Ο Ιβάν έστειλε ηχηρά μηνύματα σ’ εκείνους που τον έψαχναν…

Κώστας Πετρωτός27 Μαΐου 2021

Μ’ αρέσει να ρωτάω την γνώμη ανθρώπων που ζούνε χρόνια τον ΠΑΟΚ κάθε φορά που προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα για τον σύλλογο. Το ίδιο έκανα και χθες που η συζήτηση (στα social media και τα ερτζιανά) σχετικά με την αποχώρηση Γκαρσία και την επιστροφή Λουτσέσκου είχε φουντώσει για τα καλά. «Ξέρεις, Κώστα, εγώ εδώ και λίγες ώρες χαμογελάω», μου είπε ένας από εκείνους που εμπιστεύομαι την κρίση τους. Πριν προλάβω να τον ρωτήσω γιατί, βλέποντας το απορημένο βλέμμα μου μού απάντησε ο ίδιος: «Χαμογελάω γιατί βλέπω ότι πλέον ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει την πολυτέλεια να... μαλώνει για το ποιος θα είναι προπονητής μεταξύ δύο ανθρώπων που έχουν προσφέρει σημαντικά πράγματα στον σύλλογο, ο Γκαρσία βέβαια και με ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον κόσμο. Τους την έδωσε αυτή την πολυτέλεια ο Ιβάν Σαββίδης που έχει διαγράψει κάθε πρόβλημα από την ομάδα. Κάποτε εμείς μαλώναμε για τους παίκτες που ήταν απλήρωτοι, αν έπρεπε ή όχι να κάνουν προσφυγές, πώς θα διώξουμε εκείνους που έπαιρναν τα ηνία του συλλόγου και τον οδηγούσαν στα βράχια. Πλέον, αυτές οι εποχές μοιάζουν πολύ μακρινές».

Προσπάθησα να δω το όλο ζήτημα από το δικό του πρίσμα και πραγματικά αυτή η ερμηνεία συνιστά την μεγάλη εικόνα. Προχωρώντας λίγο παρακάτω την σκέψη μου, κατέληξα στο ότι το σημαντικότερο όλων από όσα συνέβησαν αυτή την καυτή Τετάρτη ήταν η, για μία ακόμη φορά, ηχηρή απάντηση του Ιβάν Σαββίδη σχετικά με το γιατί ο ΠΑΟΚ έχει γίνει πλέον ισχυρός πόλος κορυφής αφήνοντας πίσω του ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.

Το ποντιακό πείσμα εκφράστηκε με πολύ έντονο τρόπο κι αυτό, όχι γιατί ο Σαββίδης επέλεξε τον Λουτσέσκου αντί του Γκαρσία αλλά επειδή ο ομογενής επιχειρηματίας έβαλε και πάλι τον πήχη πολύ ψηλά, μόνος του. Δεν περίμενε κανέναν οπαδό, κανέναν δημοσιογράφο να του θυμίσει την δήλωση περί παρουσίας του ΠΑΟΚ στην ελίτ της Ευρώπης. Το έκανε μόνος του, δείχνοντας και πάλι πόσο μαξιμαλιστής είναι. Μπορεί να το ζητά με λάθος τρόπος ορισμένες φορές, να έχει πληρώσει πολλά περισσότερα από όσα έχει εισπράξει σε τίτλους με τον ΠΑΟΚ, όμως, επιμένει. Ψάχνει πάντα να βρει τον τρόπο να έχει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή κι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να ακούσει ο απλός οπαδός της ομάδας. Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε έναν παράγοντα ομάδας του κέντρου (Μελισσανίδης) να χαρακτηρίζει ουσιαστικά... άπιαστο φρούτο για την ομάδα του έναν προπονητή που λίγες μέρες αργότερα κατέληξε στον ΠΑΟΚ.

Ο Σαββίδης έχει δημιουργήσει μία δυναμική που ποτέ άλλοτε δεν είχε ο ΠΑΟΚ και πάνω σ’ αυτό πρέπει να επενδύσει ο σύλλογος. Επί έναν χρόνο, υπήρχαν πολλοί που προσπάθησαν να περάσουν μηνύματα ότι ο 62χρονος επιχειρηματίας δεν είναι πλέον τόσο ζεστός με τον ΠΑΟΚ. «Που είναι ο Ιβάν; Γιατί δεν έρχεται;» αναρωτιόντουσαν φωναχτά και ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ φρόντισε να τους δώσει μία ηχηρότατη απάντηση

Ο Γκαρσία που δεν χάνει και ο Λουτσέσκου που έχει δύσκολο δρόμο

Ας σταθούμε λίγο και στο θέμα «φύγε εσύ, έλα συ» των Γκαρσία-Λουτσέσκου. Αναλύσαμε τον λάθος χειρισμό στην υπόθεση του Ουρουγουανού τεχνικού που ως φιλόδοξος άνθρωπος και προπονητής είναι λογικό να πικράθηκε που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να χτίσει εκείνος τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι. Ο ίδιος, όμως, έχει φροντίσει να δείξει ότι δεν είναι και αχάριστος. «Θα είμαι πάντα ευγνώμων στην οικογένεια Σαββίδη για την ευκαιρία που μου έδωσε», έχει πει αρκετές φορές με πιο πρόσφατη, στην συνέντευξη Τύπου πριν τον τελικό του Κυπέλλου. Ο Πάμπλο σίγουρα ήθελε να πάρει την ευκαιρία του και του χρόνου, είναι προφανές ότι ο Σαββίδης δεν αισθάνθηκε (ίσως σ’ αυτό να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η τελική απόφαση για τον Λουτσέσκου και οι επαφές έγιναν πριν την έκβαση του τελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και ενδεχομένως και πριν ο Δικέφαλος εξασφαλίσει την δεύτερη θέση) ότι είναι απόλυτα έτοιμος για μία σεζόν που ο ΠΑΟΚ θα κάνει πρωταθλητισμό το ίδιο έντονα όπως το 2018-2019, όμως σε καμία περίπτωση δεν βγαίνει χαμένος ή φθαρμένος από την πρώτη παρουσία του στην ανδρική ομάδα. Η δεύτερη θέση, το Κύπελλο και η συνολική δουλειά που έκανε επί επτά μήνες έχουν δημιουργήσει μία υπεραξία την οποία θα καρπωθεί στο μέλλον.

Όσον για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, δεν υπάρχει τίποτα να πούμε για την αξία του και το τι μπορεί να δώσει στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού φαντάζουν πολύ πιο δύσκολες από εκείνες της διετίας 2017-2019. Το γνωρίζει και ο ίδιος που ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα, τις ιδιαιτερότητές του και τα εμπόδια που μπορούν να του βάλουν στον δρόμο προς τον τίτλο, καλύτερα από την παλάμη του. Το πλέον κομβικό είναι το ρόστερ που θα δημιουργηθεί, οι παίκτες που θα έρθουν στην Τούμπα. Μπορεί να στεκόμαστε πολύ στον ρόλο των προπονητών, αλλά χωρίς Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς, Μαουρίσιο, Μάτος, Μπίσεσβαρ, Πασχαλάκη και τα άλλα παιδιά, πρωτάθλημα δεν θα ερχόταν στην Τούμπα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε μία συζήτηση και με τον Γιώργο Σαββίδη και κατέληξαν στην φόρμουλα συνεργασίας για τον τρόπο που θα δουλέψει ο ΠΑΟΚ στις μεταγραφές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.