Ο κάθε Τζόλης έχει μπροστά του και τα σπασμένα του Κλάους

Κώστας Πετρωτός21 Ιουνίου 2020

Ο Αμπέλ Φερέιρα που ξέρει από Ακαδημίες, αλλά όχι από πρωταθλητισμό και ο 18χρονος φορ που έστειλε το πρώτο μήνυμα ταλέντου που ξεχειλίζει, αλλά θα πρέπει να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια με κυριότερο την δυσπιστία του κόσμου του ΠΑΟΚ.

Αυτή την φορά το καλό σαραντάλεπτο για τον ΠΑΟΚ ήταν στο δεύτερο ημίχρονο (βάλτε και τα τελευταία επτά λεπτά του πρώτου μέρους). Κι αφού πρώτα χρειάστηκε να φάει ένα χαστούκι από τον ΟΦΗ με το γκολ του Νέιρα (μετά την κακή απόκρουση για τερματοφύλακα του επιπέδου του Πασχαλάκη, για να μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας).

Ο ΠΑΟΚ του δευτέρου ημιχρόνου έβαλε πίεση στον αντίπαλο, σούταρε, πήρε κεφαλιές, έκανε τον Ουάλι να διαφημίσει όσο μπορούσε τον εαυτό του. Όσο άντεξε, βέβαια, γιατί ήρθε μία οβίδα του νεαρού Χρήστου Τζόλη για να τον λυγίσει και να ανεβάσει κι άλλο την ένταση του παιχνιδιού του Δικεφάλου. Την ώρα που ο Αμπέλ Φερέιρα σήκωσε τον πιτσιρικά για να τον περάσει μέσα στο παιχνίδι μαζί με τον Σφιντέρσκι, αρκετοί-βάζω και τον εαυτό μου μέσα σ' αυτούς-σκεφτήκαμε ότι ο Πορτογάλος βγάζει και πάλι... απόγνωση μπροστά στο μπλοκάρισμα της ομάδας του, όπως το έκανε και με τον Ολυμπιακό. Η γκολάρα του 18χρονου φορ ήρθε να δώσει μία πολύ πειστική αρνητική απάντηση στο αν ήταν ρίσκο που πήρε την ευκαιρία του. Την άρπαξε από τα μαλλιά και της... πήρε το σκαλπ. Ο τρόπος που «τελείωσε» την φάση της ισοφάρισης ήταν απόλυτα διαφωτιστικός για το πόσο μεγάλο ταλέντο σκόρερ είναι ο πιτσιρικάς. Ο τρόπος που γύρισε το σώμα του και κυρίως ο τρόπος που έβαλε το πόδι του για να πλασάρει, είναι κάτι που πολλοί επιθετικοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν.

Δικαίωσε τον προπονητή του που από την περίοδο της καραντίνας ακόμη, ίσως και επηρεασμένος από τις συζητήσεις με τον Ιβάν Σαββίδη για το νέο μοντέλο με έμφαση στις Ακαδημίες, είχε αποφασίσει να του δώσει ενεργό ρόλο στα πλέι οφ. Βοήθησε σαφέστατα και η αφλογιστία του ΠΑΟΚ, αλλα σε κάθε περίπτωση, στον 41χρονο τεχνικό πιστώνεται η προώθηση του Τζόλη που με την Κ19 του Πάμπλο Γκαρσία έκανε σπουδαία πράγματα φέτος φθάνοντας τα 19 γκολ και τις 8 ασίστ.

