Ο Ματίγια διέλυσε τους κανόνες της λογικής

Βασίλης Βλαχόπουλος17 Ιουνίου 2020

Σαν τον Οδυσσέα που έψαχνε την αγαπημένη του Ιθάκη, έτσι και ο Χαβιέρ Ματίγια έπειτα από μια περιπλάνηση περίπου πέντε χρόνων, βρήκε τον τόπο που απελπισμένα αναζητούσε. Ο Ισπανός μέσος έχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Άρη για νέο διετές συμβόλαιο και το metrosport.gr στέκεται στον… μικρό άθλο του El Mago και στην επιστροφή του από τα αζήτητα.

Λένε ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Ενδεχομένως να σκέφτηκε αντιστοίχως και ο Χαβιέρ Ματίγια όταν το καλοκαίρι του 2018 αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για την πρώτη (εκτός Ισπανίας) δουλειά. Δεν ήταν η πρώτη (σχετική) απόπειρα, σίγουρα όμως η πλέον αποφασιστική. Εκείνη την περίοδο, ο Ισπανός έμοιαζε με απελπισμένο τζογαδόρο καθώς έπαιζε το τελευταίο του χαρτί. Γνώριζε ότι ο Άρης ήταν η ύστατη ευκαιρία για επιστροφή στη δράση. Το δε ρίσκο από την πλευρά των «κίτρινων» ήταν υψηλότερο καθώς στην πενταετία που μεσολάβησε (2013-18) ο Ματίγια είχε παίξει σε μόλις 65 αγώνες.

Ο Πάκο Ερέρα επέμενε, ένιωθε σίγουρος για την επιλογή του, ασχέτως του αποτρεπτικού ιατρικού μητρώου που εμπεριείχε η συστατική επιστολή. Δύο (σχεδόν) καταστροφικοί τραυματισμοί, 26 μήνες απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους και διαδοχικές αποτυχημένες απόπειρες επιστροφής στην ποδοσφαιρική καθημερινότητα.

Η καταραμένη 10η Οκτωβρίου

Ο Ισπανός προπονητής δεν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τον εαυτό του. Γνώριζε τον Ματίγια από τη συνύπαρξή τους στη Βιγιαρεάλ και από τα χρόνια σε La Liga και La Liga 2, στη διάρκεια των οποίων του αποδόθηκε το παρατσούκλι ElMago. Ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι ο Ισπανός ποδοσφαιριστής θα διέγραφε εντελώς διαφορετική καριέρα αν εκείνη την καταραμένη μέρα της 10ης του Οκτώβρη του 2015 δεν του διέλυε το δεξί γόνατο ο Κάρλος Ρουίζ στη διάρκεια του αγώνα Μπέτις-Τενερίφη.

Ο Ματίγια άκουσε ένα ισχυρό ήχο, αρχικά δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της ζημιάς κι όταν κατάλαβε ότι το πράγμα δεν είχε γυρισμό, εγκατέλειψε τις σκέψεις της στιγμής κι έβαλε τα κλάματα. Επιβιβάστηκε στο αμαξίδιο, οι παλάμες των χεριών του αγκάλιασαν το δακρυσμένο πρόσωπό του καθώς το μυαλό του προσπαθούσε να συμβιβαστεί με τη σκληρή αλήθεια.

Οι στιγμές διαμορφώνουν την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή κι εκεί ουσιαστικά έκλεισε ο κύκλος του στην Μπέτις. Να φανταστεί κανείς ότι δεν είχε περάσει πολύς καιρός από την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του. Η ισπανική ομάδα είχε επενδύσει 1.7 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του, η ίδια όμως αποφάσισε και το πρόωρο τέλος. Η πρώτη εκτίμηση (περί του χρονικού διαστήματος απουσίας) των επτά μηνών διαψεύστηκε πανηγυρικά καθώς ο παίκτης έμεινε εκτός γηπέδων κοντά στους 19 μήνες.

Δεν τον πίστευε κανείς!

