Ο Ιβάν έχει να αποφασίσει αν θα πάει προς τον γκρεμό ή προς το ρέμα

Στέλιος Γρηγοριάδης22 Ιουλίου 2020

Aγαπητή Metrosport,

Φαινόταν υπερβολικός, εκ πρώτης όψεως, ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας για τον ΠΑΟΚ: “Σπαζοκεφαλιά”. Δεν είναι όμως. Είναι ρεαλιστικός. Ο Ιβάν Σαββίδης καλείται να πάρει αποφάσεις για την ομάδα στη σκιά του Financial Fair Play κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Ούτε καν στο θέμα του προπονητή είναι εύκολη η απόφαση κι ας μην είναι ο Ιβάν από εκείνους που λογαριάζουν τις αποζημιώσεις, όπως έγραφα χθες.

Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο “άνοιγμα” σε σχέση με όσα ορίζονται από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Οσο υπάρχει αυτό το “άνοιγμα” δεν μπορείς να ξοδεύεις αλόγιστα. Είσαι υποχρεωμένος να κινείσαι με μετριοπάθεια για να μην προκαλέσεις ανεπανόρθωτη ζημιά στην ίδια την ομάδα σου. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι ο Ιβάν με τα λεφτά στο χέρι, αλλά δεν μπορεί να τα ξοδέψει χωρίς να αναλάβει το ρίσκο.

Για να έρθει το πράγμα στα ίσια, για να μικρύνει ή και να κλείσει αυτό το “άνοιγμα”, δύο τινά πρέπει να συμβούν. Να γίνουν πωλήσεις παικτών και ο ΠΑΟΚ να προκριθεί τουλάχιστον στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Να προκριθεί, δηλαδή, σε βάρος του πρώτου αντιπάλου του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αν περάσει και από τον δεύτερο και εξασφαλίσει θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμη καλύτερα. Πολύ καλύτερα, για την ακρίβεια.

Το πολύ το χρήμα είναι, βέβαια, στις ευρωπαικές διοργανώσεις και όχι στις πωλήσεις. Ποιοι και πόσοι είναι, άλλωστε, οι παίκτες του ΠΑΟΚ που μπορούν να μοσχοπουληθούν μετά τη φετινή σεζόν; Ενας μπορεί να είναι ο Γιαννούλης. Αλλος υπάρχει; Δύσκολα. Αλλά και για τον Γιαννούλη πόσα να δώσει κάποια ομάδα; Ακόμη και 10 εκατομμύρια να βάλει ο ΠΑΟΚ στα ταμεία το, το πρόβλημα δεν λύνεται. Αρα, στόχος είναι το Γιουρόπα Λιγκ σε πρώτη φάση και σε δεύτερη το Τσάμπιονς Λιγκ. Και εδώ ακριβώς πρέπει να αποφασίσει ο Ιβάν αν θα πάει προς τον γκρεμό ή προς το ρέμα...

Να επενδύσει πολλά χρήματα για παίκτες στις μεταγραφές, ποντάροντας σε πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ; Κι αν δεν έρθει η πρόκριση; Το “άνοιγμα” θα μεγαλώσει περισσότερο. Να μην επενδύσει; Μα, είναι σίγουρο ότι με το ρόστερ που έχει η ομάδα μόνο με ένα θαύμα μπορεί να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Να αλλάξει προπονητή, πληρώνοντας ουκ ολίγα στον Φερέιρα, αλλά και στον διάδοχό του, ή να αποφύγει κι αυτό το έξοδο, ρισκάροντας μια ακόμη αποτυχημένη χρονιά με τον Πορτογάλο;

Σπαζοκεφαλιά και, μάλιστα, πολύ μεγάλη. Από τη μία ρισκάρεις την αποτυχία σε όλους τους στόχους επειδή δεν ενίσχυσες την ομάδα και από την άλλη ρισκάρεις να αποβληθείς από τις ευρωπαικές διοργανώσεις επειδή την ενίσχυσες αλλά απέτυχε και το Financial Fair Play δεν μπορεί πλέον να σε ανεχτεί.

ΥΓ. Τώρα, φαίνεται πολύ καθαρά πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσαν ο περσινός άδικος αποκλεισμός από τον Αγιαξ και ο άδοξος αποκλεισμός από τη Σλόβαν Μπρατισλάβα.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.