Ο ΠΑΟΚ παίρνει ένα... ρίσκο με τον τελικό και ένα μήνυμα για μεγάλες μεταγραφές

Κώστας Πετρωτός05 Μαΐου 2022

Τελικά συνέβη αυτό που άπαντες προϊδέαζαν ότι δεν θα συμβεί στην Τούμπα χθες βράδυ. Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τον τίτλο στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου του τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με νίκη ανατροπή. Ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα τύπου «ξαναρχόμαστε» ενόψει της νέας σεζόν, το χθεσινό ντέρμπι που έφερε τους «ερυθρόλευκους» στο +16 και χωρίς να έχουν χάσει σε πέντε ματς από τον Δικέφαλο, του στέρησε αυτό το αφήγημα. 

Ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία, το Σάββατο 14 Μαΐου, πριν τον τελικό του Κυπέλλου να πάρουν μια νίκη από την ομάδα του Μαρτίνς, αλλά όπως και να ‘χει, στην ζυγαριά το μόνο σοβαρό αντίβαρο που έχουν να βάλουν είναι η πρόκριση στο δεύτερο τη τάξει θεσμό.

Δεν χρειάζεται να αναλύσει κανείς ιδιαιτέρως το παιχνίδι για να καταλάβει ότι ομάδα που έχει ως καλύτερο παίκτη της τον Μουργκ και από πίσω τον Τσόλακ, με εξαφανισμένο για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα το μέχρι πρότινος μεγάλο ατού της, Γιασμίν Κούρτιτς (έχει να σκοράρει από τις 10 Μαρτίου στο ματς με την Γάνδη και χθες απέφυγε να πάρει πάνω του την εκτέλεση φάουλ στο φινάλε, άγνωστο γιατί) δεν μπορεί να έχει μεγάλη τύχη. Πόσο μάλλον όταν ορισμένοι από τους πλέον επιδραστικούς παίκτες της και αναφέρομαι κυρίως στον Βιεϊρίνια, τον Μπίσεσβαρ και τον Αουγκούστο έλειπαν και ο αντίπαλος έχει την δυνατότητα να φέρνει από τον πάγκο ποδοσφαιριστές της ποιότητας του Ροντρίγκες και του Ελ Αραμπί.

Με 25 λεπτά ποιοτικού παιχνιδιού απέναντι σε μία ομάδα που προπορεύεται στο Πρωτάθλημα δεν έχεις τύχη, πόσο μάλλον όταν αυτή σου έχει στείλει μήνυμα ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ματς σαν κάτι ξεχωριστό και θέλει το αποτέλεσμα για να πανηγυρίσει μέσα στην έδρα σου.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η ήττα, είναι αλήθεια ότι ο τωρινός ΠΑΟΚ δεν έχει το ρόστερ που υπερτερεί έναντι του Ολυμπιακού όπως την σεζόν 2018-2019, όμως, αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι η κακή εικόνα που έδειξε η ομάδα σε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού. Ενώ μπήκε στο ματς φουριόζα να ψάξει ένα γκολ και το πέτυχε νωρίς στην πρώτη οργανωμένη επίθεσή της, μετά το 25’ ήταν σαν να γύρισε το διακόπτη και ειδικά από το 46’ έως το 70’ «έσβησε» ολικά.


Γιατί άφησε στην άκρη την λογική «πάω για την νίκη σε κάθε ματς ξεχωριστά»;


Πολλοί μπορούν να σταθούν στην έλλειψη ενέργειας λόγω των συνεχόμενων αγώνων, όμως, κατά την άποψη του γράφοντος το χθεσινό κακό διάστημα του ΠΑΟΚ είναι περισσότερο αποτέλεσμα κακής νοοτροπίας. Οι γηπεδούχοι, μετά το 1-0 και ενώ ο Ολυμπιακός έμοιαζε χαμένος, αντί να ψάξουν επιτακτικά και ένα δεύτερο γκολ, γύρισαν πίσω και πήραν δεύτερο ρόλο στο ματς, χωρίς μάλιστα να το κάνουν έξυπνα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έδειχναν να μην έχουν ξεκάθαρη σκέψη για το πώς θα επιχειρήσουν να κλειδώσουν την νίκη και ίσως να πίστευαν ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έβγαζε την αντίδραση που έβγαλε, ειδικά από την ώρα που έκανε τις τρεις αλλαγές ο Μαρτίνς.

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να θέσουμε και έναν προβληματισμό σχετικά με το πώς ο Λουτσέσκου προσεγγίζει τα πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά, πήρε δύο νίκες με ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΕΚ, αλλά από την ώρα που ήρθαν τα παιχνίδια με την Μαρσέιγ και μετά με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, μοιάζει να μην έχει το μυαλό του στο μίνι Πρωτάθλημα. Μέχρι ενός σημείου αυτό ήταν δικαιολογημένο, όμως, από την ώρα που ο Δικέφαλος εξασφάλισε την παρουσία του στον τελικό, η επιλογή του Ρουμάνου τεχνικού να μιλά συνεχώς για το παιχνίδι της 21ης Μαΐου δεν έχει βγει στον ΠΑΟΚ.

