Ο ΠΑΟΚ είναι βέβαιο ότι θα βγάλει αντίδραση στη ρεβάνς με την Ντιναμό, θα του είναι αρκετή όμως;

Κώστας Πετρωτός08 Μαρτίου 2024

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον Λουτσέσκου από άλλους προπονητές, είναι ότι στα δύσκολα αντιδρά και παρουσιάζει έναν ΠΑΟΚ που μπορεί και ξαναστέκεται στα πόδια του. Ακριβώς γι’ αυτό είναι δεδομένο ότι, όπως υποσχέθηκε ο ίδιος, ο Δικέφαλος θα ματώσει για την πρόκριση την ερχόμενη Πέμπτη στην Τούμπα και ότι οι παίκτες του, έχοντας την θερμή υποστήριξη του κόσμου, θα δώσουν όλη την ενέργειά τους για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και να βρεθούν εκείνοι στα προημιτελικά του Conference League.

Ωστόσο, το ερώτημα που μπαίνει αβίαστα είναι «αρκεί από μόνη της η παθιασμένη αντίδραση;». Πολύ πρόσφατα ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε μία παρόμοια κατάσταση μετά από το 0-1 του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, στη ρεβάνς έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του φέτος, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να πάρει την πρόκριση, αφού αυτή πέρασε μέσα από την διαδικασία των πέναλτι που έγινε ό,τι έγινε.

Το αληθινό πρόβλημα σε εκείνο το ματς ήταν ότι με τόσο καλή απόδοση, ο ΠΑΟΚ τελείωσε την κανονική διάρκεια μόνο με ένα γκολ, αντί να έχει βάλει τρία μέχρι το 60’ και μετά απλά να παίζει πάσες. Λογικό και επόμενο, λοιπόν, να αναρωτιέται κανείς για την ρεβάνς με την Ντιναμό: «πόσο εύκολο είναι ο ΠΑΟΚ να χτίσει τρία γκολ διαφορά απέναντι σε μία ομάδα που έχει ένα καλό επίπεδο και είναι βέβαιο ότι δεν θα ανοιχτεί, ούτε θα του δώσει χώρους;». Την απάντηση θα την πάρουμε, βέβαια, το βράδυ της Πέμπτης, όμως, όταν χθες βλέπεις τον Μπάμπα να βγαίνει, 3-4 φορές από τα αριστερά στο πρώτο ημίχρονο για να κάνει σέντρα και να ψάχνει διαρκώς την επιλογή στα χαμηλά, γιατί δεν υπάρχει στην ομάδα ένας επιθετικός που να γεμίζει την αντίπαλη περιοχή, είναι λογικό να προβληματίζεσαι.

Υπάρχουν αντίπαλοι που έχουν διαβάσει καλά τα ατού του και η Ντιναμό είναι ένας από αυτούς

Το άλλο σημείο στο οποίο θα ΄θελα να σταθώ είναι κάτι που σημείωσε ο Κοτάρσκι και έκανε κάποιες σκέψεις που είχα ο ίδιος ακόμη πιο έντονες. «Δεν θυμάμαι να παίξαμε ξανά τόσο άσχημα», δήλωσε μετά το ματς ο Κροάτης τερματοφύλακας και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει παιχνίδι του ΠΑΟΚ φέτος με κανονικότατη ενδεκάδα όπως η χθεσινή που ο Δικέφαλος να κινήθηκε σε τόσο ρηχά νερά. Ίσως το πρόσφατο ματς με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα να μπαίνει σε αυτή κατηγορία και αυτό πρέπει να κάνει τον Λουτσέσκου και το τιμ του να σκεφτούν πολύ καλά γιατί συμβαίνει αυτό.

-Μπορεί να αρχίζει η ομάδα να βγάζει κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια;

-Είναι μήπως θέμα ψυχολογίας;

-Ή μήπως ισχύει απλά ότι οι αντίπαλοι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν καλά τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ και να επιδιώκουν στοχευμένα να μπλοκάρουν τα ατού του;

Η αλήθεια είναι ότι χθες υπήρχαν στοιχεία που οδηγούν στην τρίτη σκέψη. Η Ντιναμό κατάφερε να βγάλει εκτός αγώνα τον Τάισον. Δεν του έδωσε καθόλου χώρο να κάνει τις γνωστές κούρσες του με την μπάλα (μόλις μία φορά συνέβη αυτό) και έτσι περιόρισε τις πιθανότητες να βγει ο ΠΑΟΚ στο τρανζίσιον. Επιπλέον, ο Γιακίροβιτς έστελνε συνεχώς παίκτη πάνω στον Μεϊτέ για να του μπλοκάρει την πάσα, ενώ κράτησε την ζώνη άμυνας χαμηλά, μη δίνοντας ποτέ στον ΠΑΟΚ την δυνατότητα να κάνει επίθεση με κενούς χώρους και από την στιγμή που από τον Δικέφαλο λείπει ο φορ που θα γεμίζει την αντίπαλη περιοχή, η Ντιναμό ξεπέρασε ανώδυνα το 60% κατοχή μπάλας που είχαν οι φιλοξενούμενοι στο παιχνίδι.

