Ο εργατολόγος Ανδρέας Ταγαράκης απαντά στις ερωτήσεις του κόσμου

Metrosport Team20 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο εργατολόγος Ανδρέας Ταγαράκης και απάντησε στις ερωτήσεις των ακροατών που αφορούν την εργασία στην εποχή των κορωνοϊού, έδωσε απαντήσεις για το ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, τι δεν επιτρέπεται να κάνουν οι εργοδότες αλλά και το τι ισχύει με το δώρο Πάσχα.

Μεταξύ άλλων όσα είπε:

Για το αν μπορεί ο εργοδότης να οδηγήσει σε άδεια άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια τον εργαζόμενο: «Οχι, δεν μπορεί να το επιβάλλει ο εργοδότης, και αν γίνεται είναι αντίθετο στο εργατικό δίκαιο».

Για τις άδειες των γονέων: «Εχει προβλεφθεί με ΠΝΠ η άδεια ειδικού σκοπού, δεν μπορούν να την ζητήσουν και οι δύο γονείς, αλλά μπορούν να την ζητήσουν εναλλάξ, η άδεια λέει πως λαμβάνεται αρχικά μέχρι 10/4. Το ζητάει ο γονιός από τον εργοδότη του, για κάθε τρεις μέρες ειδικού σκοπού πρέπει να βάζει και μία μέρα κανονικής άδειας, οι αποδοχές πληρώνονται κανονικά, τα 2/3 πληρώνονται από τον εργοδότη και το 1/3 από το κράτος».

Για αυτούς που θα πάρουν τα 800 ευρώ: «Οταν έχει αναστείλλει τη λειτουργία της η επιχείρηση δεν θα δώσει μισθό στους εργαζόμενους, από 15/3 έως 30/4. Εφόσον το ΚΑΔ εμπίμπτει στο taxisnet των επιχειρήσεων τότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα 800 ευρώ».

Για το αν ομόρρυθμη εταιρεία που είναι στο ΚΑΔ πιστώνεται και στους δύο εταίρους: «Τα ποσά πιστώνονται στην επιχείρηση».

Για τους delivery που εργάζονται αλλά η επιχείρηση έκλεισε οικειοθελώς: «Δεν υπάγεται στα κριτήρια αν έκλεισε οικειοθελώς και αν επικαλεστεί ο εργοδότης μείωση τζίρου τότε μπορεί και να τα δικαιούται».

Για το αν παίζει ρόλο η κύρια δραστηριότητα των επιχειρήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ ή αν παίζει ρόλο και οι δευτερεύουσες ΚΑΔ των επιχειρήσεων: «Ολα είναι ανοικτά και θα υπάρξει ΚΥΑ και θα αυξηθούν οι κωδικοί».

Για το αν πρέπει να αλλάξει την σύμβαση εργασίας ο εργοδότης σε εργαζόμενο που κάνει υπερωρίες παραπάνω από τις ώρες που δουλεύει την εβδομάδα: «Κανονικά θα πρέπει να αλλάξει η σύμβαση και να πληρωθεί κανονικά η υπερωρία».

Για τους εκπαιδευτικούς φροντιστηρίων: «Σαν εργαζόμενος που ανεστάλλη η επιχείρησή που δουλεύει τότε δικαιούται το επίδομα».

Για το αν δικαιούται το επίδομα των 800 ευρώ εργαζόμενος εποχικής επιχείρησης στις αρχές Μαρτίου: «Δεν δικαιούται το επίδομα, θα μπει στο ταμείο του ΟΑΕΔ κανονικά».

Για το αν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιος το δάνειό του: «Για 3 μήνες αναστέλλεται το δάνειο χωρίς το λεγόμενο penalty».

Για τους οδηγούς ταξί αν δικαιούνται το επίδομα: «Αν εμπίπτει το ΚΑΔ της επιχείρησης τότε το δικαιούται και θα εξαρτηθεί από το αν δουλεύει ο εργαζόμενος».

Για το δώρο του Πάσχα: «Το δώρο του Πάσχα εξακολουθεί να δίνεται παρά το επίδομα των 800 ευρώ».

Για το αν μπορεί ο εργοδότης να μετατρέψει σε εκ περιτροπής εργασία: «Μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, ο περιορισμός της εργασίας δεν είναι έγκυρη εφόσον δεν συμφωνούν οι εργαζόμενοι».

Για κατάστημα εστίασης και αν δικαιούται το επίδομα: «Εφόσον είναι μέσα στο ΚΑΔ δικαιούται το επίδομα».

Για τους εργαζομένους σε εργοστάσια και αν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ: «Αν εξακολουθεί να εργάζεται, το κράτος θεωρεί πως δεν πλήττεται από τα μέτρα και δεν δικαιούται το επίδομα».

Για το αν δικαιούται ο εργοδότης να με σταματήσει από την εργασία μου λόγω κορωνοϊού: «Δεν το δικαιούται να το κάνει από τη στιγμή που η εργασία δεν σταμάτησε λόγω κορωνοϊού, δεν είναι νόμιμο».

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.