Και είναι απορίας άξιο πώς επέλεξε να εστιάσει από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης , σχεδόν ένα μήνα πριν, στο τελικό με τον Παναθηναϊκό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα πλέι οφ, ενώ ακόμη μαθηματικά δεν έχει διασφαλιστεί η δεύτερη θέση. Μιλάμε για τον προπονητή που πάντα πορευόταν με την λογική του «πάμε να νικήσουμε στο επόμενο παιχνίδι» και πριν λίγες μέρες προσπέρασε χωρίς να δείχνει ενόχληση το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είχε μείνει επτά παιχνίδια χωρίς νίκη (πλέον οκτώ).

Η συνειδητή επιλογή ο ΠΑΟΚ να εστιάσει από τώρα τόσο πολύ και σχεδόν αποκλειστικά στον τελικό Κυπέλλου ως το απόλυτο κριτήριο για το τελικό πρόσημο στην σεζόν, γεννά ένα ρίσκο, αυτή να γυρίσει μπούμερανγκ. Προφανώς, ο Δικέφαλος θέλει και πρέπει να κατακτήσει το ένατο Κύπελλο της ιστορίας του, αλλά καλό είναι να επιχειρήσει πρώτα να τελειώσει δεύτερος και με κάποια διαφορά από Παναθηναϊκό, Αρη και ΑΕΚ το Πρωτάθλημα και παράλληλα, αν μπορεί να συμμαζέψει και την απόσταση από τον Ολυμπιακό. Δεν γίνεται τα πάντα να εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της μίας βραδιάς.

Για την διαχείριση του Λουτσέσκου θα ήθελα να θέσω και ένα ακόμη ερώτημα, πώς η ατάκα «τα συνεχόμενα παιχνίδια είναι ένα τεράστιο κίνητρο για κάθε ποδοσφαιριστή ώστε να έχει και ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση» πριν το ματς με τον Ολυμπιακό μετατράπηκε στο «οι παίκτες είναι ξεζουμισμένοι» μετά το ντέρμπι, αλλά γνωρίζω ότι ο Ρουμάνος κόουτς ψάχνει πάντα τον τρόπο να προστατεύει τους παίκτες του όταν βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, περιμένοντας την αντίδρασή τους μετά.

Το βαρύ 1-2 «φωνάζει» την ανάγκη ποιοτικής ενίσχυσης


Όλα τα παραπάνω συνιστούν βραχυπρόθεσμα συμπεράσματα, πορίσματα που αφορούν το τι θα πετύχει ο ΠΑΟΚ μέχρι και τις 21 Μαΐου. Υπάρχει και ένα πιο μακροπρόθεσμο. Το πώς αυτή η ομάδα θα κάνει πρωταθλητισμό. Χθες, φάνηκε ότι από τον ΠΑΟΚ λείπουν κομβικοί παίκτες. Έλειπαν ο κάπτεν Βιεϊρίνια, ο Αουγκούστο και ο Μπίσεσβαρ και η ομάδα ήταν γυμνή. Ούτε ο Σίντκλεϊ, ούτε ο Μιτρίτσα, ούτε ο άγουρος Σοάρες (τουλάχιστον ακόμη, αφού εκεί που ανέβασε τον κόσμο με την εξαιρετική ντρίμπλα πάνω στον Μπα στην φάση του γκολ, μετά χάθηκε), συνιστούν επιλογές πρώτης γραμμής. Ενδεχομένως ως δεύτερες επιλογές, με συγκεκριμένους συμπληρωματικούς ρόλους στην ομάδα, να είναι αξιόλογες για τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι όμως οι ποιοτικές λύσεις που έχει ανάγκη η ομάδα για να χτυπήσει του χρόνου τον τίτλο. Ο Μπότο και ο Λουτσέσκου οφείλουν να σκεφτούν πολύ καλά τι παίκτες χρειάζεται ο Δικέφαλος γιατί και βιολογικά, ακόμη και αν μείνουν όλοι τους, Βιεϊρίνια, Κρέσπο και Μπίσεσβαρ δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο κομβικό ρόλο με πολλά λεπτά συμμετοχής.

Αν θέλουμε να κάνουμε και συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν, όλοι έχουμε στον νου μας την εικόνα του Μπάμπα που ήρθε Γενάρη σε σχέση με αυτή του Σίντκλεϊ. Κι ας μην βάλουμε στην εξίσωση και τον Κρμέντσικ. Η χθεσινή, βαριά με τον τρόπο που ήρθε, ήττα υπερτονίζει την ανάγκη για σοβαρή, ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ, αν θέλει μάλιστα ο ΠΑΟΚ να διακριθεί εντός και εκτός συνόρων όπως και φέτος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.