Ο ΠΑΟΚ «το έχει» και θα νικήσει, εάν «διαβάσει» καλά δύο ματς...

Στέλιος Γρηγοριάδης11 Μαΐου 2024

Στον Ολυμπιακό ζουν στη γη της επαγγελίας μετά την πρόκριση στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ. Και μόνο τρεις μέρες μετά τη ρεβάνς με την Αστον Βίλα έρχονται στην Τούμπα για να παίξουν με τον ΠΑΟΚ σε ένα ματς που είναι “τελικός” Πρωταθλήματος και για τους δύο.

Η ατμόσφαιρα στην ομάδα του Ολυμπιακού είναι, πολύ δικαιολογημένα, εξαιρετική. Ολοι οι παίκτες του αισθάνονται, επίσης δικαιολογημένα, ως παιδιά ενός ανώτερου Θεού. Αυτοί οδήγησαν, για δεύτερη φορά στα χρονικά, μια ελληνική ομάδα σε έναν τελικό ευρωπαικής διοργάνωσης. Και, μάλιστα, μετά από μια σειρά, πολλών αγώνων, ορισμένοι από τους οποίους πολύ δύσκολοι. Καμια σχέση με την πορεία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1970-71. Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Εβερτον και Ερυθρός Αστέρας, δεν ήταν δα και ποδοσφαιρικά μεγαθήρια. Με τέσσερις, όλες κι όλες, προκρίσεις, πήγε ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Γουέμπλεϊ και εκεί που αντιμετώπισε μια αληθινά μεγάλη ομάδα, τον Αγιαξ, έχασε με κατεβασμένα χέρια.

Εκτός από ψυχολογία, όμως, ο Ολυμπιακός έχει και ρέντα. Του χρειάστηκε για να φτάσει στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ, πριν από τους αγώνες, όμως, με την Αστον Βίλα, με το... πτώμα της Αστον Βίλα για την ακρίβεια, είχε κάνει απλά δύο προπονήσεις με τη Λαμία, νίκησε με δύο κάλπικα γκολ τον ΠΑΟΚ χωρίς να έχει καλή απόδοση και όταν αντιμετώπισε τον Αρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” έμεινε στο 1-1. Με άλλα λόγια, δεν είχε πείσει κανέναν ότι βρίσκεται σε τόσο φοβερή και τρομερή αγωνιστική κατάσταση όσο έδειξαν οι δύο νίκες του επί της αγγλικής ομάδας. Χάρη στη νίκη επί του ΠΑΟΚ, που δεν την άξιζε και τους έξι εύκολους βαθμούς στα δύο παιχνίδια με τη Λαμία, βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τον τίτλο και να μπορεί να τον κατακτήσει αν κάνει τρεις νίκες στα τελευταία τρία σερί ντέρμπι που έχει να δώσει με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.

Ωστόσο, όποιος θέλει να προσεγγίσει σοβαρά το αυριανό ντέρμπι, πρέπει να ξεχάσει τα περί ψυχολογίας και τα περί φόρμας και να λάβει υπ' όψιν δύο εκτός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού. Το 4-1 επί του... πτώματος του ΠΑΟΚ στην κανονική περίοδο και το 4-2 επί της Αστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ. Μια σχολαστική ανάλυση του τι συνέβη σ' αυτούς τους αγώνες και του πώς και γιατί κατόρθωσε ο Ολυμπιακός να πετύχει δύο απίστευτες νίκες με “τεσσάρες”, πρέπει να είναι ο κομβικός σύμβουλος του Ραζβάν Λουτσέσκου και των παικτών του.

Δεν έχει νόημα να εστιάσουμε εμείς στα σημεία-κλειδιά των δύο αυτών αγώνων και να κάνουμε υποδείξεις. Προπονητές και παίκτες ξέρουν καλύτερα, νιώθουν περισσότερα και, κυρίως, μπορούν να κατανοήσουν τα λάθη που έκαναν και οι ίδιοι και οι παίκτες της Αστον Βίλα. Μπορούν ακόμη, καλύτερα από τον καθένα, να καταλήξουν στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν και στα ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να έχουν στο παιχνίδι τους, ώστε να πάρουν τη νίκη και να αποδείξουν έτσι ότι ο δικός τους ΠΑΟΚ είναι ανώτερος από τον Ολυμπιακό. Κι ύστερα, ούτε αυτοί υστερούν σε καλή ψυχολογία μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ. Κι αν τυχόν οι αντίπαλοί τους κατεβούν στο γήπεδο με... αφ' υψηλού προσέγγιση και έπαρση επειδή τα κατάφεραν με την Αστον Βίλα, τότε η ωραία ατμόσφαιρα που επικρατεί στον Ολυμπιακό θα γίνει “όπλο” για τον ΠΑΟΚ.

Η μεγάλη ώρα είναι τώρα για τον ΠΑΟΚ, που καλείται να αποδείξει ότι είναι ανώτερος από τον Ολυμπιακό. Είναι η ομάδα που τον νίκησε 4-2 στο Καραϊσκάκη. Είναι η ομάδα που δεν θα δεχτεί ποτέ πέντε γκολ από τον Ελ Κααμπί σε δύο αγώνες. Που δεν θα σταματήσει σε κανέναν Τζολάκη. Που δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από κανέναν Ποντένσε. Και που είναι ικανή να γκρεμίσει τον μύθο που έχει δημιουργηθεί με τον... μάγο Μεντιλίμπαρ. Είναι η ομάδα που, μέσα στην Τούμπα, έχει την ευκαιρία να βγάλει νοκ άουτ τον Ολυμπιακό από τη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος και να προχωρήσει η ίδια ακόμη περισσότερο προς την κατάκτησή του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.