Ο Μπάιντεν ξηλώνει τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις Τραμπ

Metrosport Team21 Ιανουαρίου 2021

Ο Μπάιντεν υπέγραψε από το Οβάλ γραφείο τα πρώτα του (17) εκτελεστικά διατάγματα. Πρόκειται για 17 διατάγματα, από τα οποία πολλά καταργούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης. Ωστόσο ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ σημαντικότερο όλων θεωρείται το διάταγμα που σήμανε τις διαδικασίες για την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. 

Ενα άλλο διάταγμα ανακαλεί την άδεια κατασκευής του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone X. Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν επίσης: την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες. 

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων. 

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.