Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι μαθαίνει καλά το εγχειρίδιο πρωταθλητισμού, γι’ αυτό ήταν ήρεμος ο Λουτσέσκου

Κώστας Πετρωτός13 Μαρτίου 2023

Με 15 νίκες έκλεισε την φετινή κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ μετά το 0-1 στον Βόλο κι αν καθίσει κανείς να αναλύσει κάθε μία από αυτές ξεχωριστά, θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη είναι από εκείνες που, αν και το σκορ ήταν μικρό, η ομάδα του Λουτσέσκου πήρε άριστα στην διαχείριση.

Ο ΠΑΟΚ μας είχε συνηθίσει στα τελευταία ματς να βάζει πέντε και έξι γκολ και το γεγονός ότι κόντρα στην θεσσαλική ομάδα έμεινε μόλις στο… ένα, φάνηκε κάπως περίεργο στα μάτια των οπαδών του. Ωστόσο, αν αναλύσουμε το πώς εξελίχθηκε η χθεσινή αναμέτρηση τότε μάλλον θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ πήρε μία νίκη με πολύ σίγουρα και σταθερά βήματα στην διάρκεια του 90λεπτου.

Επαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο στα πρώτα 45 λεπτά όταν δημιούργησε αρκετές και καλές ποιοτικά ευκαιρίες, όμως, έμεινε μόλις στο ένα γκολ, όταν ο Μπράντον από την έξοχη συνεργασία Ντόουγκλας και Νάρεϊ μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ βγαλμένο από το... playstation, που έχει επαναληφθεί με την ίδια γρήγορη κυκλοφορία μπάλας και δείχνει ότι η μεγάλη επιθετική δύναμη του ΠΑΟΚ φέτος είναι οι ταχείς και άκρως ποιοτικοί μέσοι και μεσοεπιθετικοί που μπορούν με την γρήγορη και γεμάτη φαντασία κυκλοφορία μπάλας να διαλύσουν κάθε άμυνα. Μάλιστα όπως έχουμε δει και σε άλλα ματς τελευταία, σε αυτό το στυλ παιχνιδιού κουμπώνει πολύ καλά ο Μπράντον γι’ αυτό και πλέον έχει συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Η ψυχολογική δουλειά που πρέπει να κάνει ο «Ντέλιας»

Βάσει ευκαιριών που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να είχε σημειώσει τουλάχιστον ένα ακόμη γκολ στο πρώτο μέρος και να απλουστεύσει τα πράγματα. Δεν το έκανε, μάλλον αυτό χρεώνεται περισσότερο στον Κωνσταντέλια που ενώ κινήθηκε και πάλι έξοχ ως κρυφός φορ, αδίκησε τον εαυτό του με τις εκτελέσεις.

Εχουμε αναφερθεί ξανά στο θέμα αυτό. Ο «Ντέλιας» χρειάζεται να δουλέψει στον ψυχολογικό τομέα στην εκτέλεση. Αυτό του λείπει και θα το αποκτήσει μέσα από τα παιχνίδια. Δεν είναι θέμα τεχνικής, αλίμονο, ξέρει να κάνει την μπάλα ό,τι θέλει στην κυριολεξία, απλά στο μυαλό του δεν έχει η ιδέα ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει την ευκαιρία να σκοράρει.

Στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ είχε ένα υποτονικό πρώτο 20λεπτο, μέχρι να γίνουν οι πρώτες αλλαγές και ο Λουτσέσκου βρήκε δικαιολογία στην κόπωση από τα διαδοχικά παιχνίδια και τα ταξίδια. Σημείωσε, ακόμη, ότι από την ώρα που άρχισαν να έρχνται στο ματς παίκτες από τον πάγκο, ο ΠΑΟΚ επανέκτησε τον έλεγχο του αγώνα. Δεν έχει άδικο και απόδειξη είναι ότι ο Βόλος ουσιαστικά μία φορά αποπειράθηκε να απειλήσει, με τον Οζέγκοβιτς, όμως, η άμυνα του ΠΑΟΚ λειτούργησε εξαιρετικά.

Υποψιασμένοι για τα πάντα και έτσι πρέπει

Στην ανασταλτική λειτουργία της άμυνας του ΠΑΟΚ βρίσκεται και ο λόγος της ηρεμίας του Λυτσέσκου μετά το ματς. Ο Δικέφαλος δεν έδωσε κανένα δικαίωμα, δεν έκανε κανένα φθηνό λάθος από αυτά που του έχουν κοστίσει φέτος (μαζί με αποφάσεις των διαιτητών και ειδικά του VAR). Αντίθετα, πήγε με μεγάλη ασφάλεια μέχρι το τέλος του ματς και κράτησε τον Βόλο μακριά από την εστία του Κοτάρσκι. Αυτό το στοιχείο είναι κάτι που καιρό τώρα ο κόσμος περιμένει να διορθωθεί. Το ότι έστω και στην τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος δεν υπάρχει σοβαρό λάθος που να χρήζει ανάλυσης, λέει πολλά για την σοβαρότητα με την οποία κατέβηκε ο ΠΑΟΚ στο Πανεθσσαλικό.

Κακά τα ψέματα, μπαίνοντας στα πλέι οφ ο ΠΑΟΚ πρέπει να εμφανίσει τα θετικά στοιχεία του στον μέγιστο βαθμό και από την άλλη να εξαλείψει ανασταλτικές αρρυθμίες που του έχουν στοιχίσει αρκετά. Το ότι οι παίκτες του ήταν τόσο υποψιασμένοι να μείνουν μακριά από κάθε κίνδυνο (μια φάση προς το τέλος του ματς που ο ΠΑΟΚ κέρδισε κόρνερ και πέντε παίκτες περίμεναν στα μετόπισθεν η ομάδα, λέει πολλά). Οι παίκτες του Δικεφάλου φαίνεται ότι πήραν τα μαθήματά τους από όσα συνέβησαν ως τώρα στην σεζόν.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Λουτσέσκου εμφανίστηκε ήρεμος μετά το τέλος του ματς. Κατάλαβε ότι οι νέοι παίκτες του έχουν αρχίσει να μαθαίνουν και σε συνδυασμό με τους παλιούς παίκτες που έχουν ζήσει πολλά στην καριέρα τους. 

Ξένοι η μόνη λύση για διαιτητές στα πλέι οφ

Τι κρατάμε ακόμη από το ματς του ΠΑΟΚ στον Βόλο; Τις δηλώσεις που Λουτσέσκου που αυτή την φορά είχαν μία συγκεκριμένη στόχευση, την διαχείριση της πίεσης που δημιουργείται στους διαιτητές που σφυρίζουν αγώνες της δικής μας SL1. Η άποψή του είναι ότι οι ξένοι διαιτητές δέχονται λιγότερη πίεση, σε σχέση με τους Έλληνες, αν και δεν θέλει να παρεμβαίνει στο έργο της Ομοσπονδίας για να επιλέγει τον κατάλληλο σε κάθε ματς. 

Συμφώνησε, έμμεσα δηλαδή. με την άποψη που εξέφρασε ο Μπέος κι όπως αντιλαμβάνεται κανείς πρέπει να έρθουν ξένοι εγνωσμένης αξίας για να υπάρχει ένα αποκούμπι και να διεξαχθούν τα πλέι οφ με ηρεμία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.