Ο δις νταμπλούχος ΠΑΟΚ που «τρέλανε» τους αριθμούς

Στέλιος Γρηγοριάδης21 Απριλίου 2020

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία και πολλή υπομονή για να ξεπεράσουμε τη δυσκολία, που, σε μια έτσι κι αλλιώς περίεργη εποχή, έφερε σε όλη την ανθρωπότητα ο κωρονοϊός. Πόσο διαφορετικά ήταν όλα πέρσι, αυτές τις μέρες...

Τώρα (ανάμεσα σε πολλά άλλα φυσικά) δεν ξέρουμε καν αν θα τελειώσουν οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Πέρσι, στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ πανηγύριζε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος όντας αήττητος και ετοιμαζόταν να κατακτήσει και το Κύπελλο για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Το γεγονός ότι κατέκτησε και το Κύπελλο, πετυχαίνοντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του, δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση στην εξήγηση που έδωσαν πολλοί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Είπαν ότι ο ΠΑΟΚ έκοψε πρώτος το νήμα γιατί το Πρωτάθλημα είχε γίνει... ψύχωση για τους παίκτες, τον προπονητή, τον κόσμο, τους διοικούντες, τους πάντες. Το Κύπελλο, όμως, δεν είχε γίνει ψύχωση. Η ομάδα το είχε κατακτήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δεν της έλειπε ένα Κύπελλο ακόμη, δεν το είχε τόση μεγάλη ανάγκη. Δεν το ζητούσε επιτακτικά ο κόσμος, δεν αποτελούσε προτεραιότητα για κανέναν. Ηρθε όμως και αυτό.

Για να αποδειχθεί ότι ο αυτός ο ΠΑΟΚ ήταν “καταδικασμένος” να κάνει το νταμπλ. Ηταν η καλύτερη ομάδα. Η πιο ποιοτική, η πιο στιβαρή, η πιο σοβαρή, αυτή που ήταν μια αληθινά αγαπημένη οικογένεια. Αυτή η ομάδα δεν είχε αντίπαλο. Γι' αυτό οι “τρελοί” αριθμοί που μέτρησαν τις επιδόσεις της, ξεπέρασαν τις επιτυχίες ακόμη και της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του 1970. Εκείνη, η ομάδα του Λες Σάνον και του Γκιούλα Λόραντ, αγαπήθηκε από όλη την Ελλάδα γιατί τη χόρτασε με καλό ποδόσφαιρο. Εκείνη κατέκτησε σε πέντε χρόνια ένα Πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα. Εκείνη έπεσε θύμα εν ψυχρώ κλοπών και άλλων τίτλων.

Η ομάδα του Λουτσέσκου, όμως, μολονότι δεν κατέπληξε τα πλήθη με το παιχνίδι της, κατόρθωσε να κατακτήσει ακριβώς τους ίδους τίτλους μέσα σε μια διετία, πέφτοντας θύμα της μεγαλύτερης κλοπής τίτλου πρωταθλητή που έγινε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Λουτσέσκου κατέκτησε δύο νταμπλ σε δύο χρόνια κι αυτό το ανυπέρβλητο κατόρθωμα σίγουρα το ζήλεψαν ο Γιώργος Κούδας, ο Σταύρος Σαράφης, ο Χρήστος Τερζανίδης και όλοι οι άλλοι μεγάλοι άσοι εκείνης της καταπληκτικής ασπρόμαυρης παρέας.

Η φιέστα για την κατάκτηση του περσινού Πρωταθλήματος θα μείνει αξέχαστη. Σκόρπισε υπερηφάνεια και συγκίνηση, γιατί ανέδειξε το μεγαλείο της ομάδας που λέγεται ΠΑΟΚ και γιατί έδειξε απόλυτο σεβασμό στα ζώντα και μη πρόσωπα που έγραψαν την ποδοσφαιρική ιστορία της. Ταυτόχρονα, φανέρωσε το ποιόν και την ισχύ του αναμορφωτή της. Υπενθύμισε σε φίλους και εχθρούς ότι ο ΠΑΟΚ ζει πλέον σε μια εντελώς διαφορετική εποχή με ηγέτη του Ιβάν Σαββίδη...

* Ο Στέλιος Γρηγοριάδης φιλοξενείται στο metrosport.gr σαν αναγνώστης και μας μεταφέρει και την άποψή του

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.