Ο Ραζβάν βρήκε στον Τάισον την ώθηση που χρειάζεται η δουλειά του Κωνσταντέλια

Κώστας Πετρωτός19 Ιανουαρίου 2023

Αν υπάρχει κάτι που άπαντες πρέπει να σέβονται στον ΠΑΟΚ τα χρόνια του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι οι επιδόσεις του στο Κύπελλο Ελλάδας. Είτε η ομάδα διαθέτει γεμάτο ρόστερ να κάνει πρωταθλητισμό (όπως συνέβη την διετία 2017-2919), είτε έχει κενά και ξεμένει από λύσεις στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος (όπως πέρυσι), με τον Ρουμάνο τεχνικό στον πάγκο, βρίσκει τις λύσεις να πάει ως το τέλος στον δεύτερο τη τάξει θεσμό.

Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο αυτό. Ο κόουτς έχει την ικανότητα και την προσωπικότητα να φτιάχνει το σωστό πλάνο, αγωνιστικά και ψυχολογικά, για να καταγράφει προκρίσεις η ομάδα, η έδρα είναι η πιο καυτή στη χώρα και άρα μεγάλο αβαντάζ στα ματς που κρίνουν είτε μισή, είτε ολόκληρη πρόκριση, και, είτε πιο νέοι, είτε πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχουν παίκτες που έχουν το know how για να προχωρήσουν σε μία τέτοια διοργάνωση.

Ο ΠΑΟΚ έχει όλο το πακέτο για να προχωρά σε τελικούς και ειδικά χθες με τον Παναθηναϊκό, ο προπονητής του βρέθηκε σε μία από τις καλύτερες βραδιές του σε επίπεδο κοουτσαρίσματος. Εχοντας έξι παίκτες απόντες (ας πούμε ότι οι τέσσερις, οι Ελ Καντουρί, Φιλίπε, Τσαούσης και Κούρτιτς ήταν οι πιο απαραίτητοι) έκανε τρομερή διαχείριση υλικού, κυρίως των ποιοτικών παικτών που κράτησε στον πάγκο και αυτή ήταν η καταλυτική κίνηση για να φτάσει ο Δικέφαλος σε μία καθαρή νίκη μισή πρόκριση.

Ο 53χρονος τεχνικός προτίμησε να μην βάλει στην αρχική ενδεκάδα Ολιβέιρα και Σβαμπ και να προετοιμάσει ως πρώτη αλλαγή, μαζί με τους δύο προαναφερθέντες, και τον Τάισον και δικαιώθηκε μέσα σε 2,5 λεπτά με την φάση του 2-0.

Προφανώς για τον προπονητή του ΠΑΟΚ μέτρησαν πολύ δύο συγκεκριμένα στοιχεία. Το ένα η ανάγκη αυτών των παικτών να μην επιβαρύνονται από τα συνεχόμενα παιχνίδια (μιας και ακολουθούν δύο ακόμη ματς με τον Παναθηναϊκό και ο ΠΑΟΚ παίζει ασταμάτητα ανά τρεις μέρες) και το δεύτερο να μην ρίξει στην μάχη όλα τα όπλα του, με κίνδυνο, αν δεν του βγει το αρχικό πλάνο, να μην έχει εναλλακτικό.

Πλάνο δουλεμένο μέχρι και την τελευταία αλλαγή

Γνωρίζοντας πόσο πολύ σχεδιάζει τα ματς ο Λουτσέσκου και ερμηνεύοντας την δήλωση που έκανε στην συνέντευξη Τύπου όταν ο γράφων τον ρώτησε για την επιλογή να ρίξει μαζί στον αγώνα τρεις παίκτες και δεν θέλησε να απαντήσει ορθά κοφτά για το αν ήταν προαποφασισμένη κίνηση, καταλήγω ότι η τριπλή αλλαγή (άντε, με πολύ μικρή χρονική διαφορά ο ένας από τον άλλο), ήταν μία κίνηση δουλεμένη το τελευταίο διήμερο.