Αν δεν ήταν δύσκολο, γιατί να έρθει ο Φερέιρα;


Αφού πιστώσαμε το καλό στον Φερέιρα, ας του κάνουμε και κριτική για τις δηλώσεις του αμέσως μετά. Θα συμφωνήσω μαζί του στο ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει του χρόνου, θα διαφωνήσω όμως στο ότι είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις ανάδειξη νεαρών παικτών και πρωταθλητισμό. Όχι γιατί δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει, αλλά γιατί ακυρώνει την δική του μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να δοθούν σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ στην Μπράγκα και ένα ηγεμονικό συμβόλαιο στον ίδιο και τους συνεργάτες του (ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως) για να κάνει το κάτι παραπάνω. Γιατί είχε φτιάξει μία αξιόλογη ομάδα στην Μπράγκα συν τοις άλλοις και με νεαρούς από τις Ακαδημίες της. Αυτό διαφημίστηκε και ως σημείο υπεροχής έναντι του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Αν ο ΠΑΟΚ απλά ήθελε να βάζει νεαρούς και να περιμένει να ωριμάσουν, τότε θα μπορούσε να προωθήσει και τον άπειρο προπονητικά, αλλά με τεράστια προσωπικότητα και γνώση του τι εστί Δικέφαλος, Πάμπλο Γκαρσία και να του έδινε τον χρόνο να ωριμάσει μέσα από την δουλειά του στην πρώτη ομάδα.

Ο Αμπέλ Φερέιρα απέδειξε ότι είναι προπονητής που του αρέσει να δουλεύει με νέους. Οι δύο εμφανίσεις του Τζόλη στην πρώτη ομάδα είναι η τελική πράξη μίας δουλειάς που ο ο Πορτογάλους κόουτς κάνει μεθοδικά από την αρχή της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ. Παρακολούθησε από κοντά παιχνίδια της Κ19, ξεχώρισε ταλέντα και προσπάθησε να μάθει τα πάντα γι' αυτούς. Δεν ξέρω πόσοι το παρατηρήσατε, αλλά στις δηλώσεις του μίλησε για την γερμανική νοοτροπία του Τζόλη γνωρίζοντας ότι στα 15-16 του είχε παίξει ποδόσφαιρο στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, όλη την χρονιά, απέδειξε ότι είναι προπονητής που δεν γνωρίζει από πρωταθλητισμό. Φάνηκε στην διαχείριση πολλών αγώνων, στο πώς κοουτσάρει, στο πώς αντιδρά μετά από ματς που πάνε στραβά για τον ΠΑΟΚ. Αποδείχθηκε πολύ άπειρος για να κάνει την απαιτούμενη διαχείριση, χωρίς όμως να μην αναγνωρίζει κανείς ότι είχε και ελαφρυντικά (δεν είχε χρόνο να μελετήσει την ομάδα πριν βγει για δουλειά στο γήπεδο μαζί της, δεν του έγιναν οι μεταγραφές που ήθελε κ.α). Ο ΠΑΟΚ δεν είχε ούτε την αμυντική σταθερότητα (πράγμα άκρως απαραίτητο για μία ομάδα αν θέλει να πάρει τον τίτλο), ούτε την ουσία στο επιθετικό παιχνίδι του σε πολλά ματς. Κι αυτό εν τέλει πληρώνει. Το τελικό πρόσημο βέβαια θα μπει στο τέλος της σεζόν και είναι σίγουρο ότι ο προβληματισμός για το αν ο Φερέιρα είναι ο κατάλληλος προπονητής για τον ΠΑΟΚ, θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει ανάλογα με το αν θα παίξει στα προκριματικά του CHL και πάρει το Κύπελλο.


