Ο εφιάλτης των ΜΥΦ: Το χαράτσι κι η τροπολογία που απέρριψε ο Σταϊκούρας

Metrosport Team05 Δεκεμβρίου 2020

Ο εφιάλτης 1,5 εκατομμυρίου επιτηδευματιών που λέγεται καταστάσεις τιμολογίων (ή πιο γνωστές ως “ΜΥΦ”) έχει ξαναζωντανεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Πέντε χρόνια αφότου η Εφορία είχε ανακοινώσει ότι έδωσε παράταση στην διορία υποβολής συγκεντρωτικής κατάστασης πελατών – προμηθευτών έτους 2014, τα πρόστιμα πέφτουν «σαν το χαλάζι» σε ανύποπτους πολίτες και επιχειρήσεις.

Η πονεμένη ιστορία ξεκινά από την άχαρη και επίπονη φορολογική υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, που οδηγούσε σε απανωτές παρατάσεις γιατί ήταν ουσιαστικά αδύνατον να δηλωθούν σωστά και εμπρόθεσμα. Κάθε σφάλμα όμως, κοστίζει 100 ευρώ στους υπόχρεους.

Έτσι σήμερα, όπως καταγγέλλουν πολίτες με μηνύματά τους, δέχονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή των αρχικών δηλώσεων του 2014, παρότι είχε δοθεί από την πολιτική ηγεσία η εντύπωση ότι θα δινόταν παράταση για αυτές. Η παράταση που δόθηκε από την ΑΑΔΕ (τότε ΓΓΔΕ) αφορούσε μόνο τις διορθωτικές δηλώσεις.

Το χειρότερό είναι η στάση του υπουργείου Οικονομικών. Παρά την κατάθεση τροπολογίας από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ζητούσαν την απαλλαγή των πολιτών από αυτό το βάρος, ο κ. Σταϊκούρας την απέρριψε, παραπέμποντας το θέμα στην ΑΑΔΕ για να το δει από τεχνικής άποψης, κρατώντας βέβαια σε αναμμένα κάρβουνα όσους έχουν παραλάβει τα ραβασάκια και καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ.  

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.