«Ο ΠΑΟΚ, η Χέρτα, το σκάουτινγκ γερμανικών ομάδων και το Πρωτάθλημα»

Γιώργος Καστάνης31 Μαρτίου 2024

Μία ξεχωριστή συνέντευξη, παρουσιάζουμε σήμερα στη Metrosport. Ο αρχισκάουτερ της Χέρτα Βερολίνου, Κρίστιαν Καϊκης, που είχε παίξει στον ΠΑΟΚ πριν από 30 χρόνια, μίλησε για τον ΠΑΟΚ, το Πρωτάθλημα, την προοπτική πρόκρισης επί της Μπρίζ, τους Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη, Τσιγγάρα, Τζίμα και τους ελληνες ομογενείς που παίζουν στην Μπουντεσλίγκα.

Μία συζήτηση διαφορετική από κάθε άλλη (θέλουμε να πιστεύουμε) που έχουμε παρουσιάσει:

- Αλήθεια Κρίστιαν, τι θυμάσαι περισσότερο από την εμπειρία που είχες όταν αγωνίστηκες στον ΠΑΟΚ;

«Όταν ήμουν στον ΠΑΟΚ το 1994 για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προπονητής της ομάδας ήταν ο Ολεγκ Μπλαχίν που ήταν τον γνώριζα και από παλαιότερα ως παίκτη. Και φυσικά τον έζησα ως προπονητή και άντλησα αρκετά στοιχεία από την φιλοσοφία του. Θυμάμαι τον τρόπο που μιλούσε στους νέους παίκτες. Σε ατομικό επίπεδο ξεχώριζε ο ΠΑΟΚ. Σε ομαδικό επίπεδο δεν είχε πετύχει πολλά. Και τότε θυμάμαι πως ο κόσμος ήταν στο πλευρό της ομάδας με πάθος.

Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα, διαχρονικά. Δεν μπορούμε όμως να τον συγκρίνουμε με τον ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε που έπαιζα μπάλα. Έχει ενισχυθεί σημαντικά η ομάδα. Κατέκτησε τίτλους. Από οργάνωση, είναι πολύ διαφορετικός. Δείχνει μία καλή εικόνα και στο εξωτερικό. Και οι παίκτες έχουν άλλη ποιότητα. Και σε οικονομικό επίπεδο, είναι διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει κύπελλα, πρωτάθλημα. Και φέτος διεκδικεί το Πρωτάθλημα. Βρίσκεται και στους οκτώ της Ευρώπης».

- Παρακολουθείς το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ποια είναι η ιδιότητά σου, στην Χέρτα Βερολίνου; Έχεις ξεχωρίσει νέους παίκτες που ξεχωρίζουν με την απόδοσή τους, στο γερμανικό πρωτάθλημα;

«Παρακολουθώ το πρωτάθλημα, αυτή είναι η δουλειά μου. Εργάζομαι επί σειρά ετών στο επαγγελματικό σκάουτινγκ της Χέρτα Βερολίνου που είναι μία πολύ γνωστή ομάδα στο φίλαθλο κοινό. Είχα δουλέψει και στο σκάουτινγκ των τμημάτων υποδομής. Η δουλειά μου, είναι να παρακολουθώ όλα τα πρωταθλήματα, και το Γερμανικό και σε όλη την Ευρώπη. Εξετάζω ποιοι παίκτες μας ενδιαφέρουν. Το θέμα του σκάουτινγκ είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα. Είμαι χαρούμενος που δουλεύω στην Χέρτα Βερολίνου. Όσο για τους νεαρούς παίκτες, έχω ήδη στα χέρια μου, μία λίστα με 50-60 Έλληνες ομογενείς ποδοσφαιριστές. Βλέπω παίκτες που έχουν γεννηθεί από το 2004 και μετά. Ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες είναι ο Κωνσταντίνος Καρέτσας από την Γκένγκ που γεννήθηκε το 2007 και ο Ηλίας Ασλανίδης από την Βόλφσμπουργκ. Και από την Ελλάδα παρακολουθούμε πολλούς νέους παίκτες με ταλέντο».

«Παίζουν με άνεση στην Μπουντεσλίγκα»

Ρωτήσαμε τον Κρίστιαν Καϊκη:

- Πολλοί μιλούν για τον Κωνσταντέλια, τον Κουλιεράκη, τον Τσιγγάρα, τον Τζίμα. Υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες της Γερμανίας για αυτούς τους παίκτες;

«Όλοι οι παίκτες που αναφέρατε, μπορούν να παίξουν με άνεση στην Μπουντεσλίγκα και το λέω κυριολεκτικά, γιατί τους παρακολουθώ, αγωνιζόμενους στο Conferemce League. Και ο Τζίμας χρειάζεται ένα διάστημα δύο ετών για να βελτιώσει κάποια πράγματα στο παιχνίδι του και να προχωρήσει. Όλοι αυτοί οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν ξεχωριστή ποιότητα. Έχω ακούσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ορισμένες γερμανικές ομάδες. Εμείς ως Χέρτα δεν μπορούμε να μπούμε στο παζάρι. Είναι θέμα οικονομικό. Ο ΠΑΟΚ ζητά πολλά λεφτά για αυτούς τους παίκτες. Εμείς δεν έχουμε υψηλό μπάτζετ. Όμως από πλευράς ποιότητας, είναι τοπ επιπέδου παίκτες».

* Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας

«Η ανάδειξη παικτών από την Χέρτα και τον ΠΑΟΚ»

Ο Κρίστιαν Καϊκης μίλησε και για την βαρύτητα που δίδεται τόσο από τον ΠΑΟΚ όσο και από την Χέρτα Βερολίνου για τους νέους παίκτες. Και δήλωσε στη Metrosport: «Είμαι πολύ χαρούμενος που δουλεύω στην Χέρτα. Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Το πρότζεκτ για την ανάδειξη νέων παικτών είναι πολύ σημαντικό και αυτό συμβαίνει στην Χέρτα, όπως αντιλαμβάνομαι ότι συμβαίνει και στον ΠΑΟΚ. Θα έλεγα ότι υπάρχει μία παράλληλη πορεία των δύο ομάδων. Γιατί και τα δύο κλαμπ δίνουν έμφαση στην ανάδειξη νεαρών παικτών. Νομίζω ότι εκεί είναι το μέλλον. Και εκεί πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, γιατί ανεξάρτητα από τις προτάσεις που κάνουν διάφοροι μάνατζερ, μετράει και η ανάδειξη παιδιών από τις ακαδημίες μίας ομάδας».

«Παράδειγμα για όλους είναι ο Βιειρίνια»

Ο Αρχισκάουτερ της Χέρτα Βερολίνου αναφέρθηκε στην αποκαλυπτική του συνέντευξη στη Metrosport και στον Αντρέ Βιεϊρίνια. Μάλιστα ρωτήθηκε:

- Ποια είναι η άποψή σου για τον Βιείρίνια που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ από την Βόλφσμπουργκ και συμμετείχε ενεργά σε κατακτήσεις τίτλων;

«Αλήθεια τι να πει κανείς για τον Βιείρίνια. Έχει κάνει μεγάλη καριέρα, είχε ένα τραυματισμό τον οποίο ξεπέρασε με επιτυχία. Παίζει σε υψηλό επίπεδο. Αγαπάει την Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ, τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας παίκτης που πρέπει να τον σεβαστούν όλοι. Είναι ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να δουλεύεις στην καριέρα σου. Είναι πολύ μεγάλος παίκτης».

- Μπορεί ο ΠΑΟΚ να προκριθεί επί της Μπριζ και να φθάσει στα ημιτελικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

«Ναι ο ΠΑΟΚ μπορεί να περάσει. Φυσικά και τα δύο παιχνίδια χρειάζονται προσοχή μεγάλη. Η Μπριζ έχει καλή ομάδα και επιμένει στην ανάπτυξη με διάταξη 4-3-3. Η Μπριζ πρεσάρει πάρα πολύ ψηλά και σε όλο το γήπεδο, έχει πολύ καλούς παίκτες. Όπως τον Βανάκεν. Πρέπει να δοθεί προσοχή. Ναι μπορεί να προκριθεί, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια».

«50.000 φίλαθλοι σε κάθε παιχνίδι στην Χέρτα»

Τι και αν η Χέρτα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Μπουντεσλίγκα; Η παρουσία των οπαδών της, σε κάθε εντός έδρας ματς, ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ο Καϊκης ρωτήθηκε:

- Πως θα χαρακτήριζες το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου σε σύγκριση με το γερμανικό; Στην Χέρτα, ποια είναι η συμβουλή που δίνετε σε νέους παίκτες;

«Οι ομάδες στην Γερμανία κάνουν πολύ καλή δουλειά και στις ακαδημίες. Είμαι στην Χέρτα Βερολίνου, μία ιστορική ομάδα με φανατικούς φιλάθλους. Εμείς σε κάθε εντός έδρας αγώνα, παίζουμε μπροστά σε 50.000 φιλάθλους. Οι οποίοι ζητούν την νίκη. Υπάρχουν και άλλοι ιστορικοί σύλλογοι, όπως η Σάλκε που παίζει μπροστά σε 70.000 κόσμο. 

Είναι η Φορτούνα, η Ζανκτ Πάουλι με πολύ κόσμο. Κάτι ακόμη: Στην Χέρτα Βερολίνου, από τους 31 παίκτες που ανήκουν στην επαγγελματική ομάδα, οι 13 – 14 προέρχονται από την ακαδημία μας. Εμείς τους έχουμε μεγαλώσει. Εμείς δίνουμε βαρύτητα στις ακαδημίες μας. Έχουμε αρκετούς νεαρούς που προέρχονται από την Κ19, την Κ17, την Κ15. Όλοι κάνουν μία προσπάθεια για να παίξουν στην πρώτη ομάδα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.