Ο Γκουαρδιόλα... εκτός γηπέδων

Παναγιώτα Χαλκιά29 Μαΐου 2020

Είναι ένας από τους καλύτερους και πιο καινοτόμους προπονητές στην Ευρώπη. Το ποδόσφαιρο είναι ο μεγάλος του έρωτας, κάτι που μπορείς να το δεις στα μάτια του που αστράφτουν όταν μιλά για αυτό.

Αγαπά τη λεπτομέρεια. Συζητά ώρες με τους παίκτες του και έχει έναν περίεργο αλλά συνάμα αποτελεσματικό τρόπο να δίνει εντολές και να πείθει τους παίκτες να τις ακολουθήσουν. Μοιάζουν με συμβουλές που δίνει ένας γονιός στα παιδιά του. Ξέρει να προσαρμόζεται στην τακτική και να δίνει το σωστό ρόλο σε κάθε παίκτη.

Ο Πέπε Γκουαρδιόλα είναι ο εγκέφαλος που κινεί τα νήματα της ορχήστρας. Σε κάθε παιχνίδι αναζητά ένα «μαέστρο» μέσα στον αγωνιστικό χώρο για βοηθό του. Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Τιάγκο, Λαμ, Τσάμπι Αλόνσο είναι μερικοί εξ αυτών. Στην προσωπική του ζωή ο «μαέστρος» είναι ένας και μοναδικός, η γυναίκα του.

Μόδα και Τέχνες


Η Χριστίνα Σέρρα είναι η εκλεκτή της καρδιάς του και η αιτία που ο Πεπ φέρει τον τίτλο του πιο στιλάτου προπονητή. Η αγάπη της συζύγου του για τη μόδα και το κατάστημα ρούχων που διατηρεί στην βορειοανατολική Ισπανία έχουν μεγάλη επίδραση και στον ίδιο. Κανείς ποτέ δεν έχει μάθει από που αγοράζει τα κοστούμια του ο Ισπανός προπονητής. Δεν φοβάται να τολμήσει και αγαπά το ποπ χρώμα. Η αδυναμία του είναι το πουκάμισο και η γραβάτα κάτω από πουλόβερ άλλοτε φωτεινό και άλλοτε πιο σκούρο. Έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο μοντέρνος άνδρας στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Φεστιβάλ Μπύρας


Μια από τις αγαπημένες του συνήθειες είναι να συμμετέχει στα φεστιβάλ μπύρας. Το Oktoberfest είναι το αγαπημένο του. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ μπύρας που διαρκεί για δύο εβδομάδες και λαμβάνει χώρα στο Μόναχο της Γερμανίας προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Οκτωβρίου. Η αγάπη του για το είδος αυτό, τον οδήγησε να δώσει την έγκριση του για τη συμμετοχή της Μπάγερν Μονάχου σε διαφήμιση μπύρας.

Πηγή έμπνευση για άλλους και συγγραφέας


Το κοουτσάρισμα του και ο τρόπος που οι παίκτες υλοποιούν τη σκέψη του στο χορτάρι έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για αρκετούς συγγραφείς. Ο Καταλανός Μιγκέλ Μαρτί Πολ του είχε αφιερώσει μια ποιητική συλλογή και ο 49χρονος τεχνικός είχε βρεθεί εκεί για να απαγγείλει ποιήματα του.

Ωστόσο, έχει γράψει και ο ίδιος έχει γράψει βιβλίο. Το 2001 εκδόθηκε το βιβλίο του «La meva el meu futbol» (= Το ποδόσφαιρο μου), το οποίο έγραψε σε συνεργασία με δύο καλούς δημοσιογράφους της Ισπανίας, τους Λου Μαρτίν και Μιγκέλ Ρίκο. Το βιβλίο είναι σαν βιογραφία και εξηγεί πολλά πράγματα για το χαρακτήρα, την εξέλιξη, τον τρόπο σκέψης και το παιχνίδι του.

Αυτοκίνητα


Ξέρει να διαλέγει. Οδηγεί μια Audie S8 και νιώθει σαν το σπίτι του ακόμη και όταν βρίσκεται στο δρόμο.

Είναι άθεος

Ο Πέπε δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού. Οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι τουλάχιστον θα ήταν καθολικός, όπως οι περισσότεροι Ισπανοί, αλλά εκείνος ανήκει στο ¼ του πληθυσμού της χώρας που δεν πιστεύει σε κάτι.

Γκολφ


Του αρέσει να παίζει γκολφ. Δεν είναι μυστικό ότι έχει παίξει με πολλούς επαγγελματίες παίκτες, όπως ο Τόμι Φλίτγουντ, ενώ με κάθε ευκαιρία παρακολουθεί τουρνουά. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να προπονήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν κάθετα αντίθετος και τόνισε ότι θα προτιμούσε να παίζει γκολφ σε ένα μέρος όπως οι Μαλδίβες. «Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Σίτ δεν θα πήγαινα στη Γιουνάιτεντ. Σίγουρα οχι. Αν δεν είχα προσφορές, θα ήμουν στις Μαλδίβες. Ίσως όχι στις Μαλδίβες γιατί δεν διαθέτει γήπεδα γκολφ! Αλλά σε ένα μέρος σαν αυτό όπου θα μπορούσα να παίξω γκολφ!».


Αγάπη για τον Κράουτς


Το 2006 με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία είχε τη δική του στήλη στην «El Pais». Τα κείμενα του ήταν μια απόδειξη του ποδοσφαιρικού μυαλού του. Ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ανάδειξη του Πίτερ Κράουτς ως τον πιο αγαπημένο επιθετικό του στη διοργάνωση.


Πολιτικά και κοινωνικά ενεργός


Είναι υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Μάλιστα, όταν οι Καταλανοί κατέβηκαν στους δρόμους ήταν εκεί και διάβασε και ένα μανιφέστο ενώπιον του κοινού. Συμμετείχε στην παράταξη Mas Independencia και στις πολιτικές οργανώσεις τωμ Asamblea Nacional Catalana και Omnium Cultural.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.