Ντούσαν Βλάχοβιτς: Το λαμπρό διαμάντι των Βαλκανίων

Παναγιώτα Χαλκιά06 Νοεμβρίου 2021

Μιμείται τον Λούκα Τόνι όταν πανηγυρίζει και φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος επιθετικός του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς βάλθηκε να τρελάνει τον κόσμο τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Έχει μπει στη νέα σεζόν με το πόδι κολλημένο στο γκάζι και μετρά ήδη 10 γκολ και μια ασίστ σε 12 συμμετοχές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα στο 2021 έχε πετύχει 25 τέρματα και βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από Λεβαντόφσκι και Χάαλαντ. 

Η αδερφή… τον οδήγησε στην Παρτιζάν

Γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2000 στο Βελιγράδι. Οι γονείς του προσπαθούσαν καθημερινά να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στα παιδιά τους. Έτσι, δεν είχαν χρόνο να τον πηγαίνουν στις προπονήσεις. Το χρέος αυτό ανέλαβαν η αδερφή και ο παππούς του. «Η αδερφή μου με πήγε στην πρώτη μου προπόνηση. Ήταν μαζί της και ο παππούς μου. Τα πήγα καλά αμέσως, χάρη σε αυτούς».

Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της «Altina Zemun». Εκεί, έμαθε τα μυστικά από τους παλαιότερους αθλητές και αργότερα, εντάχθηκε στον Ερυθρό Αστέρα. Έμεινε μόλις τρεις μήνες και έκανε μια εμφάνιση με τη φανέλα του συλλόγου αλλά γρήγορα μετακόμισε στην Παρτιζάν.

Ο μικρός, τότε, Ντούσαν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια κατάφερε να πείσει άπαντες για τις ικανότητες του. Μόλις στα 15 του χρόνια, ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, Ιβάν Τόμιτς, του δίνει την ευκαιρία να προπονηθεί με τους μεγάλους και και τη φανέλα με το νούμερο «9».

Κάνει την πρώτη του εμφάνιση τον Φεβρουάριο του 2006 κόντρα στην Μπέογκαρντ και γίνεται ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας. Η δεύτερη του ευκαιρία ήρθε στο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα και παίρνει τον τίτλο του μικρότερου ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο «αιώνιο» ντέρμπι.

Η ευκαιρία της Φιορεντίνα

Οι ικανότητες και οι επιδόσεις του τραβούν το ενδιαφέρον των σκάουτερ της Φιορεντίνα, οι οποίοι εισηγούνται την απόκτηση του. Το 2017 θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους Ιταλούς και κάθε χρόνο θα εξηγεί τους λόγους που κινήθηκαν για την απόκτηση του.

Την πρώτη του χρονιά αγωνίστηκε με την ομάδα Νέων και μέτρησε μόλις 152 λεπτά με την πρώτη. H προσαρμογή του δεν ήταν εύκολη και δυσκολεύτηκε αρκετά για να βρει τα πατήματα του.

Την επόμενη θα ενταχθεί στους μεγάλους και θα φωνάξει ξαφνικά «είμαι εδώ» στο παιχνίδι με την Κάλιαρι, όπου και σημειώνει τα πρώτα του γκολ. Θα κλείσει τη χρονιά με οχτώ τέρματα και δύο ασίστ σε 34 παιχνίδια.

Η τρίτη του σεζόν με τη φανέλα της Φιορεντίνα θα είναι και η πιο παραγωγική του. Ήταν εκείνη που τον σύστησε στο φίλαθλο κοινό και έβαλε το όνομα του στα μπλοκάκια πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Σε 37 παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα σημειώνει 21 τέρματα ενώ δημιουργεί ακόμη δύο.

Φέτος, συνεχίζει με το γκάζι πατημένο καθώς ήδη μετρά 10 γκολ και μια ασίστ σε 981 λεπτά συμμετοχής.

Στυλ παιχνιδιού

Ο Σέρβος είναι ένα σύγχρονο φορ, ικανό να δουλέψει καλά εντός και εκτός περιοχής. Ένα φυσικό θηρίο στην περιοχή. Είναι γρήγορος, ξέρει να προστατεύει την μπάλα και είναι κίνδυνος θάνατος για κάθε αμυντικό όταν επιτίθεται. Είτε θα προσπαθήσει να τον περάσει είτε να δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του.

H σωματική του δύναμη και το ύψος του τον βοηθούν να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή του και αποτελεί απειλή στις στημένες φάσεις και στις σέντρες στην περιοχή. Έχει την αίσθηση του γκολ και μπορεί να σκοράρει από κάθε θέση και με κάθε τρόπο. Ο έλεγχος, η επίγνωση, η ταχύτητα και η τελική επιλογή είναι στοιχεία που θα ζήλευε ο καθένας.

Φυσικά, δεν περιορίζεται μέσα στο κουτί. Δε διστάζει να βγει είτε δεξιά είτε αριστερά για να προσφέρει στήριγμα σε κάποιο συμπαίκτη του αλλά και να φτάσει μέχρι τον άξονα και να τραβήξει μακριά από την περιοχή τον αντίπαλο αμυντικό. Σαρώνει το γήπεδο για να βρει την κατάλληλη θέση.

Ωστόσο, υστερεί στο αμυντικό κομμάτι. Μοιάζει βαρύς όταν η μπάλα χάνεται και δεν είναι ο παίκτης που θα τρέξει για να κόψει μια αντεπίθεση ή να κερδίσει την μπάλα.


Κοιτάζει Κριστιάνο, Ζλάταν και Χάαλαντ

Είναι ανήσυχο πνεύμα και θέλει συνεχώς να εξελίσσεται. Παρακολουθεί πιστά τα βήματα του Κριστιάνο Ρονάλντο και προσπαθεί να τον μιμηθεί καθώς είναι καλό παράδειγμα αθλητή που επιμένει, πεισμώνει και εξελίσσεται διαρκώς.

Μπορεί να βλέπει τον Πορτογάλο αλλά ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς είναι το ίνδαλμα του και η πηγή έμπνευσης. Θα ήθελε κάποια στιγμή να αγωνισθεί στο πλευρό του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τον έχει βρει ως αντίπαλο του και μάλιστα, ο Σουηδός επιθετικός έχει μιλήσει με εγκωμιαστικά σχόλια για εκείνον ενώ του ευχήθηκε τα καλύτερα με ανάρτηση του στα σέρβικα.

Φυσικά, έχει και πρότυπα που βρίσκονται πιο κοντά στην ηλικία του. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ένας από τους επιθετικούς που μελετά. Περνά ώρες προσπαθώντας να καταλάβει πως κινείται και τελειώνει τις φάσεις. Ερευνά τα δυνατά και αδύναμα σημεία του και θεωρεί ότι με σκληρή δουλειά και αφοσίωση θα καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο του.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε:

1) Προσπαθεί να μάθε ιταλικά με φίλους

2) Τις ελεύθερες του ώρες τις περνά είτε με φίλους είτε με την κοπέλα του είτε βλέποντας ταινίες στο Netflix ή στο youtube.

3) Μετά από κάθε παιχνίδι, πηγαίνει σε κάποιο εστιατόριο για να φάει. Τον βοηθά να αποφορτίζεται.

4) Του αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς. Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ιταλία, προσπαθεί να μάθει τη Φλωρεντία, να γνωρίζει την ιστορία της και να επισκεφθεί όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορεί.

5) Την πρώτη μέρα που έφτασε στην πόλη, ο ταξιτζής που τον πήγε στο ξενοδοχείο, τον αναγνώρισε και του ζήτησε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την ομάδα. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβε πόσο παθιασμένοι είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.