Ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ «κλείνει» το μάτι στον κόσμο του

Κώστας Πετρωτός13 Φεβρουαρίου 2020

Η αλήθεια είναι ότι οι εμφανίσεις του ΠΑΟΚ μέχρι και τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ είχαν δημιουργήσει ανησυχία. Η ομάδα δεν έδειχνε τα στοιχεία που έβγαζε πέρυσι και την είχαν οδηγήσει στην κατάκτηση του νταμπλ και οι συγκρίσεις με την ομάδα της προηγούμενης χρονιάς έγερναν προς μία πλευρά.

Ο προβληματισμός συνόδευε την σκέψη των ΠΑΟΚτσήδων από την αρχή της περιόδου, αλλά από τη μία το αήττητο και από την άλλη η πρωτιά, απέτρεπαν από το να εκφραστούν έντονα δημοσίως. Ωστόσο, η ήττα από τους «πράσινους» πριν από δέκα μέρες έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έβαλε τους πάντες σε μία διαδικασία έντονης αυτοκριτικής.

Σαββίδης, παίκτες και προπονητές, μπήκαν σε συζητήσεις επί συζητήσεων που οδήγησαν για πρώτη φορά μέσα στην σεζόν σε τόσο γόνιμη αυτοκριτική. Προφανώς και ο ίδιος ο Αμπέλ Φερέιρα ήταν εκείνος που επέτρεψε να μπει ο ΠΑΟΚ σ’ αυτή την διαδικασία από την οποία εν τέλει ήρθαν ευεργετικά αποτελέσματα και για την ομάδα και για τον ίδιο.

Από τον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου και έπειτα, ο ΠΑΟΚ έχει αποτινάξει από πάνω του κάθε αρνητικό στοιχείο που τον κρατούσε σε μία αδικαιολόγητη μετριότητα. Ο εγωισμός των ποδοσφαιριστών θίχθηκε και οι ίδιοι δείχνουν να έχουν αφυπνιστεί.

Πλέον, αρχίζουν να βγαίνουν πάνω στο χορτάρι όλα τα θετικά στοιχεία που διαθέτει η παρέα του Βιεϊρίνια, του Πέλκα και του Σφιντέρσκι και, μάλιστα, ο Αμπέλ Φερέιρα μοιάζει να έχει ήδη καταλήξει σε ένα πλάνο για το πώς θα τα εκμεταλλευτεί.

Πρόκριση με χαρακτήρα μεγάλης ομάδας

Στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έβγαλε πάνω απ’ όλα προσωπικότητα. Είχε δύο επιλογές να κάνει για το πώς θα κυνηγούσε την πρόκριση και επένδυσε σ’ αυτή που δείχνει ότι διαθέτει χαρακτήρα μεγάλης ομάδας. Αφησε στην άκρη το μαξιλαράκι του 2-0 της Τούμπας και πόνταρε στην ποιοτική ανωτερότητά του έναντι του Παναθηναϊκού: Το «πάμε να νικήσουμε, όχι απλά να περάσουμε» που έλεγαν πριν το ματς οι παίκτες και ο Φερέιρα δεν ήταν λόγια του αέρα, αλλά μεταφράστηκαν σε πράξεις. Ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στο ματς, όπως ο Πέλκας στο μπάσιμο που επιχείρησε στο 11’, σμπαραλιάζοντας κάθε αμυντικό πλάνο του Παναθηναϊκού. 

Και ήταν και τόσο ουσιαστικός, όσο ο Σφιντέρσκι που με κίνηση α λα Γκερντ Μίλερ και τις λιγότερες δυνατές επαφές με την μπάλα έκανε την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε γκολ. Όλα αυτά έχοντας απέναντι έναν Παναθηναϊκό που κουβαλούσε τον ενθουσιασμό που του έδινε η κερκίδα του, που περίμενε πώς και πώς αυτό το παιχνίδι. Μπορεί μετά το τέλος της αναμέτρησης, παίκτες των γηπεδούχων όπως ο Μακέντα να δήλωσαν ότι η πρόκριση χάθηκε στο πρώτο ματς στην Τούμπα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι «πράσινοι» είχαν επενδύσει πολύ στο χθεσινό παιχνίδι. Και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ τους έκοψε την φόρα με τον επιβλητικό τρόπο που το έκανε είναι απόδειξη χαρακτήρα μεγάλης ομάδας. Το ομολόγησε και ο Γιώργος Δώνης στις πρώτες δηλώσεις του.

Φυσικά, αποδείχθηκε και κάτι ακόμη. Ότι η αντίδραση που είχε βγάλει στο πρώτο ματς πριν οκτώ μέρες ο Δικέφαλος δεν ήταν απλά παρένθεση, αλλά το γύρισμα του κουμπιού και η επανεκκίνηση που έψαχνε η ομάδα ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Η φόρμουλα για το repeat βρέθηκε

Ο Φερέιρα άφησε τους δογματισμούς στην άκρη, κάθισε πολύ καλά και μελέτησε όλα εκείνα τα δεδομένα που είχε για το ρόστερ του ΠΑΟΚ και κατέληξε σε ένα πλάνο που θα αποτελέσει την φόρμουλα της επιτυχίας. Οι ρόλοι βρέθηκαν: ο Βιεϊρίνια πήγε στα δεξιά της άμυνας, ο Μίσιτς έχει γυρίσει στο «8», ο Πέλκας (με στοιχεία ηγέτη χθες) και ο Μπίσεσβαρ αξιοποιούνται πλέον στο έπακρο, το ίδιο και ο Λάμπρου. Ακόμη, ο Πασχαλάκης δείχνει να βρίσκει την φόρμα του την κατάλληλη στιγμή. Μέσα σ’ όλα, ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αντιληφθεί ότι με τους αγώνες να έρχονται ανά τρεις μέρες, έχει πολύ μεγάλη αξία να κάνει το σωστό ροτέισιον. Και το γεγονός ότι μπορεί να αφήνει τον Μάτος εκτός αποστολής και ο ΠΑΟΚ να περνά αέρας από το ΟΑΚΑ σπάζοντας το ρόδι για φέτος, αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα και το κλείσιμο του ματιού στον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Ο νταμπλούχος φωνάζει παρών στο πιο κρίσιμο σημείο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.