Ο Καγκάβα θα φέρει αλλαγές στο στυλ και ίσως και σε ρόλους

Κώστας Πετρωτός04 Φεβρουαρίου 2021

Όταν ένα τέτοιο όνομα όπως ο Σίνζι Καγκάβα κάνει ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ και μάλιστα σε ένα κατά τα άλλα χαμηλού ενδιαφέροντος παιχνίδι είναι απόλυτα φυσιολογικό το συγκεκριμένο γεγονός να επισκιάζει τα πάντα. Ο Ιάπωνας συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω του-δικαιολογημένα-και από την ώρα που ολοκληρώθηκε το παιχνίδι στο Αλκαζάρ έχουν γραφτεί δεκάδες σχόλια, ορισμένα και άκρως διθυραμβικά, για τον 32χρονο μέσο.

Θα προτιμήσω να υπογραμμίσω με έντονα γράμματα τον επαγγελματισμό του Καγκάβα. Ελειπε 5,5 μήνες από τα γήπεδα και το από τα πρώτα λεπτά της παρουσίας του χθες στον αγωνιστικό χώρο έπεισε ότι σ’ αυτό το διάστημα δούλευε, δεν «κορόιδευε».

Επιπλέον, ο «αέρας» με τον οποίο μπήκε στο τερέν, η διάθεσή του να δώσει οδηγίες και να καθοδηγήσει τους συμπαίκτες του παρότι αυτός ήταν ο πρωτάρης στον ΠΑΟΚ, φανερώνουν τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που έχει εισπράξει ήδη από τον Γκαρσία, τους συνεργάτες του και όλο τον μηχανισμό του συλλόγου. Αν ο 43χρονος τεχνικός δεν ήθελε να του αποδώσει με το καλημέρα αρχηγικό ρόλο στο παιχνίδι, ο Καγκάβα δεν θα έπαιρνε την πρωτοβουλία.

Χθες, σε πρώτη φάση μάθαμε ποια είναι η βασική σκέψη του Ουρουγουανού τεχνικού σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του Ιάπωνα: Επιτελικός μέσος. Ο παίκτης από τον οποίο θα περνά πολλές φορές η μπάλα για να «χτιστούν» επιθέσεις. Ο 32χρονος μέσος χειρίζεται άψογα την μπάλα και με τα δύο πόδια, έχει τρομερή αντίληψη όλου του γηπέδου κι αν ψάχνετε μία πρώτη, εν Ελλάδι, απόδειξη γι’ αυτό δεν έχετε παρά να θυμηθείτε τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο πέρασε την μπάλα στον Ροντρίγκο σε μία από τις πρώτες ενέργειές του στο παιχνίδι.

Για να πω την αλήθεια, την ώρα που έβλεπα τον Καγκάβα να ξεδιπλώνει ικανότητα-εμπειρία στο τερέν του Αλκαζάρ θυμήθηκα μία συνομιλία με Ισπανό δημοσιογράφο, ρεπόρτερ της Σαραγόσα. «Θα είναι πολύ χρήσιμος στον ΠΑΟΚ όταν θα κυριαρχεί στο παιχνίδι του και θα πρέπει να διασπά πολυπρόσωπες άμυνες», μου είχε πει χαρακτηριστικό στον αέρα του Metropolis 95,5 και το πρώτο δείγμα γραφής «φώναξε» ακριβώς αυτό.

Η άμεση επίδραση του Σίντζι

Για όσους το πρόσεξαν, ο Καγκάβα χθες ήταν πολύ καλός σ’ αυτό που ονομάζουμε «οικονομία» παιχνιδιού. Πολλές πάσες με την μία για να κυκλοφορήσει με ταχύτητα η μπάλα και φυσικά οι απαραίτητες και όχι περιττές ντρίμπλες για βρεθεί σε θέση βολής και να δοκιμάσει το πόδι του. Με μία πρώτη σκέψη, μπορεί να αλλάξει κάπως το στυλ ανάπτυξης του ΠΑΟΚ και να επιδιώκει να φτάνει με αξιώσεις στην περιοχή του αντιπάλου με καλό passing game.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η παρουσία του Καγκάβα στον ΠΑΟΚ να προκαλέσει και αλλαγές σε ρόλους. Για παράδειγμα, να στείλει τον Ουάρντα στα άκρα (με τον Αντρίγια να διάγει περίοδο ντεφορμαρίσματος) για να τον χωρέσει σε ορισμένα παιχνίδια μαζί με τον Καγκάβα στην ενδεκάδα. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιάπωνας σταρ μόνο αδιάφορος δεν πέρασε στο ντεμπούτο του και το στίγμα που βάζει στο στυλ παιχνιδιού του ΠΑΟΚ θα είναι αυτό που εν πολλοίς θα καθορίσει και την συνέχεια της σεζόν για τον Δικέφαλο.

Κλείνοντας, δύο λόγια για τους πιτσιρικάδες. Ο Τσιγγάρας δείχνει ότι είναι ο πιο έτοιμος για να παίρνει χρόνο συμμετοχής στο αρχικό σχήμα, μετά τον Τζόλη. Ωστόσο, τόσο αυτός, όσο και ο Περέιρα, αλλά και οι Μιχαηλίδης, Νινούα, Κούτσιας χρειάζονται προσωπική εκγύμναση και πολλή δουλειά στον τακτικό τομέα.

Ας μείνουμε εδώ προς το παρόν, κι ας περιμένουμε την επόμενη παράσταση του... σαμουράι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.