Ο ΠΑΟΚ τώρα αρχίζει να χτίζει ξεψαχνίζοντας το ρόστερ

Κώστας Πετρωτός06 Νοεμβρίου 2022

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γράφων το είχε επισημάνει, το επαναλαμβάνει και τώρα: Ο Λουτσέσκου μέχρι πολύ πρόσφατα, ίσως και μέχρι το ντέρμπι με την ΑΕΚ, πίστευε ότι και με το φετινό ρόστερ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι με καλές πιθανότητες στην πρώτη δυάδα. Μέσα από τις επιλογές του έδειχνε ότι ο κορμός των έμπειρων παικτών που διέθετε, συν ορισμένοι νέοι (Λύρατζης, Κουλιεράκης, Τσαούσης) θα μπορούσαν να του κάνουν την δουλειά χωρίς ο ΠΑΟΚ… να το φωνάζει. Γνώριζε ότι δεν μπορούσε πορευτεί με την περσινή λογική (“πάμε για πρωταθλητισμό”), γιατί αυτόματα θα έβαζε επιπλέον πίεση που το ρόστερ δεν ήταν τόσο γεμάτο για την αντέξει, ωστόσο, με την διαχείριση των αγώνων έδειχνε το "πιστεύω" του.

Η νίκη στο Καραϊσκάκη, ίσως, εντέλει να ήταν παραπλανητική και για τον ίδιο, καθώς στα δύο επόμενα ματς, ο ΠΑΟΚ δεν ανταποκρίθηκε. Και χθες, με τα Γιάννινα, ο Ρουμάνος τεχνικός το “φώναξε”, όσο πιο καθαρά μπορούσε: “η δουλειά που κάνουμε φέτος, θα έχει περισσότερο αντίκτυπο την επόμενη σεζόν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε, εννοείται πως παλεύουμε για να βρεθούμε όσο πιο ψηλά γίνεται”.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, τώρα αρχίζει να χτίζει και δεν είναι καθόλου κακό σαν επιλογή, γιατί δείχνει διάθεση από την πλευρά του προπονητή του να ψάξει όσο πιο βαθιά γίνεται στο ρόστερ.

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι επιλογές του χθες (ως συνέχεια του αγώνα με την ΑΕΚ). Επέμεινε στην χρησιμοποίηση του Κωνσταντέλια, ενώ πριν μερικές εβδομάδες θα ήταν ο Μπίσεσβαρ ο βασικός και ο νεαρός Βολιώτης εκείνος που θα έμπαινε αλλαγή. Ξεκάθαρο μήνυμα. Αφησε τον Ντάντας μετά από πέντε διαδοχικά παιχνίδια που τον αντικαθιστούσε (για την ακρίβεια τέσσερα, αφού με τον Ολυμπιακό βγήκε λίγο πριν το φινάλε του ματς) σε όλο το παιχνίδι και όταν χρειάστηκε να κάνει αλλαγή μέσου, προτίμησε τον Φιλίπε Σοάρες και όχι τον Ντόουγκλας. Εδωσε και χρόνο στον Νάσμπεργκ, προστατεύοντας τον Κουλιεράκη από δεύτερη κάρτα που θα μπορούσε να πάρει λόγω απειρίας.

Προφανώς και ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι αυτή η ομάδα και αρκετοί νέοι παίκτες της χρειάζονται χρόνο. Το είπε εύστοχα στην συνέντευξη Τύπου: “Έχουμε ένα δυνατό γκρουπ που πρέπει να το δουλεύουμε συνεχώς, έχουμε συζητήσει ότι μέσα στη σεζόν ότι ο καθένας θα βρει τον ρόλο του. Ο χρόνος είναι σύμμαχός μας και μπορεί να μας βοηθήσει.