Υπάρχει δυσπιστία στους οπαδούς του ΠΑΟΚ κυρίως λόγω Κλάους


Ας εστιάσουμε όμως και στον Τζόλη. Ο 18χρονος, ύψους 1,74μ., επιβεβαίωσε ότι οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι μία μηχανή παραγωγής καλών σκόρερ (Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Κουλούρης σε μικρότερο βαθμό, ακόμη και ο Πέλκας που δεν είναι φορ). Το πόσο καλός είναι βέβαια κι αν θα κάνει μεγάλη καριέρα αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε από τώρα. Χρειάζεται και τύχη, κυρίως, όμως, χρειάζεται προσήλωση στην σκληρή δουλειά και μυαλό που δεν θα ξελογιάζεται από άλλα ερεθίσματα. Το γκολ που σημείωσε όμως είναι εξαιρετικός λόγος να του αφιερώσουμε αυτές τις αράδες. Όχι μόνο λόγω της ομορφιάς του στην εκτέλεση, αλλά και του τάιμινγκ στο οποίο επιτεύχθηκε. Ο ΠΑΟΚ ήταν πίσω στο σκορ σε ένα ματς που ήθελε να νικήσει οπωσδήποτε για να μην χάσει έδαφος στην μάχη για την δεύτερη θέση. Προφανώς, ο πιτσιρικάς ούτε αγχώθηκε, ούτε τα σκέφτηκε όλα τα παραπάνω. Μπήκε να βάλει το στίγμα του στο ματς και τα κατάφερε με πολύ εμφατικό τρόπο κι αυτό είναι μία ένδειξη ότι μπορεί να αντέχει να βρίσκεται από τώρα σε ομάδα που κυνηγά τίτλους.

Προς το παρόν, πάντως, κι αρκεί μία βόλτα στα social media για να το αντιληφθεί κανείς, τα αποκαλυπτήρια του στην βιτρίνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αντιμετωπίζονται από μεγάλη μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ με μεγάλη διστακτικότητα (όπως θα συνέβαινε κι αν ήταν άλλο παιδί από τις Ακαδημίες στην θέση του). Φαίνονται να τραβούν φρένο στην χαρά τους για το γκολ που σημείωσε. Το γιατί μάλλον θα το απαντήσετε μέσα από την εξέλιξη της πορείας ενός άλλου παιδιού των Ακαδημιών, του Στέφανου Αθανασιάδη. Ήταν ο άνθρωπος που τους γοήτευσε με το σπάνιο εκτελεστικό του ταλέντο και στο φινάλε τους απογοήτευσε από την μέρα που αποφάσισαν να βάλουν πλάτη και να ζητήσουν από τον Σαββίδη να του κάνει ένα μεγάλο συμβόλαιο. Η πτώση απόδοσης για το μέγεθος του ποδοσφαιριστή Αθανασιάδη ήταν εκκωφαντική και έκανε πολλούς φίλους του ΠΑΟΚ να χάσουν την πίστη τους στα Ελληνόπουλα της ομάδας. Αυτή την δυσπιστία βρίσκει τώρα μπροστά του ο Τζόλης. Ίσως ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει γιατί το μυαλό του είναι στις πρώτες ευκαιρίες που παίρνει για προώθηση στην πρώτη ομάδα από τον Φερέιρα και δεν θέλει να πάνε χαμένες.

Ωστόσο, θα πάρει πολύ καιρό να ξεφύγει από το στάδιο «εντάξει, ένας ταλαντούχος πιτσιρικάς είναι δεν μπορεί να μας βοηθήσει από τώρα στην προσπάθεια για κατάκτηση τίτλων» και να αντιμετωπιστεί στην κριτική τους ως ισάξιος ή και καλύτερος των μεγάλων και έμπειρων. Η επιμονή του θα δείξει αν έχει και την προσωπικότητα που χρειάζεται για να τα καταφέρει. Η αρχή έγινε, πάντως και τώρα αυτό έχει σημασία.

Υ.Γ. Δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε ανάλυση του χθεσινού αγώνα. Τα προβλήματα και την έλλειψη σταθερότητας στην καλή απόδοση τα έχουμε περιγράψει πολλές φορές. Τώρα, ακολουθεί το ματς της χρονιάς (μέχρι το επόμενο) με τον Ολυμπιακό και οι παίκτες καλούνται να βγάλουν τον εαυτό που πολλές φορές έχουν αφήσει στις μνήμες του περσινού θριάμβου.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.