Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι το αγχολυτικό του Ακπομ

Κώστας Πετρωτός14 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει ούτε Ελ Αραμπί, ούτε Τικίνιο αν και όμως έχει οκτώ γκολ περισσότερα από τον Ολυμπιακό στο φετινό πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σημειώσει 38 γκολ σε 249 τελικές, ο Δικέφαλος 46 σε 253 προσπάθειες. Πολύ η μικρή η διαφορά σε παραγωγή φάσεων, μεγάλη ομάδα η διαφορά στην αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα υπέρ του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Λουτσέσκου έχει καταφέρει να πάρει γκολ από 17 παίκτες, αυτή του Μαρτίνς μόλις από 11. Περί σκοραρίσματος, λοιπόν, ο λόγος και η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ, τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη θητεία του Λουτσέσκου έχει τον τρόπο του στο να βρίσκει γκολ. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι στην χρυσή διετία 2017-2019, ο Ρουμάνος τεχνικός ήταν τυχερός γατί είχε την τύχη να διαθέτει μία μηχανή παραγωγής γκολ ως βασικό φορ, τον Πρίγιοβιτς, όμως και τότε, παρότι την σεζόν 2018-2019 συνολικά ο ΠΑΟΚ πέτυχε πέντε γκολ λιγότερα από τον Ολυμπιακό, πάλι είχε μεγάλη ποικιλία σε σκόρερ. Συνολικά 16, όσους είχαν και οι «ερυθρόλευκοι».

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχει τον τρόπο να βρίσκει σκόρερ από κάθε ζώνη και αυτό προφανώς προκύπτει από δύο στοιχεία: Την ατομική ποιότητα των παικτών, αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού του Ρουμάνου τεχνικού. Ο Σάστρε και ο Σίντκλεϊ έχουν την δυνατότητα να βρίσκουν γκολ, γιατί το σύστημα του Λουτσέσκου τους θέλει επιθετικογενείς και φυσικά έχουν επιλεγεί από την ομάδα και για τα επιθετικά χαρακτηριστικά τους.

Όλα τα παραπάνω μου γεννήθηκαν ως σκέψη και κάθισα να συλλέξω ορισμένα στοιχεία, όταν είδα τον τον Κρέσπο να σκοράρει για τέταρτη φορά στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ κόντρα στον Ατρόμητο. Πιθανόν αν αγωνιζόταν ο Ινγκασον, αυτό το γκολ να το σημείωνε ο Ισλανδός, όμως ο Ισπανός ήταν εκείνος που βγήκε μπροστά απόντων του παρτενέρ του στο κέντρο άμυνας και του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, του Κούρτιτς. Θα μπορούσε το γκολ να είχε έρθει από μία βολίδα του Βιεϊρίνια ή μία ενέργεια του Μιτρίτσα ή φυσικά από τον Μπίσεσβαρ που το πέτυχε, αλλά ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ του Ακπομ. Σχεδόν κάθε παίκτης είναι εν δυνάμει σκόρερ στον ΠΑΟΚ, γιατί οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται από το κυριαρχικό στυλ ποδοσφαίρου του Λουτσέσκου. Ετσι, η συζήτηση για το γκολ δεν περιστρέφεται μόνιμα γύρω από τους φορ και αυτό αφαιρεί και μεγάλη πίεση από πάω τους.


Μπαίνει με αυτοπεποίθηση στα ματς και αυτό μεταφράζεται σε γκολ

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη. Η τρομερή αυτοπεποίθηση μεi την οποία μπαίνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια. Κι αυτό είναι έργο Λουτσέσκου. Όσοι ζουν από κοντά τον τρόπο δουλειάς του Ρουμάνου τεχνικού αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του στον τρόπο σκέψης των παικτών του. Και συνολικά στην ψυχολογία της ομάδας. Μετά το χθεσινό ματς με τον Ατρόμητο ο Λουτσέσκου δήλωσε χαρούμενος γιατί η ομάδα του παλεύει τα παιχνίδια μέχρι το τέλος. Δεν έχει άδικο και στα τελευταία ματς παρατηρείται το φαινόμενο ο ΠΑΟΚ να τελειώνει σε πολύ καλύτερη κατάσταση τα παιχνίδια του σε σχέση με το πώς τα αρχίζει. Αυτό κάτι σημαίνει για την νοοτροπία της ομάδας.


