Ο «λύκος που φυλάει τα πρόβατα» και το αναιμικό ποδόσφαιρό μας

Βασίλης Μάστορας13 Μαρτίου 2021

Δεν χρειαζόταν η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού προκειμένου να μάθει η κοινωνία του ποδοσφαίρου ότι το άθλημα στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, κάνει βήματα προς τα πίσω.

Οπως ανέφερε και ο κ. Αυγενάκης η χώρα μας είναι πλέον στην 20η θέση της κατάταξης της UEFA, υποχωρώντας σταδιακά από την 8η θέση πριν από 15 χρόνια! Η Εθνική Ομάδα μας, βρίσκεται στην 53η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, όταν τη δεκαετία 2004-2014 ήμασταν σταθερά εντός της πρώτης 20άδας!

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως αναφέρεται και στην Ολιστική Μελέτη των UEFA/FIFA, τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία 10ετία, με ετήσιο μέσο όρο αύξησης 8%!

Στην ίδια περίοδο τα έσοδα των ελληνικών συλλόγων μειώθηκαν κατά 28%! Κατά τη διάρκεια της 10ετίας οι ελληνικές ομάδες καταγράφουν ζημιές κατά μ.ο ύψους 39 εκατ. ευρώ ετησίως!

Εκτιμώ ότι δεν χρειάζονται περισσότερο ισχυρά επιχειρήματα προκειμένου να αφυπνιστούν οι Ελληνες παράγοντες του ανεμικού, πλέον, ποδοσφαίρου μας. Ο κ. Αυγενάκης στην ίδια τοποθέτηση του αφήνει να εννοηθεί ότι με την σύνταξη της Ολιστικής Μελέτης η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου και προχωράει σε παραινέσεις προς τις ΠΑΕ, του διαιτητές, τους παράγοντες και γενικά προς όλους τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σε κανένα σημείο όμως δεν κάνει αναφορά στα ολισθήματα που έχει κάνει η πολιτεία με την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οπως για παράδειγμα στη στελέχωση της ΕΕΑ, την οποία μάλιστα με νόμο επιχειρεί να τη βάλει στο απυρόβλητο.

Οταν θα σταματήσει ο ήλιος να βγαίνει από την ανατολή θα κοπεί στην Ελλάδα και ο ομφάλιος λώρος του κράτους με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει μία αλληλεξάρτηση μεταξύ των εκάστοτε κυβερνήσεων και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ η οποία στην τελική βλάπτει το ποδόσφαιρο. Και πολλές φορές και τα πολιτικά πρόσωπα. Επ’ αυτού θα ήταν χρήσιμο ο κ. Αυγενάκης να έγραφε δύο, έστω, αράδες στη χθεσινή του τοποθέτηση. Γιατί η κοινωνία του ποδοσφαίρου έχει την άποψη ότι ο εκάστοτε υφυπουργός Αθλητισμού είναι «ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα».

FOCUS

Μία χαρά βολεύει τις επαγγελματικές ομάδες η κυβέρνηση, η οποία στον νέο νόμο δίνει τη δυνατότητα «χρηματοδότησης, από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, των παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων». Κι ο νοών νοείτω.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.