Ο 52χρονος τεχνικός μέτρησε σωστά το πόσες δυνάμεις είχε ο Ολιβέιρα για να τον έχει ξανά δυνατό την Κυριακή, σε ποιο χρονικό σημείο έπρεπε να βάλει τον Σβαμπ (αλώνισε πραγματικά στο γήπεδο) και πότε να ποντάρει στην ποιότητα που έχει στην τελική ενέργεια ο Τάισον. Για όσους, ίσως, θεωρήσουν τυχαίο το γεγονός ότι σκόραρε περίπου στα 2,5 λεπτά από την είσοδο του στο αγωνιστικό χώρο, προτρέπω να δούνε ξανά τα χάι λάιτ του αγώνα και να παρατηρήσουν πώς κλωτσάει την μπάλα ο Βραζιλιάνος.

Ο Κωσταντέλιας έκανε την δουλειά του και με τον Μπράντον

Θα ήταν, όμως, πραγματικά άδικο να εστιάσουμε μόνο στον Λουτσέσκου και τις αλλαγές του και να μην βάλουμε στην εξίσωση και την απόδοση του Κωνσταντέλια. Στο πρώτο ημίχρονο που το ματς είχε λίγες φάσεις, πολλά τρεξίματα και πιεστικά μαρκαρίσματα, ο Βολιώτης άσος ήταν ο μόνος που είχε εμπνεύσεις, που προσπάθησε να παίξει κάθετα και να δημιουργήσει για την ομάδα του. Και στο δεύτερο, ήταν καταλυτικός στις φάσεις και των δύο γκολ. Πριν το 1-0 πιέζει τον Βαγιαννίδη και τον ωθεί σε λάθος πάσα από την οποία ο Μπράντον δικαιώθηκε για το φιλότιμό του και την επιμονή του να κυνηγά κάθε μπάλα. Και στην δεύτερη φάση, ο Ντέλιας είναι εκείνος που κατεβάζει την μπάλα με δύσκολες προϋποθέσεις αφού είχε αντίπαλο πάνω του και την στρώνει στον Ολιβέιρα για να βρει εκείνος με τη σειρά τον Τάισον.

Ο Κωνσταντέλιας, με απλά λόγια, ηγήθηκε επιθετικά της προσπάθειας του ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ευκαιρίες και γκολ, όμως, η δική του προσπάθεια έμενε ανεκμετάλλευτη λόγω της αδυναμίας των άλλων παικτών να τελειώσουν τις φάσεις όπως πρέπει.

Γι’ αυτό και θα έλεγε κανείς ότι οτο γκολ του Τάισον, η ποιότητα στην εκτέλεση που έβγαλε στην φάση του 2-0 ο Βραζιλιάνος είναι μία ώθηση και για την δουλειά που έκανε ο νεαρός μεσοεπιθετικός στην διάρκεια του ματς. Αν αρχίσει να παρατηρεί πώς εκτελεί κιόλας ο Τάισον, ο Κωνσταντέλιας θα έχει κερδίσει και σε προσωπικό επίπεδο από την συνύπαρξη με τον πολύπειρο Βραζιλιάνο.

Η νίκη μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική και για το Πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ είναι μία ανάσα από τα ημιτελικά και-λογικά-και από τον τελικό, πρέπει όμως να αφήσει στην άκρη το Κύπελλο και να αφοσιωθεί στο Πρωτάθλημα. Ο Λουτσέσκου πιστεύει ότι η ομάδα του μπορεί να φύγει με το διπλό από την Λεωφόρο και να βάλει φωτιά στην μάχη κορυφής και, προφανώς,  γι’ αυτό έκανε και ένα μίνι ροτέισον στο χθεσινό ματς.

Ο αγώνας το απόγευμα της Κυριακής, ίσως, επηρεαστεί από τη σημαντική νίκη που πέτυχε ο ΠΑΟΚ χθες σε ψυχολογικό επίπεδο και “γεννήσει” αμφιβολίες εντός Παναθηναϊκού για το πόσο αντέχει αυτή η ομάδα να πάει μέχρι τέλους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.