«Ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει ως και τρεις ώρες στον αέρα»

Metrosport Team27 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο λοιμωξιολόγος Αναστάσιος Λιθοξόπουλος και αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχουμε μέσα σε κλειστούς χώρους για τυχόν προσβολή από τον κορωνοϊό, καθώς και στο πόσο κοντά είμαστε στην ανακάλυψη του φαρμάκου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πόσες ώρες μπορεί να παραμείνει ζωντανός ο κορωνοϊός στον αέρα: «Δεν υπάρχει μια σαφής τεκμηριωμένη απάντηση. Ο ιός μπορεί να μείνει κάποια λεπτά ή και ώρες στον αέρα αν προηγηθεί κάποιο βήξιμο. Σε κανονικές καταστάσεις μπορεί να μείνει ως και τρεις ώρες. Εξαρτάται από τον αερισμό του χώρου. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων».

Για τη χρησιμότητα της μάσκας: «Στην αρχή λέγαμε ότι τη μάσκα τη φορά μόνο αυτός που νοσεί, όμως έχουμε ξεφύγει από αυτό το στάδιο, αφού πλέον υπάρχει η διασπορά. Αν κάποιος κυκλοφορεί μόνος του έξω δεν χρειάζεται να τη φορά. Όταν πρόκειται να πας σε κλειστό χώρο καλό είναι να τη φοράς. Μπορεί πριν από σένα να είχε βήξει κάποιος άλλος οπότε υπάρχει ο κίνδυνος εισπνοής του ιού. Σε κάθε περίπτωση, δεν βοηθά στο 100%. Είναι θέμα ποιότητας και διαπερατότητας μάσκας, σωστής εφαρμογής στο πρόσωπο και πολλών άλλων. Σε κλειστούς χώρους, όμως, είναι καλό να τη φοράμε».

Για το αν είμαστε κοντά στην ανακάλυψη του φαρμάκου για τον κορωνοϊό: «Δόθηκαν κάποια φάρμακα, υπήρξε μια κάποια αποτελεσματικότητα. Το θέμα είναι όμως πως δεν ξέρουμε σε τι ανθρώπους δόθηκαν αυτά τα φάρμακα και σε τι φάση ήταν η νόσος. Όλα είναι θολά. Δοκιμάζουμε στα τυφλά και ελπίζουμε για τα αποτελέσματα. Είναι αρκετά νωρίς για να πούμε ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο θα φέρει την ίαση για όλα τα περιστατικά».

Για το αν η άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι θα βοηθήσει την καταπολέμηση του κορωνοϊού: «Όλα είναι εικασίες. Ακόμη και για τη γρίπη δεν ξέρουμε ότι εξαφανίζεται εντελώς το καλοκαίρι. Ελπίζω ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας και το ξηρό κλίμα θα ελαττωθεί η συχνότητα των κρουσμάτων. Πάντως όλα δείχνουν ότι ο ιός αυτός ήρθε και θα μείνει. Με τέτοια έκταση που έχει είναι δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως. Από τη στιγμή που δεν έχουμε φάρμακο, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.