Ο «χάρτης» του Βορρά για τη Γ’ Εθνική της νέας σεζόν

Αχίλλειος Έξαρχος31 Μαΐου 2020

Μεγαλύτερη εκπροσώπηση από κάθε άλλη φορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα τελευταία χρόνια, θα έχει η Βόρεια Ελλάδα στη Γ’ Εθνική για τη σεζόν 2020-21.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η διακοπή του Πρωταθλήματος οδήγησε στην ΕΠΟ στην απόφαση για υποβιβασμό μικρότερου αριθμού ομάδων σε σχέση με όσα προέβλεπε η αρχική προκήρυξη. Από τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας ωφελημένοι αποδείχθηκαν οι Ορφέας Ξάνθης, ΝΠΟ Νέας Καλλικράτειας, Νίκη Αγκαθιάς και Δίας Δίου, οι οποίοι, προφανώς, δεν θα μπορούσαν να οδηγηθούν στην παρακάτω κατηγορία, από την ώρα που τη στιγμή της διακοπής είχαν μαθηματικές ελπίδες σωτηρίας.

Την ίδια στιγμή, με προηγούμενη απόφαση της ΕΠΟ επικυρώθηκε η άνοδος των πρωτοπόρων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων των κατά τόπους ενώσεων στη Γ’ Εθνική, καθώς και ο προβιβασμός του δευτεραθλητή ΠΑΟ Κουφαλίων για την ΕΠΣ Μακεδονίας, η οποία ως ιδρύτρια της ΕΠΟ, έχει δικαίωμα ανόδου δύο ομάδων στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, οι ομάδες του Βορρά που έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στη Γ’ Εθνική τη νέα σεζόν είναι οι εξής:

ΕΠΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ποσειδώνας Μηχανιώνας, Μακεδονικός, Θερμαϊκός Θέρμης, Αγροτικός Αστέρας, Εθνικός Σοχού, ΠΑΟ Κουφαλίων.

ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ: Ένωση Αλεξανδρούπολης, ΑΕ Διδυμοτείχου.

ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ: Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου.

ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ: Άρης Αβάτου, Ορφέας Ξάνθης, Αναγέννηση Θαλασσιάς.

ΕΠΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Νέστος Χρυσούπολης, Αετός Οφρυνίου, Μέγας Αλέξανδρος Ορφανίου.

ΕΠΣ ΔΡΑΜΑΣ: Πανδραμαϊκός, ΑΕ Αμπελοκήπων***.

ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ: Απόλλων Παραλιμνίου, Δόξα Κάτω Καμήλας, Εθνικός Σιδηροκάστρου.

ΕΠΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΝΠΟ Νέας Καλλικράτειας, Αετός Βαρβάρας.

ΕΠΣ ΚΙΛΚΙΣ: Αναγέννηση Πλαγιάς.

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Αναγέννηση Γιαννιτσών, Εδεσσαϊκός, Θύελλα Σαρακηνών, Εθνικός Γιαννιτσών.

ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων, Νίκη Αγκαθιάς, ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας.

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΑΕ Καρίτσας, Δίας Δίου, Εθνικός Νέου Κεραμιδίου.

ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Ερμής Αμυνταίου.

ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας.

ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Μακεδονικός Φούφα, ΦΣ Κοζάνη.

ΕΠΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Κτηνοτροφικός Αστέρας Καληράχης.

*** Όπως μετέφερε νωρίτερα το metrosport.gr, η ΑΕ Αμπελοκήπων ανακοίνωσε πως δεν θα δηλώσει συμμετοχή στη Γ' Εθνική. Τη θέση της παίρνει η δευτεραθλήτρια Δράμας, Δόξα Βώλακα.

Προβιβασμοί, υποβιβασμοί και εκκρεμότητες

Σε σχέση με τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, 12 ομάδες από τη Βόρεια Ελλάδα που αγωνίστηκαν πέρσι στη Γ’ Εθνική αλλάζουν κατηγορία.

Πανσερραϊκός, Αλμωπός Αριδαίας, Πιερικός και ΑΕ Ποντίων Κοζάνης ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές στους ομίλους τους και θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν στα επαγγελματικά σαλόνια και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα στη Football League. Μένει να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, τι μέλλει γενέσθαι με την προωθούμενη αναδιάρθρωση, αν δηλαδή μπορεί να υλοποιηθεί το πλάνο ενοποίησης της Super League 2 με τη Football League που προωθούν οι οκτώ πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής και η πλειοψηφία των ομάδων της νυν Football League.

Στον αντίποδα, Κεραυνός Πέρνης, Κιλκισιακός, Ηρακλής Νέου Ζυγού, Δόξα Θεολόγου-Ποτού, ΠΑΣ Φλώρινα, Αστραπή Μεσοποταμίας, ΑΟ Σειρήνα και Άρης Παλαιοχωρίου υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα. Οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται καθαρά για τυπικούς λόγους, αφού έχουν από καιρό σταματήσει να αγωνίζονται, η δε ομάδα της Χαλκιδικής παραιτήθηκε από την έναρξη της σεζόν.

Η εκκρεμότητα έχει να κάνει με τις ομάδες που φυσιολογικά θα υποβιβάζονταν στη Γ’ Εθνική από τη Football League. Το Πρωτάθλημα της τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας διακόπηκε τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε και διάθεση επιστροφής στην αγωνιστική δράση δεν υπάρχει. Αυτό που μέλλει να ξεκαθαρίσει είναι τι θα συμβεί με τον υποβιβασμό. Τη στιγμή της διακοπής δεν υπήρχε ομάδα που να υποβιβάστηκε μαθηματικά και οι ομάδες της Football League προωθούν τη λύση της οριστικής διακοπής του Πρωταθλήματος και στη συνέχεια η βαθμολογία να επικυρωθεί χωρίς υποβιβασμούς. Αν το σενάριο αυτό γίνει πράξη, παραμένει στα επαγγελματικά «σαλόνια» ο ΠΟ Τρίγλιας, ο οποίος τη στιγμή της διακοπής βρισκόταν σε θέση υποβιβασμού.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.