Ο φοροτεχνικός-εργατολόγος Β. Πρασσάς εξηγεί για τα εργασιακά

Metrosport Team01 Απριλίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Βασίλης Πρασσάς.

Ο γνωστός φοροτεχνικός και εργατολόγος μίλησε αναφορικά με τον τρόπο που ο κόσμος μπορεί να συμπληρώσει την αίτηση για τα 800 ευρώ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Metropolis 95.5:

«Πλέον το επίδομα καλύπτει το 90% των εργαζομένων καθώς πλέον έχουν δικαιωμα για  αίτηση 1.700.000 εργαζόμενοι. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έκλεισαν με υπουργική απόφαση και ισχύει η απόφαση ανάλογα με το ΑΦΜ μέχρι και τις 10 Απριλίου, για τις άλλες επιχειρήσεις δεν υπάρχει όριο ημερών.

Οσες ώρες και να εργάζεται κάποιος δεν θα πάρει αναλογία του ποσού αλλά όλο το ποσό. Το κράτος θα καλύψει το δώρο Πάσχα σε αναλογία με το ποσό που θα δώσει η επιχείρηση, όπως γίνεται και με την άδεια ειδικού σκοπού. Όσοι είναι σε αναστολή εργασίας μπορούν να δουλεύουν κανονικά και ο εργοδότης να πληρώνει την διαφορά. Αναμένεται να υπάρξει παράταση στις αιτήσεις καθώς παρουσιάζονται κάποια προβλήματα στην εφαρμογή».

Αναφορικά με τα ενοίκια: «Εξαρτάται από το σε ποιον είναι το ενοικιαστήριο, και αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και όχι αν η επιχείρηση δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει».

Για κάποιον που βρίσκεται σε άδεια ασθενείας: «Δεν διακόπτεται, άρα δεν δικαιούται το επίδομα. Όταν τελειώσει η άδεια που έχει, ο εργοδότης μπορεί να τον εντάξει σε αυτό το σύστημα και να πάρει τα 800 ευρώ επιδόματος».

Για επιχειρήσεις που περιμένουν υπουργική απόφαση: «Οσοι είναι στους ΚΑΔ και δεν έχει βγει η σχετική απόφαση δεν έχουν πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες θα βγει η απόφαση είναι τυπικό το θέμα».

Για όσους δεν πηγαίνουν στην εργασία τους: «Οσοι δεν πηγαίνουν στη δουλεία τους επειδή φοβούνται για τον κορωνοϊό, η επιχείρηση δεν οφείλει να τον πληρώσει. Θα πρέπει να κάνει χρήση της άδειας του ή να έχει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ».

Για όσους δεν έχουν μία εργασία πλήρης απασχόλησης και μία μερική, ενώ αμφότερες έχουν μπει σε αναστολή εργασίας: «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να κάνει δήλωση από την εργασία που παίρνει τα περισσότερα χρήματα, καθώς αυτό θα την διευκολύνει στο δώρο Πάσχα».

Για τους ανέργους: «Οσων οι επιδότηση λήγει από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο δικαιούνται επιπλέον δύο μήνες επιδόματος».

Για όσους τελείωσε η εργασία τους 31/3: «Θα πάρουν το 75% του δώρου από την επιχείρηση τους και το υπόλοιπο από το κράτος».

Για τις τράπεζες: «Αναμένεται να υπάρξουν παρατάσεις σε δανειακές υποχρεώσεις τις επόμενες ημέρες».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.