Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός Κλοπ-Γκουαρδιόλα μάς κάνει να νιώθουμε ενοχές 

Βασίλης Μάστορας14 Απριλίου 2022

Αγώνας από αυτούς που αν αγαπάς το ποδόσφαιρο παρακαλάς να μην τελειώσει ποτέ ήταν αυτός που έγινε την περασμένη Κυριακή στο «Ετιχαντ» μεταξύ Μάντσεστερ Σιτι και Λίβερπουλ. 

Περίσσευε το θέαμα και ο ρυθμός. Ισως η θεά της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης να ήταν αυτή η οποία φρόντισε ώστε να μην υπάρξει νικητής. Θα ήταν άδικο για όποια ομάδα έχανε να έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο γιατί και η Σίτι και η Λίβερπουλ «χόρευαν» ένα ξέφρενο ποιοτικό ποδοσφαιρικό τανγκό. Στον ίδιο βηματισμό με την ίδια τελειότητα. 

Δύο ομάδες που σε καμία περίπτωση δεν σου έδιναν την εντύπωση ότι αγωνίζονταν σ’ έναν αγώνα που ίσως να ήταν και μισό… Πρωτάθλημα. Τις έβλεπες και πίστευες ότι ο αγώνας είναι προετοιμασίας ή για φιλανθρωπικό σκοπό. Οτι δεν υπάρχει το άγχος του αποτελέσματος. 

Ο απόλυτος σεβασμός στο θέαμα. Χωρίς καμία σκοπιμότητα. Το 2-2 το επισφράγισμα μίας τέλειας ποδοσφαιρικής παράστασης, από δύο «σκηνοθέτες» που έχουν την ικανότητα να σκηνοθετήσουν την ωραιότερη ποδοσφαιρική παράσταση. Γκουαρδιόλα και Κλοπ δύο πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, διεκδικούν τον τίτλο της Premier League με τις ίδιες, σχεδόν, πιθανότητες, αλλά αυτό δεν καταστρέφει τον ποδοσφαιρικό τους πολιτισμό. 

Δεν μάλωσαν σαν να κοκόρια, δεν προχώρησαν σε λεκτικές αντιπαραθέσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πόπολο. Μόλις ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα, αγκαλιάστηκαν λες και ήταν κομμάτι της ίδιας ομάδας και συνέχισαν τον αλληλοσεβασμό με φιλοφρονήσεις. «Δεν ξέρω αν ο Γίργκεν με σέβεται, αλλά εγώ τον σέβομαι πολύ. Με κάνει καλύτερο προπονητή, οι ομάδες του έχουν θετική σκέψη, είναι δυναμικές και θέλουν να επιτεθούν. Προσπαθώ να τον αντιγράψω. 

Η Λίβερπουλ είναι ομάδα που χαίρεσαι να βλέπεις», ήταν τα λόγια του Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε εκεί που θέλουμε να βρισκόμαστε, δίπλα σε μία εκπληκτική ομάδα. Θα πρέπει να είμαστε όσο πιο κοντά στο τέλειο γίνεται. Είναι παράλογο, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσεις αυτή την ομάδα», η ανταπάντηση του Κλοπ.

Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ δύο ομάδες με διαφορετικό ποδοσφαιρικό στιλ. Με ευλαβική προσήλωση στο passing game η πρώτη, που «πνίγει» τον αντίπαλο. Ομάδα που στηρίζεται στην ταχύτητα η Λίβερπουλ, προσφέρουν ένα σπάνιο θέαμα όταν βρίσκονται απέναντι. Σημαντικό στοιχείο: Οι τρεις από τους τέσσερις πρώτους σκόρερ της φετινή Premier League o Σαλάχ με 20 γκολ, ο Ζότα με 15 και ο Μανέ με 13 είναι στο ρόστερ της Λίβερπουλ. Όπως και οι τρεις πρώτοι σε ασίστ (Αλεξάντερ – Αρνολντ από 12, Σαλάχ 11, Ρόμπερτσον 10).

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του Πρωταθλήματος έχει αρχίσει αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια ομάδα θα σηκώσει το τρόπαιο. Σ’ ένα Πρωτάθλημα στο οποίο πολλά μπορούν να συμβούν.

Ο,τι κι αν γίνει πάντως οι Γκουαρδιόλα και Κλοπ με τη συμπεριφορά τους μάς κάνουν να νιώθουμε ένοχα εδώ στην Ελλάδα. Γιατί ακόμη το εγχώριο ποδόσφαιρο ψάχνει την ταυτότητα του και ανθρώπους που θα ασπάζονται τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό, παρότι διακυβεύονται πολύ μικρότερα κέρδη απ’ ότι στην Premier League. Κρίμα.

FOCUS

Η υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, Αννε Σπίγκελ, υπέβαλε το απόγευμα της Δευτέρας την παραίτησή της, υπό το βάρος της αποκάλυψης, από την εφημερίδα Bild am Sonntag, ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος της Ρηνανίας – Παλατινάτου, είχε φύγει για διακοπές διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, ενώ η περιοχή αντιμετώπιζε τις φονικές πλημμύρες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 184 άνθρωποι. Φυσιολογική εξέλιξη για ένα κράτος που έχει πολιτικό πολιτισμό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.