα από την Αγγλία, ίσως να αποχωρήσει το καλοκαίρι από τους “κανονιέρηδες”.

Ο έμπειρος στόπερ από το 2008 βγάζει, πάντως, το... ψωμί του στην Ευρώπη. Από την Τζένοα και τη Μίλαν στη Serie A, όπου έμεινε για δύο και μία χρονιά αντίστοιχα, πήγε στην Bundesliga, όπου αγωνίστηκε για επτά συναπτά χρόνια.

Για την ακρίβεια, την 1η Αυγούστου του 2008, οι Γενοβέζοι τον απέκτησαν έναντι 3,8 εκ. ευρώ από την ΑΕΚ.

Τον Ιούλιο του 2010 έναντι του ποσού των 4,5 εκ. ευρώ και την παραχώρηση τριών παικτών από τις ακαδημίες της, με τη μορφή δανεισμού, η Μίλαν τον απέκτησε από την Τζένοα.

Μάλιστα, η ΑΕΚ εισέπραξε περίπου 700.000 ευρώ (το 15% του ποσού που κόστισε στη Μίλαν ο παίκτης).

Δεν καθιερώθηκε στο Μιλάνο, διότι δεν έπαιξε πολύ. Είχε όμως και συνέχεια η καριέρά του. Δύο σεζόν έπαιξε με τη Βέρντερ Βρέμης, η οποία αρχικά τον πήρε ως δανεικό από τη Μίλαν και στην πορεία; Αλλες πέντε σεζόν κατέγραψε στη Ντόρτμουντ.

Ηταν το καλοκαίρι του 2013, μέχρι και το 2018, όπου αγωνίστηκε με τα χρώματα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία τον απέκτησε έναντι 9,9 εκ. ευρώ και αποτέλεσε τότε τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή Ελληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, μετά του Γιούρκα Σεϊταρίδη στη Ντιναμό Μόσχας το 2005. Επαιξε σε 198 ματς με 10 γκολ στους Βεστφαλούς.

Το καλοκαίρι του 2018 από τη Ντόρτμουντ πήγε στην Αρσεναλ. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έναντι 19 εκ. ευρώ. Με διαφορά, δηλαδή, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος Ελληνας στην ιστορία.

Επαιξε στα τρία από τα τέσσερα!

Ο Σωκράτης έχει δηλώσει “παρών”, εν ολίγοις, στα τρία από τέσσερα κορυφαία Πρωταθλήματα της Ευρώπης. Κατά τα άλλα, έχει καταγράψει 110 ματς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τις ομάδες του.

Με την Εθνική ομάδα έχει παίξει 91 φορές με το εθνόσημο, με τέσσερα γκολ, (φορώντας φυσικά και το περιβραχιόνιο), εκ των οποίων το ένα στο ματς με την Κόστα Ρίκα, στο φινάλε του αγώνα, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, όταν έστειλε το ματς στην παράταση.

Στη συλλογή του έχει βάλει δύο Super Cup Γερμανίας (2014/2015, 2013/2014), ένα Κύπελλο (2016/2017), ένα Πρωτάθλημα Ιταλίας, όταν ήταν στο ρόστερ της Μίλαν το 2010-11 με πέντε συμμετοχές.

Ταυτόχρονα, ήταν δύο φορές φιναλίστ (2η θέση) στην Bundesliga (2015/2016, 2013/2014).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.