Ο μικρός άρχισε να βγάζει "φωτιές"

Δημήτρης Μπασμπαρέλας12 Νοεμβρίου 2020

Τα 15 γκολ στη σεζόν 2018-19 με τη φανέλα της Μπενφίκα στην Primeira Liga αποτέλεσαν το “εισιτήριο” για τη μεγάλη μεταγραφή.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης χρειάστηκε να δαπανήσει το ποσό των 126 εκ. ευρώ για να κάνει δικό της, τον Ζοάο Φέλιξ.

Βλέπετε, ήταν και η ηλικία του τέτοια, οπότε η μεταγραφή του μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “χρυσή επένδυση”. Αυτή ήταν και η ρήτρα, βεβαίως, την οποία είχαν ορίσει οι Πορτογάλοι.

Κάποια στιγμή ο Φέλιξ είχε εξομολογηθεί ότι οι τότε συμπαίκτες του στην Μπενφίκα τον φώναζαν στα αποδυτήρια με το παρατσούκλι "το παιδί των 120 εκατομμυρίων".

Αποτελεί ξεκάθαρα το “next big thing” του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.


Ο Ζοάο Φέλιξ έγινε από πέρσι το καλοκαίρι κάτοικος Μαδρίτης, αγωνιζόμενος για λογαριασμό των “ροχιμπλάνκος”. 

Η εκκίνηση του, πέρσι, στην Ισπανία και τη La Liga δεν ήταν εκκωφαντική. Φέτος, όμως, ο μικρός άρχισε από νωρίς να βγάζει “φωτιές” και να “παστελώνει” τα γκολ. Στα επτά πρώτα ματς του Πρωταθλήματος έβαλε ήδη πέντε, τη στιγμή που πέρσι σε όλη τη σεζόν, σε 27 αναμετρήσεις, είχε έξι τέρματα. Αρχισε την απόσβεση...

Στο Champions League πέρσι σε έξι ματς είχε τρία τέρματα (βρήκε δίχτυα στα τρία από τα έξι).

Φέτος, στα τρία παιχνίδια σκόραρε δις. Οδήγησε την Ατλέτικο στην ανατροπή με 3-2 κόντρα στη Σάλτσμπουργκ, βάζοντας “ντοπιέτα”.

Οποτε βρήκε δίχτυα φέτος, η Ατλέτικο κέρδισε. Εχει βάλει επίσης και δύο γκολ με την εθνική Πορτογαλίας. Το τελευταίο του ήταν στο πρόσφατο 7-0 επί της Ανδόρας.


«Είχε εθισμό στην μπάλα»

Ο Φέλιξ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1999 στο Βισέου, στην Πορτογαλία. Προ λίγων ημερών, είχε μάλιστα γενέθλια. Ηταν το πρώτο από τα δύο παιδιά της Κάρλα και του Κάρλος Φέλιξ.

Οι γονείς του ήταν καθηγητές. Ο Ζοάο μεγάλωσε παράλληλα με τον μικρότερο αδερφό του, τον Ούγκο.

Η μητέρα του έχει πει ότι ο μικρός είχε «εθισμό στην μπάλα». Μετέτρεπε το σαλόνι των γονιών του σε γήπεδο ποδοσφαίρου και οι γονείς τους ήταν προσεκτικοί σχετικά με την τοποθέτηση εύθραυστων αντικειμένων.

Αρχισε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο, συνοδευόμενος από τον πατέρα του, στο “Pestinhas”. Εντάχθηκε εν συνεχεία στην ακαδημία της Πόρτο. “Εκπαιδεύτηκε” για πέντε χρόνια, περίοδο κατά την οποία έπρεπε να ξεπεράσει τις προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση εξαντλητικών προγραμμάτων, που περιλάμβαναν ώρες επί καθημερινή βάση, σε λεωφορεία μεταξύ Βισέου και Οπόρτο.


Από την Πόρτο στην Μπενφίκα

Χρειάστηκε κάποια στιγμή να μετακομίσει από το σπίτι των γονιών του για να ζήσει κοντά στο “Ντραγκάο”. Φόρεσε και το περιβραχιόνιο του τμήματός του, ωστόσο στην πορεία αντιμετώπισε έλλειψη χρόνου παιχνιδιού, εξέλιξη, η οποία τον έκανε να εγκαταλείψει το club.

Ετσι, προέκυψε και η προοπτική της Μπενφίκα, μετά την… απόρριψη από την Πόρτο. Αρχισε να παίζει για την εφεδρική ομάδα των “αετών” ως 16χρονος. Εκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στη νίκη με 2-0 στην Primeira Liga κόντρα στη Μποαβίστα. Ηταν 18 Αυγούστου 2018. Μία εβδομάδα αργότερα έγινε ο νεότερος σκόρερ στο ντέρμπι της Λισαβόνας μεταξύ της Σπόρτινγκ και της Μπενφίκα (1-1).


Το χατ-τρικ που τον εκτόξευσε

Μήνες αργότερα, ο Ζοάο Φέλιξ σημείωσε χατ-τρικ στο UEFA Europa League, όταν οι “αετοί” της Μπενφίκα κέρδισαν τους... έτερους “αετούς” από τη Φρανκφούρτη, την Αϊντραχτ με 4-2.

Εγινε έτσι ο νεότερος παίκτης με τρία γκολ μαζεμένα στη διοργάνωση - με τη νέα της ονομασία - σε ηλικία 19 και 152 ημερών.

Φανταστείτε ότι ο προηγούμενος παίκτης της Μπενφίκα με χατ-τρικ στην Ευρώπη ήταν ο Πατσέκο το 1992.


Ο Ρούι Κόστα και ο ΠΑΟΚ

Οι ποδοσφαιριστές, τους οποίους θαυμάζει είναι οι Κακά και Ρούι Κόστα. Μάλιστα, αρκετοί στην πατρίδα του, τον παρομοιάζουν με τον Πορτογάλο, καθώς μοιάζουν σωματικά.

Ευρωπαϊκό ντεμπούτο έκανε κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ματς της Λισαβόνας, με το 1-1, όταν μπήκε στη θέση του Πίζι στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης του “Ντα Λουζ”. Είχε παίξει και στον επαναληπτικό της Τούμπας (4-1).

Ο Ζοάο Φέλιξ ήταν αρχηγός των νεανικών ομάδων της Πορτογαλίας U18, U19 και U21 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική ανδρών στο Nations League της UEFA το 2019, το οποίο κατέκτησε η εθνική Πορτογαλίας.

Μάλιστα, το προσεχές Σάββατο (14/11) θα τεθεί αντιμέτωπος κόντρα στους Γάλλους για το Nations League, όπου θα βρει αντιμέτωπο τον Αντουάν Γκριεζμάν, τον οποίο διαδέχτηκε ουσιαστικά στην Ατλέτικο, μετά την αποχώρηση του Γάλλου για την Μπαρτσελόνα. Είναι φυσικά αντίπαλοι και στη La Liga.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.