Ο Άκπομ φώναξε «δες με, είμαι εδώ»

Παναγιώτα Χαλκιά10 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΠΑΟΚ πέρασε το εμπόδιο του ΟΦΗ στην Τούμπα για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος και παρέμεινε σε απόσταση δύο βαθμών από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Το κέρδος της βραδιάς ο ψυχωμένος Τσούμπα Άκπομ.

Ο 24χρονος επιθετικός ήταν καθοριστικός για την έκβαση του παιχνιδιού επιστρέφοντας στις καλές και γεμάτες εμφανίσεις. Άνοιξε το σκορ για το Δικέφαλο, παίρνοντας το ριμπάουντ από το άστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ενώ λίγο αργότερα ευστόχησε από την άσπρη βούλα διπλασιάζοντας τα τέρματα του και κλειδώνοντας ουσιαστικά το τρίποντο.

Ο Άγγλος φορ βρήκε δίχτυα μετά από 52 ημέρες, Η τελευταία φορά που είχε σκοράρει για το πρωτάθλημα ήταν στην εκτός έδρας αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο στις 19 Δεκεμβρίου του 2019. Τη νέα χρονιά είχε βρει δίχτυα κόντρα στον ΟΦΗ και πάλι αλλά για το θεσμό του Κυπέλλου.

Έχασε τη θέση του από τον Κάρολ

Η χρονιά άρχισε όπως τελείωσε η προηγούμενη. Ο Άγγλος έκανε μια δυναμική εκκίνηση. Σκόραρε κατά του Άγιαξ στα προκριματικά του Champions League, εναντίον του Πανιωνίου και του Ατρομήτου στη δεύτερη και τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος αντίστοιχα αλλά η απόδοση του άρχισε να πέφτει και πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ο Κάρολ Σφιντέρσκι πήρε το χρίσμα και ουσιαστικά άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Μπορεί να μην είναι όσο κινητικός είναι ο Άκπομ αλλά έχει το «εύκολο» γκολ. Έχει εξελιχθεί στο μεγάλο επιθετικό όπλο του Δικεφάλου και μετρά 12 γκολ και μία ασίστ σε 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Με τα δύο γκολ που σημείωσε κόντρα στον ΟΦΗ ο Τσούμπα Άκπομ έφτασε τα έξι τη φετινή αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα και σίγουρα με την εμφάνιση του, που ήταν άκρως πειστική, έβαλε δύσκολα στον Αμπέλ Φερέιρα. Ο Άγγλος φορ δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις ανά πάσα στιγμή. Φέτος μετρά 20 εμφανίσεις στη Super League με τα «ασπρόμαυρα» αλλά μόλις έξι (!) ως βασικός. Παρά την περιορισμένη συμμετοχή του είναι ιδιαίτερα αποδοτικός αφού συνολικά σε 1245 λεπτά έχει βρει δίχτυα οχτώ φορές και έχει μοιράσει τρεις ασίστ.

Πέρσι ανάγκασε τον Λουτσέσκου να αλλάξει το σκεπτικό του

Το όνομα του έγινε σύνθημα στην Τούμπα, ο ίδιος προσαρμόστηκε άμεσα, «τρελάθηκε» με την ατμφόσφαιρα του γηπέδου και πήρε τον έλεγχο της επίθεσης του ΠΑΟΚ. Έδιωξε κάθε κακή σκέψη από το μυαλό των «ασπρόμαυρων» φιλάθλων, οι οποίοι μετά την πώληση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς άρχισαν να ανησυχούν αφού το πρωτάθλημα είχε ένα γύρο ακόμη.

Ο Άγγλος επιθετικός απελευθερώθηκε και άλλαξε το παιχνίδι της ομάδας. Σε αντίθεση με τον Σέρβο επιθετικό κινούνταν σε όλους τους πιθανούς χώρους, κυνηγούσε την μπάλα και δημιουργούσε πονοκέφαλο στον αντίπαλο προπονητή. Οι δύο άσοι σημείωσαν oχτώ κοινές εμφανίσεις στην «ασπρόμαυρη» ενδεκάδα και είχαν απολογισμό πέντε γκολ. Μετά την αποχώρηση του Σέρβου, οι επιδόσεις του Άγγλου επιθετικού ήταν εξαιρετικές. Σημείωσε τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 14 παιχνίδια.

Θα τον ήθελε ο καθένας

Ο Άκπομ είναι ο ορισμός του σύγχρονου επιθετικού. Ξεχωρίζει για την κίνηση, το ρυθμό και τα τελειώματα του. Μπορεί να τρέξει, να μαρκάρει και να δημιουργήσει χώρους για τους συμπαίκτες του. Ενίοτε επιστρέφει και καλύπτει και κενά. Έχει άνεση με την μπάλα στα πόδια και δημιουργεί σιγουριά στους συμπαίκτες του.

Το παιχνίδι του βασίζεται στην κίνηση. Δεν είναι στατικός. Ζητά μπάλα και κινείται για να βρει ελεύθερο πεδίο. Μπορεί να αγωνισθεί και στις δύο πλευρές. Του αρέσει να φεύγει στα άκρα και να συγκλίνει στην περιοχή. Χρησιμοποιεί έξυπνα το σώμα του για να προστατέψει την μπαλα και να αποφύγει τον αντίπαλο του. Τρέχει με την μπάλα στα πόδια. Αντιλαμβάνεται το χώρο και τις γωνίες που μπορεί να δημιουργήσει. Μπερδεύει και «χορεύει» τους αντίπαλους αμυντικούς. Αγαπά την πάσα με την πρώτη επαφή. Είναι πάντα μέσα στις φάσεις. Είναι αποτελεσματικός. Σίγουρα μπορεί να δώσει λύσεις στον ΠΑΟΚ και ίσως να απελευθερώσει τον Κάρολ Σφιντέρσκι, όντας δεύτερο φορ δίπλα του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.