Ο Τζίμας απέδειξε ότι δικαιούται να παίζει περισσότερο

Υπήρχε μόνο ένα διάστημα στο παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ στρίμωξε την Ντιναμό στον αγώνα. Αυτό ήταν από την στιγμή που ο Τζίμας μπήκε στο παιχνίδι και γέμισε την περιοχή της κροατικής ομάδας. Η πιο σημαντική στιγμή του ΠΑΟΚ στο ματς ήρθε από δική του υποδοχή της μπάλας με πλάτη και σπάσιμο στον Μουργκ, ενώ ήταν ο ίδιος που έκανε με την κίνησή του δύσκολη για τον τερματοφύλακα της Ντιναμό την σέντρα-σουτ του Αυστριακού στο φινάλε του ματς. Το σίγουρο είναι ότι ο 18χρονος επιθετικός απέδειξε ότι δικαιούται αυξημένο χρόνο συμμετοχής στην επίθεση του ΠΑΟΚ, καθώς αν εξαιρέσει κανείς τον αποτελεσματικό σε συγκεκριμένα στυλ αγώνων, Μπράντον, ο Σαμάτα που παραμένει τραυματίας, δεν έχει πείσει ότι μπορεί να δώσει κάτι ξεχωριστό, ενώ το πείραμα με τον Ντεσπόντοφ ήταν… ανάλατο και απέδειξε κάτι που οι Βούλγαροι δημοσιογράφοι αναφέρουν: «όσες φορές ο Κιρίλ έπαιξε φορ στην εθνική Βουλγαρίας, ήταν πολύ μέτριος». 

Το έχω ξαναγράψει και θα επιμείνω: Προφανώς η λύση για την επίθεση του ΠΑΟΚ θα ήταν μία μεταγραφή φορ τον Ιανουάριο, αλλά από την στιγμή που αυτή δεν έγινε, η ευκαιρία θα πρέπει να δοθεί στον άπειρο Τζίμα που είναι δεδομένο ότι όσο παίζει τόσο θα βελτιώνεται. Εχοντας… ζήσει στο παρελθόν το έργο της καθιέρωσης του Σαλπιγγίδη και του Αθανασιάδη όταν ήταν πιτσιρικάδες, είμαι πεπεισμένος ότι ο Τζίμας έχει ανάγκη απλά ένα γκολ σε μεγάλο παιχνίδι για να αρχίσει την εκτόξευση. Εχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει καριέρα και το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος συμμετοχής και πίστη. Εχω την αίσθηση ότι μετά το χθεσινό παιχνίδι και στα μάτια του Λουτσέσκου θα φαίνεται περισσότερο άντρας από έφηβος, καθώς ανταποκρίθηκε πολύ καλά σε μία αναμέτρηση υψηλών απαιτήσεων.

Ο μεγαλύτερος μπελάς για την ρεβάνς είναι το clasico

Το ζητούμενο, πλέον, είναι πώς ο ΠΑΟΚ θα μπορέσει να κάνει την ανατροπή στην Τούμπα και να συνεχίσει την πορεία του στο Conference League. Θα πρέπει να πάνε όλα τέλεια την ερχόμενη Πέμπτη και ο ΠΑΟΚ να κάνει ένα άψογο παιχνίδι για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ντιναμό, προς το παρόν, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημά του στην προετοιμασία του γι’ αυτό το ματς, είναι το clasico της Κυριακής. Ο ΠΑΟΚ είναι και θέλει να παραμείνει πρωτοπόρος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει τον Αρη στην άδεια Τούμπα. Ποιους παίκτες θα χρησιμοποιήσει ο Λουτσέσκου; Ποιους και για πόσο θα φρεσκάρει; Αυτό είναι ένα κουίζ για δυνατούς λύτες…

Υ.Γ. Θεωρώ περιττό να επαναλάβω το πρόβλημα με τις ομάδες που διαθέτουν ικανούς φορ: Ο Πέτκοβιτς έβαλε απλά τον εαυτό του σε μία λίστα επιθετικών που κινούνται εντός περιοχής (Ραντούλοβιτς της Ελσίνκι, Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού κ.α.) και έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.