Ο ΠΑΟΚ ξέρει πλέον τι χρειάζεται και ο Σφιντέρσκι τι του λείπει

Κώστας Πετρωτός31 Οκτωβρίου 2021

Δεν ήταν από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια του ΠΑΟΚ το χθεσινό κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Από την άλλη, όμως, η ομάδα του Λουτσέσκου σκόραρε -ακόμη και στις περιπτώσεις των δύο πέναλτι- από φάσεις καλά δουλεμένες, με συνδυασμούς και κάθετο ποδόσφαιρο.

Υπάρχει μία φάση στο 25’ της αναμέτρησης που οι Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Σφιντέρσκι και Ντόουγκλας έκρυψαν κυριολεκτικά την μπάλα. Θα μπορούσε να μπει ένα γκολ που θα το μνημονεύαμε για πολύ καιρό. Ο Κότσαρης είχε άλλη γνώμη, αλλά το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Ο ΠΑΟΚ επιθετικά διαθέτει μεγάλη ποιότητα, βρίσκει λύσεις από πολλούς παίκτες και γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι σκόραρε ο Σφιντέρσκι (θα επανέλθω στον Πολωνό).

Το πρόβλημα είναι στα μετόπισθεν. Από το πουθενά, ο Δικέφαλος δέχθηκε και πάλι γκολ και μάλιστα σε φάση πανομοιότυπη με το ματς του Βόλου και τον Τέιλορ εμπλεκόμενο. Δεν το δέχθηκε στην κόντρα επίθεση, δεν ήταν σε φάση που η άμυνά του ήταν ανοργάνωτη, αλλά σε ανύποπτη φάση. 

Ο Τέιλορ παραδέχθηκε ότι ανασταλτικά χρειάζεται βελτίωση, νομίζω όμως πώς άθελά του ομολόγησε ότι δεν καλύπτει τα «θέλω» του ΠΑΟΚ. Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει τον προπονητή του να αισθάνεται σίγουρος ότι στην ενδεκάδα υπάρχει ένας παίκτης που έχει όλο το πακέτο. 

Το γεγονός ότι αυτός είναι δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα και όχι ο Ροντρίγκο, απλά εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ ψάχνει εντατικά για δεξιό μπακ από τώρα. Δεν είναι, άλλωστε, πολύ μακρινή η εποχή που τόσο ο Αμπέλ Φερέιρα, όσο και ο Πάμπλο Γκαρσία (αφού πέρασε πρώτα από το 4-2-3-1), κατέληξαν σε σχήματα με τρεις στόπερ.

Δεν ξέρω (και δεν νομίζω με βάση την προπονητική προϊστορία του Λουτσέσκου και την διαχείριση που κάνει στον ΠΑΟΚ) αν ο προπονητής του ΠΑΟΚ μπορεί να έχει σκεφτεί να πάει σε αλλαγή σχηματισμού για να αντιμετωπίσει τα ανασταλτικά προβλήματα της ομάδας. 

Το σίγουρο είναι ότι με τους παίκτες που έχει «φωνάζουν» τα κενά στο ρόστερ για να έχει και πάλι, όπως την σεζόν του νταμπλ, το κεφάλι του ήσυχο για την ανασταλτική λειτουργά της ομάδας. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ακυρώνω τους ποδοσφαιριστές Τέιλορ και Ροντρίγκο, θα μπορούσαν μάλιστα και οι δύο να σταθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στο 3-5-2, αλλά από την στιγμή που ο Λουτσέσκου έχει κατασταλαγμένη προπονητική φιλοσοφία, η λύση είναι μόνο μία: μεταγραφή μπακ τον Ιανουάριο.

Για να μην αδικούμε τον Τέιλορ, προφανώς και με καλύτερη αλληλοκάλυψη ίσως θα μπορούσε να μην είχε αποβεί σημαντικό το δικό του λάθος στο μαρκάρισμα του Παμλίδη. Ή θα μπορούσε και ο Πασχαλάκης να αντιδράσει καλύτερα. 

