Ο ΠΑΟΚ και ο Φερέιρα πλέον δεν παίζουν, νικούν...

Κώστας Πετρωτός10 Φεβρουαρίου 2020

Αν ρωτήσουμε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ τι τους έκανε εντύπωση από το χθεσινό παιχνίδι με τον ΟΦΗ είμαι σίγουρος ότι από το μυαλό σας θα περάσουν τα ονόματα του Ακπομ (τρομερό το πλασέ στην εκτέλεση του 1-0), του Λάμπρου (μέσα σε όλες τις φάσεις, διαρκής απειλή για την άμυνα του ΟΦΗ), του Λημνιού (πλέον στις κινήσεις του βάζει και εμπειρία), του διδύμου Μίσιτς-Μαουρίσιο (όταν ο Βραζιλιάνος πήγε δίπλα στον Κροάτη, εκείνος απελευθερώθηκε και άρχισε να μοιράζει τελικές πάσες), ακόμη και του Μάτος που συνέχισε αυτό που είχε αρχίσει ο Δικέφαλος με τον Βιεϊρίνια την Τετάρτη, να παίζει πλέον σε ρόλο δεξιού φουλ μπακ και όχι τρίτου στόπερ. Ίσως κάποιοι αναφερθούν στον Εσίτι και την αδυναμία του να προωθήσει κάθετα παιχνίδι, αν και είχε μία καλή απόπειρα στην πάσα προς τον Μάτος στο διάστημα που αγωνίστηκε.

Μήπως ο Αμπέλ ήταν το κεντρικό πρόσωπο;

Θα μου επιτρέψετε να διαφοροποιηθώ. Αυτό που τυπώθηκε στο δικό μου μυαλό ήταν η κίνηση του Αμπέλ Φερέιρα να κάνει δύο μαζεμένες αλλαγές στην έναρξη του δευτέρου μέρους. Μέσα Λημνιός-Μαουρίσιο, έξω Ελ Καντουρί-Εσίτι στο 46'. Εχει ξανασυμβεί στο παρελθόν τόσο νωρίς να κάνει αλλαγές ο Πορτογάλος τεχνικός; Μία φορά με την Σλόβαν στην Τούμπα (όταν η μία αλλαγή του Αουγκούστο αντί του Ελ Καντουρί στα μέσα του πρώτου μέρους έγινε λόγω τραυματισμού και η δεύτερη, η είσοδος του Σφιντέρσκι αντί του Πέλκα, στην ανάπαυλα). Και άλλη μία φορά με τον Παναθηναϊκό, στο ματς της Τούμπας (όταν και πάλι με την έναρξη του δευτέρου μέρους πέρασαν στον αγώνα Βιεϊρίνια-Ελ Καντουρί αντί των Στοχ-Λημνιού). Κοινό στοιχείο και στις δύο περιπτώσεις; Το ότι ο ΠΑΟΚ ήταν πίσω στο σκορ με 1-0. Χθες, αντίθετα δεν συνέβη αυτό.

Ο ΠΑΟΚ ήταν στο 0-0 και ο Φερέιρα δεν περίμενε να περάσει κι άλλος χρόνος. Πολύ στοχευμένα είδε το πρόβλημα στην ανάπτυξη και το διόρθωσε αποτελεσματικά. Έχω την αίσθηση, μάλιστα, ότι από την αρχή γνώριζε ότι το σχήμα με το οποίο μπήκε ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν σαφώς πιο ταιριαστό στις ανάγκες του ματς, απλά ήθελε και χρόνο να δώσει στον Ελ Καντουρί για να δει που βρίσκεται και κυρίως, να κρατήσει για το δεύτερο μισό του αγώνα το καλό 45λεπτο που είχε να του προσφέρει ο Μαουρίσιο. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του Πορτογάλου ότι οι μέσοι είναι η καρδιά της ομάδας. Έγινε, μάλιστα, μετά από ερώτηση του υπογράφοντος για το αν ο Μίσιτς δένει καλύτερα με τον Μαουρίσιο κι αν απόδειξη γι' αυτό αποτελεί το χθεσινό δεύτερο ημίχρονο, αλλά και ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό.

Προφανώς, ο 41χρονος τεχνικός δεν θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο ευθέως, όταν μάλιστα, εδώ και λίγες μέρες, μετά την πολυσυζητημένη ατάκα «θα ήθελα να έχω 10-11 Μίσιτς στην ομάδα», είχε δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα κάνει σχόλια ατομικά για παίκτες. Ωστόσο, είναι οφθαλμοφανές ότι έχει επενδύσει στο φορμάρισμα του Μαουρίσιο, όπως και του Βιεϊρίνια. Και οι τελευταίες εμφανίσεις του Βραζιλιάνου δείχνουν ότι λίγο πριν τα πλέι οφ βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο.

Πλέον δείχνουν όλοι συνειδητοποιημένοι

Από όλο αυτό που περιέγραψα πιο πάνω, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πλέον ο Φερέιρα δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά που βρίσκεται και τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ στην τελική ευθεία της σεζόν. Η κατάκτηση των νικών είναι ο βασικός στόχος και όλο το σχέδιο γίνεται πάνω σ' αυτή την βάση. Και, ειδικά, στην περίοδο που βρισκόμαστε, έχει σημασία ο ΠΑΟΚ να μπορέσει να πορευθεί με επιτυχία παράλληλα και στους δύο στόχους του, το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Το πιο θετικό στην περίπτωση του Δικεφάλου είναι ότι αυτή την σκέψη την έχουν και οι ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο η αντίδρασή τους στο δεύτερο ημίχρονο του χθεσινού αγώνα που το αποδεικνύει, αλλά και οι δηλώσεις τους αμέσως μετά για την ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό. Όσοι μίλησαν αναφέρθηκαν στην πίεση που θα επιχειρήσει από την αρχή να τους βάλει ο Παναθηναϊκός και την σωστή, aggressive, συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν και οι ίδιοι ζητώντας από την αρχή ένα γκολ που θα κλειδώσει την πρόκριση και όχι απλά να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν το 2-0 του πρώτου αγώνα.

Η επανεκκίνηση δεν ήταν της μίας βραδιάς

Ο τρόπος που συνέχισε χθες ο ΠΑΟΚ, μετά το ξέσπασμα με τον Παναθηναϊκό δείχνει ότι η επανεκκίνηση που επιχειρήθηκε στο διήμερο που είχε προηγηθεί του πρώτου προημιτελικού του Κυπέλλου με τους «πράσινους» δεν ήταν απλά για να πάρει ο ΠΑΟΚ την νίκη σε εκείνο το ματς. Ήταν μία συνολική διαδικασία αυτοκριτικής «τι έχουμε πετύχει ως τώρα, ποια είναι τα λάθη και ποια τα σωστά και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής για κατακτήσουμε τους στόχους μας». Ο οργανισμός ΠΑΟΚ έχει μπει σε διαδικασία εγρήγορσης στο πιο κρίσιμο χρονικά σημείο κι αυτό είναι που δημιουργεί αισιοδοξία για την συνέχεια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.