Ο Αρης μετά τον αποκλεισμό έχασε όλα τα κίνητρα του

Βασίλης Μάστορας29 Ιουνίου 2020

Τελικώς, απ’ ότι φάνηκε στα 90 λεπτά του χθεσινού ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ, για τους γηπεδούχους η χρονιά τελείωσε μετά τη λήξη της παράτασης του αγώνα με την ΑΕΚ. Εκεί κατέθεσαν την… ψυχή τους και από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση, ήταν δύσκολο να προετοιμαστούν πνευματικά για έναν αγώνα των πλέϊ οφ ο οποίος είχε μόνο ένα κίνητρο: το γόητρο. Και δεν ήταν μόνο αυτό. 

Οι απουσίες των Βέλεθ και Σόουζα αγώνα με τον αγώνα γίνονται περισσότερο έντονες, σ’ αυτές προστέθηκαν και οι τραυματισμοί του Λάρσον και του Μαρτίνες κι έτσι μεγάλωσε τον κακό. Ο Ενινγκ προκειμένου να μη διαταράξει την ισορροπία του άξονα δεν χάλασε το δίδυμο Σάσα- Ματίγια, αλλά έκανε λάθος που ξεκίνησε τον αγώνα με τον Μπα δίπλα στο Δεληζήση. 

Μπορεί τηρουμένων των αναλογιών το αντίστοιχο πείραμα με τον Γάλλο στον αγώνα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ να μην πήγε τραγικά άσχημα, αλλά ο παίκτης αποδείχθηκε και χθες, ότι δεν έχει καμία δουλειά στην άμυνα. Ηταν εκτός τόπου και χρόνου, τόσο στα 30 λεπτά που αγωνίστηκε στο κέντρο τής άμυνας, όσο και στα υπόλοιπα λεπτά που ο Ενινγκ τον μετέθεσε στο δεξιό άκρο της και έβαλε τον Ροζ δίπλα στον Δεληζήση. Απλώς ο Γάλλος στο β’ ημίχρονο, με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να διαχειριστεί το 0-2 του α’ ημιχρόνου, έδωσε κάποιες βοήθειες μεσοεπιθετικά από τα πλάγια. Τίποτε περισσότερο.

 Η αλήθεια πάντως είναι ότι όλη η αμυντική συμπεριφορά του Αρη, κυρίως στο α’ ημίχρονο, ήταν κακή. Αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ που μεσοαμυντικά έδειχνε να πατάει καλύτερα και είχε καλό επιθετικό τρανζίσιον, να δημιουργεί είτε από την πλευρά του Στοχ είτε με κάθετες μπαλιές, ευκαιρίες που ήταν μισά γκολ. Και το ότι δεν προηγήθηκε νωρίτερα, οφείλεται στον Κουέστα ο οποίος εκτός από το πέναλτι που απέκρουσε, είχε και πολλές σωτήριες επεμβάσεις. 

Ο ΠΑΟΚ έχασε ευκαιρίες, αλλά σκόραρε κιόλας δύο φορές, οπότε η ζυγαριά της νίκης άρχισε να γέρνει προς το μέρος του. Ο Αρης απόντος του Φετφατζίδη που ετοιμάζει βαλίτσες για την Αλ Αϊν και προστατεύθηκε, δεν μπορούσε να πατήσει περιοχή. Ετσι όλες οι τελικές που δημιούργησε στο α’ ημίχρονο ήταν από προσπάθειες εκτός περιοχής. Ο ΠΑΟΚ αντίστοιχα είχε των 83% των τελικών του προσπαθειών μέσα από την περιοχή του Αρη.

Στο β’ ημίχρονο ο ΠΑΟΚ διαχειρίστηκε, χωρίς να καταβάλει προσπάθεια, το σκορ του α’ ημιχρόνου και επιχείρησε, κυρίως με αντεπιθέσεις, να πετύχει περισσότερα γκολ. Θα μπορούσε να το καταφέρει αν ο Σφιντέρσκι αξιοποιούσε τις εξαιρετικές σέντρες του Στοχ, ο οποίος δεν είχε ποτέ πίεση από τον μονίμως εκτός θέσης Μπα!

Τι έκαναν οι γηπεδούχοι στο ίδιο χρονικό διάστημα; Κυκλοφορούσαν αργά την μπάλα με αποτέλεσμα οι επιθέσεις τους να γίνονται πάντα με όλη την ομάδα του ΠΑΟΚ καλά οργανωμένη αμυντικά. Δημιούργησαν 2-3 ευκαιρίες για γκολ, με σημαντικότερη μία με τον Μαντσίνι στο 80ο λεπτό, δεν τις αξιοποίησαν κι έτσι ο ΠΑΟΚ έφυγε με ένα σχετικά εύκολο τρίποντο από το «Κλ. Βικελίδης».

Τι άλλο δεν έκανε ο Αρης; Αλλαγές. Ο Ενινγκ δικαιολόγησε την απόφαση του αυτή δηλώντας ότι «κανένας από τους παίκτες που μπορούσα να χρησιμοποιήσω δεν θα άλλαζε τη ροή του αγώνα». Μάλλον ήταν υπερβολικό

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.