Η πιο μεγάλη δοκιμασία είναι τώρα

Φυσικά, όπως ισχύει για κάθε ομάδα, το μεγάλο crash τεστ για τον Δικέφαλο είναι η περίοδος από εδώ και στο εξής που μαζί με το Πρωτάθλημα και την Ευρώπη έρχονται να προστεθούν και τα ματς του Conference League. Δεν ισχύει μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για λάθε ελληνική ομάδα ότι το πιο δύσκολο διάστημα της σεζόν είναι εκείνο που δίνει αγώνες Τετάρτη/Πέμπτη-Κυριακή σε διαδοχικές εβδομάδες, Αλλωστε και ο ΠΑΟΚ τις γκέλες του τις έκανε την περίοδο που έπαιζε με την Κοπεγχάγη και τον Σλόβαν Μπρατισλάβας. Πλέον μοιάζει πιο έτοιμος για αυτό το δεύτερο κύμα, πολλών αγώνων. Είναι ενισχυμένος με Σάστρε και Σοάρες, αλλά και με Τσιγγάρα-Λύρατζη, έχει πλέον έτοιμο τον Μιτρίτσα με αγωνιστικό ρυθμό και δυνάμεις, έχει επιστρέψει και ο Ζαμπά που έστω ως εναλλακτική είναι μία σημαντική λύση. Τα όπλα στην φαρέτρα για την τελική ευθεία της σεζόν μοιάζουν πολύ περισσότερα και πιο αποτελεσματικά, με μοναδικό ερώτημα, αν ο Τσόλακ αποδειχθεί, για τις τωρινές ανάγκες του ΠΑΟΚ πιο αποδοτικός από τον Σφιντέρσκι, Κατά τα άλλα ο Εσίτι που αποχωρεί δεν είναι απώλεια κρίνοντας με βάση τις εμφανίσεις που έκανε εκείνος και την απόδοση του Τσιγγάρα, ο Ροντρίγκο και ο Καγκάβα που έφυγαν δεν είχαν καταφέρει να γίνουν σημαντικοί, ενώ ο ταλαντούχος Κωνσταντέλιας δεν είχε πάρει ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής.


Χτίζοντας νέα ομάδα εν κινήσει...

Ο Λουτσέσκου μοιάζει να έχει βρει τις ισορροπίες που είναι απαραίτητες για κάθε ομάδα και αυτό είναι κάτι που θα φανεί στα επόμενα ματς. Πέρα από το πόσο μακριά μπορεί να πάει στο Conference League ή αν κατακτήσει την πέμπτη κούπα στο κύπελλο στα τελευταία έξι χρόνια, η ομάδα έχει ένα στόχο λίγο πιο ευρύ, να κλείσει την σεζόν κοντά στην κορυφή και να στείλει το μήνυμα ότι την νέα αγωνιστική περίοδο θα είναι από την αρχή πολύ δυνατά στην κούρσα του τίτλου. Και το πολύ ευχάριστο για τον ΠΑΟΚ,απόρροια της εμπειρίας του Λουτσέσκου είναι ότι κάνει το χτίσιμο της νέας ομάδας εν κινήσει, υλοποιώντας δηλαδή παράλληλα και τους στόχους της σεζόν. Δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαδικασία, αλλά την καταφέρνει ελέω του προπονητή του. Ας μείνουμε εδώ, αφού άλλωστε το απόγευμα μιλάει και ο Μπότο και προφανώς ορισμένα στοιχεία του σχεδιασμού θα επικοινωνηθούν πολύ καλύτερα.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.