Η έλλειψη ωριμότητας και δεσμών ανάμεσα στους παίκτες μας οδήγησαν ώστε να το… πληρώσουμε χάνοντας βαθμούς που θα μπορούσαμε να πάρουμε σε κάποια ματς με βάση την εικόνα που είχαμε. Όσο περνάει ο καιρός θα μας βοηθήσει, κάθε παιχνίδι είναι μάθημα για εμάς”.

Δεν έχει άδικο. Δεύτερο ματς έπαιξαν μαζί, ο Ράφα Σοάρες και ο Κωνσταντέλιας και η αριστερή πλευρά άρχισε να παράγει. Με στήριγμα τον Ελ Καντουρί που πάντα έχει μία ροπή προς τα αριστερά και τον Σβαμπ που κινήθηκε σε πολλούς χώρους και βοήθησε να ανοίξει η αμυντική διάταξη του ΠΑΣ. Αυτή ήταν και η μεγάλη διαφορά του με τον Κούρτιτς που είναι αρκετά στατικός και αυτό δεν βοηθά να δείξει την ποιότητα που έχει με την μπάλα στα πόδια.

Ειδικά από τον Πορτογάλο μπακ είδαμε και καλές συνεργασίες με τον Ινγκασον. Και στην φάση του γκολ που βρήκε τον Ισλανδό στην καρδιά της άμυνας και λίγο αργότερα όταν τον “σημάδεψε” στο δεύτερο δοκάρι. Αν μη τι άλλο, η χθεσινή παρουσία των δύο παικτών προϊδεάζει για ακόμη καλύτερη συνέχεια.

Ο Αντρίγια πλέον θα πάρει άλλον αέρα μόνο μέσω Εθνικής

Φυσικά, δεν λύθηκαν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα του ΠΑΟΚ με μία νίκη. Ακόμη υπάρχουν σημεία στο παιχνίδι του που προβληματίζουν: το γεγονός ότι έχει ακόμη διαστήματα στην διάρκεια των αγώνων που ρίχνει ταχύτητα και δεν κάνει εαυτό αισθητό στον αντίπαλο, κυρίως όμως το ότι “βαριά χαρτιά” εξακολουθούν να κάνουν χαμηλές πτήσεις. Ο ένας είναι ο Αντρίγια τον οποίο κάλυψε χθες ο Λουτσέσκου, τονίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με το επερχόμενο Μουντιάλ η μέτρια απόδοσή του και η αφλογιστία του. Παραδέχθηκε ότι του δίνει ρόλους ασυνήθιστους (μπακ) και ακόμη ότι χρειάζεται γκολ για να τονωθεί η ψυχολογία του και ο δείκτης αυτοπεποίθησής του. Ο δεύτερος είναι ο Ολιβέιρα. Θέλει, προσπαθεί, αλλά δείχνει σαν κάτι να του λείπει. Είναι επιτακτική ανάγκη για τον ΠΑΟΚ να πάρει μπρος.

Δεν γίνεται να μην κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο

Πλέον αυτό που έχει σημασία είναι αρχικά να κλείσει αυτή η πρώτη περίοδος με νίκες κόντρα στον Ιωνικό και τον Βόλο και μετά στην διάρκεια του Μουντιάλ, ο Λουτσέσκου να πάρει τον χρόνο του να δουλέψει σε αδυναμίες και επίσης να κάνει κάτι εξίσου σημαντικό για να υποστηρίξει αυτό που δήλωσε ο ίδιος: ότι τώρα γίνεται δουλειά που θα φανεί του χρόνου.

Αν θέλει ο ΠΑΟΚ να τα καταφέρει, τότε θα πρέπει Σαββίδης-Λουτσέσκου-Μπότο να καθίσουν και να αποφασίσουν από τώρα για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Να “κλειδώσουν” πρόσωπα, να γίνουν τελικές διαπραγματεύσεις και να αποκτηθούν για να αρχίσει από τώρα η περίοδος μονταρίσματος του συνόλου που θα είναι καταλυτικό για να μην πάθει ο ΠΑΟΚ ό,τι και το καλοκαίρι από μία αδύναμη ομάδα όπως η Λέφσκι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.