Σε μικρό χρονικό διάστημα, οι φιλοδοξίες και οι στόχοι του κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο. Ένα κεφάλαιο έκλεισε ολοκληρωτικά και ο άλλοτε βασικός μέσος της Μπέτις, υποχρεώθηκε σ’ ένα νέο ξεκίνημα, αρχίζοντας από τα χαμηλά πατώματα. Δυσκολότερο όλων ήταν να πείσει για την κατάσταση της υγείας του. Δεν το πέτυχε στην Αγγλία όταν δοκιμάστηκε στη Ρέντινγκ κι εκεί που όλα έμοιαζαν μαύρα κι άραχνα, εμφανίστηκε ένας φίλος από τα παλιά. Ο (τότε) τεχνικός διευθυντής της Έλτσε, Χοσέ Λουίς Μολίνα, του έδωσε την δυνατότητα της επιστροφής. Ωστόσο, πριν καλά-καλά νιώσει ξανά ποδοσφαιριστής ήρθε ο σοβαρός τραυματισμός, στο αριστερό γόνατο. Αυτή τη φορά η συναισθηματική διαχείριση ήταν ευκολότερη. Η μοναξιά ήταν αναπόφευκτη αλλά μετά τον πανικό του 2015, αυτή τη φορά ήταν γαλήνιος και αποφασισμένος. «Ήμουν πιο ήρεμος γιατί προηγήθηκε η εμπειρία του πρώτου και πιο σοβαρού τραυματισμού. Ήξερα τι έπρεπε να κάνω και πώς να συμβιβαστώ με την αλλαγή της ζωής μου. Νιώθεις τη μοναξιά, ασχέτως του ότι παραμένει δίπλα μου η οικογένειά σου και οι φίλοι σου», είχε πει.

Η χρονιά του ρεκόρ

Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ο Ματίγια έπαιξε για λίγους αγώνες με τη φανέλα της Ταραγόνα. Αυτοί δεν ήταν αρκετά για να πείσουν κανέναν, πλην ασφαλώς του Πάκο Ερέρα. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος χρόνος στον Άρη είχε περισσότερο δοκιμαστικό χαρακτήρα. Το συμβόλαιο ήταν ξεκάθαρο. Διετούς διάρκειας αλλά με αστερίσκο ο οποίος προέβλεπε την ανανέωσή του (στη διάρκεια του πρώτου έτους) μόνο στην περίπτωση που κατέγραφε 15 συμμετοχής. Κυριολεκτικά τις… κατάπιε. Ο Ερέρα είχε δικαιωθεί πανηγυρικά, κυρίως όμως ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Μέχρι στιγμής, ο Ματίγια έχει αγωνιστεί σε 65 αγώνες με τη φανέλα του Άρη και στο τέλος του φετινού αγωνιστικού μαραθωνίου θα έχει περισσότερα παιχνίδια απ’ ότι στην πενταετία 2013-18. Ενδεχομένως να φθάσει και στην ισοφάριση του ρεκόρ του, αυτό των 41 αγώνων την περίοδο 2009-10 όπου αγωνίστηκε (με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ) τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού Πρωταθλήματος με τις αντίστοιχες ομάδες του ισπανικού συλλόγου.

Το βέβαιο είναι ότι νιώθει όπως τότε που ήταν παίκτης της Μούρθια ή μάλλον «ο ήρωας της Μούρθια». Εκείνο το γκολ (12ο στον αριθμό για εκείνη τη χρονιά) απέναντι στη Λας Πάλμας είχε εξασφαλίσει την επιβίωση της ομάδας. Οι εποχές άλλαξαν, ο El Mago δεν περιπλανιέται στις χαμηλές κατηγορίες αλλά προσδοκεί ότι θα διακριθεί στα γήπεδα του Europa League. Αυτό απέδειξε με τη συμφωνία του με τους «κίτρινους» για συμβόλαιο δύο ακόμη χρόνων. Και στο τέλος αυτού θα έχει συμπληρώσει μια τετραετία στην ομάδα. Ποιον το περίμενε, σίγουρα ούτε ο ίδιος…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.