Όμως τέτοιου είδους σέντρες σε μέσο ύψος φανερώνουν μία από τις ελάχιστες, ίσως την μοναδική σοβαρή αδυναμία που έχει ο Πασχαλάκης ως γκολκίπερ πρώτης γραμμής που είναι: η αποτελεσματικότητα σε αυτές τις φάσεις είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι θα έπρεπε.

Το γκολ που θα διώξει την νευρικότητα από τον Σφιντέρσκι

Αν ασχοληθούμε με τα θετικά για τον ΠΑΟΚ στο χθεσινό ματς, το πλέον σημαντικό είναι ότι οι παίκτες του ήταν πολύ αποτελεσματικοί στις τελικές προσπάθειες και ειδικά ο Σφιντέρσκι πέτυχε ένα γκολ που το είχε μεγάλη-ψυχολογική-ανάγκη. 

Για όσους το λησμονούν ή δεν το παρατήρησαν, το γκολ του Πολωνού ήταν μόλις το πρώτο φετινό στην Τούμπα. Ο ίδιος φρόντιζε να τονίζει το κοντράστ με τα διαδοχικά γκολ που σημειώνει με τη εθνική Πολωνίας, αλλά όσο απελευθερωμένα παίζει εκεί ως δεύτερος φορ, άλλο τόσο αγχωνόταν για την αφλογιστία στον ΠΑΟΚ.

 Προφανώς, για τον ίδιο είναι μεγάλη βοήθεια το να παίζει δίπλα σε έναν κορυφαίο φορ όπως είναι η Λεβαντόφσκι βρίσκει πιο εύκολα διαδρόμους κινούμενος ως δεύτερος επιθετικός κι αυτό του πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να σημειώνει γκολ. 

Στον ΠΑΟΚ, όμως, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά και από την στιγμή που αγωνίζεται ως μοναδικός φορ, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει είναι πολλά για εκείνον. Γι’ αυτό και το γκολ που σημείωσε έχει ιδιαίτερη αξία, Φάνηκε από τον τρόπο που το πανηγύρισε. Του έφυγε μπόλικο άγχος και αυτό θα τον βοηθήσει να τονώσει την αυτοπεποίθησή του για να σκοράρει ακόμη πιο συχνά από εδώ και στο εξής.

Ο 24χρονος Πολωνός είναι, βέβαια, ένας μοντέρνος φορ που κάνει πολλές δουλειές μαζί στο γήπεδο κι αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι. Το να αποκτήσει συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα είναι θέμα χρόνου και τότε θα δείξει όλη εκείνη την ποιότητα που μας έχει δείξει και λίγο παλιότερα.

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ επιβεβαιώνει Κυριακή με Κυριακή τι του λείπει για να αισθάνεται ότι είναι απόλυτα έτοιμος, χωρίς αδυναμίες για να διεκδικήσει τον τίτλο και να κάνει ευρωπαϊκή πορεία. Εχει όλο τον χρόνο μπροστά του για να καταλήξει ποιες θα είναι οι βασικές απουσίες ενόψει της νέας σεζόν. Παράλληλα, ο Κάρολ Σφιντέρσκι τόνισε το εγώ του ως σκόρερ, σημειώνοντας ένα πανέμορφο όσο και καθοριστικό γκολ.

Η ανανέωση Αντρίγια δεν μπορούσε να περιμένει

Τέλος, υπάρχει και το νέο συμβόλαιο του Αντρίγια Ζίβκοβιτς που εντός των ημερών θα γίνει ο πλέον ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Με βάση τα όσα προκύπτουν από το περιβάλλον του Δικεφάλου, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρχει μπάι-άουτ που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύει μην τυχόν κάποια άλλη ομάδα από το εξωτερικό... ξελογιάσει ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας και το κυριότερο, ο Σέρβος άσος αναγνωρίζει την βοήθεια που του προσέφερε ο ΠΑΟΚ όταν πήρε απόφαση να αφήσει το χαμηλό επίπεδο μορφωσης...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.