Ντιναμό VS ΠΑΟΚ: Η υπεροχή του δικεφάλου και η απειλή των Κροατών

Κωστής Παναγιώτου07 Μαρτίου 2024

Η κληρωτίδα έφερε τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους 16 του Europa Conference League, με τον "δικέφαλο" να καλείται απόψε στην Κροατία (7/3, 22:00, Live Metropolis 95.5 – Metrosport.gr) να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους πορεία από διαφορετικά μονοπάτια. Αρχικά οι Κροάτες αποκλείστηκαν από τα προκριματικά του Champions League από την ΑΕΚ, στη συνέχεια γνώρισαν ακόμη έναν αποκλεισμό από τα προκριματικά του Europa League από την Σπάρτα Πράγας και στην τελευταία ευκαιρία που είχαν για συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πέταξαν εκτός της Αστάνα και μπήκαν στους ομίλους του Conference League.

Αντίθετα ο ΠΑΟΚ δεν είχε δεύτερες ευκαιρίες για συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ξεκινώντας από τα προκριματικά του Conference. Ο "δικέφαλος" πέρασε από τρεις γύρους επιτυχώς, πρώτα από τη Μπεϊτάρ, στη συνέχεια από τη Χάιντουκ και τέλος από τη Χαρτς, κλειδώνοντας τη συμμετοχή στους ομίλους.

Αντίθετα μονοπάτια ακολούθησαν οι δύο ομάδες και στη φάση των ομίλων. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ τερμάτισε στη 2η θέση με 9 βαθμούς (3 νίκες, 3 ήττες), έχοντας 10 γκολ ενεργητικό και 5 παθητικό. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του κατάφερε να πετύχει ρεκόρ ελληνικής ομάδας σε ομίλους, συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς (5 νίκες, 1 ισοπαλία), παίρνοντας απευθείας την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης.

Οι Κροάτες ως δεύτεροι στον όμιλό τους διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τη Μπέτις, στα playoffs, και με νίκη μέσα στην Ισπανία (0-1) και ισοπαλία στην Κροατία (1-1) πήραν μια σπουδαία πρόκριση για τους 16 του Conference League.

Η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ

Η Ντιναμό στους ομίλους αντιμετώπισε τη Βικτόρια Πλζεν, την Αστάνα και τη Μπαλκάνι, ενώ ο ΠΑΟΚ την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την Αμπερντίν και την Ελσίνκι. Οι Κροάτες αντιμετώπισαν προβλήματα στη φάση των ομίλων, αντίθετα ο "δικέφαλος" πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία.

Η εικόνα των δύο ομάδων στο χορτάρι γίνεται καλύτερα αντιληπτή από την επίδοση τους στo xGD (expected goals difference), ουσιαστικά ο δείκτης των xGD μετράει τη διαφορά των xG υπέρ και των xG κατά μιας ομάδας, δηλαδή ο αριθμός του xGD μας φανερώνει πόσο καλύτερη ή χειρότερη είναι μια ομάδα σε σχέση με τον αντίπαλό της.

Ο ΠΑΟΚ με +0.95 xGD ανά 90λεπτο έχει την πέμπτη καλύτερη επίδοση μαζί με τη Φιορεντίνα στο Conference League, ενώ η Ντιναμό Ζάγκρεμπ με +0.28 xGD ανά 90λεπτο είναι εκτός της πρώτης δεκάδας, καθώς βρίσκεται στην 13η θέση. Στην πρώτη θέση είναι η Λιλ με +1.38 xGD, δεύτερη η Κλαμπ Μπριζ με +1.27 xGD, τρίτη η Βικτόρια Πλζεν με +1.25 xGD και τέταρτη η Γάνδη με +0.99 xGD, με τους Βέλγους όμως να μην συνεχίζουν στη διοργάνωση, καθώς αποκλείστηκαν από τη Μακάμπι Χάιφα στα playoffs.

Το xGD του "δικεφάλου" δείχνει πως η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ξεκάθαρα ανώτερη των αντιπάλων της, ενώ οι Κροάτες ήταν οριακά καλύτεροι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος του xGD προκύπτει από τη φάση των ομίλων και έπειτα, οπότε η Ντιναμό έχει δώσει δύο αναμετρήσεις παραπάνω από τον ΠΑΟΚ, καθώς αντιμετώπισε τη Μπέτις στα playoffs.

Ο Πέτκοβιτς, ο Τάισον και οι παίκτες κλειδιά

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Πέτκοβιτς, οποίος με 5 γκολ είναι στην κορυφή των πρώτων σκόρερ του Conference League, μαζί με τους Ζάχαβι, Νίγκρεν και Όρμπαν, έφτασε στη φάση των "16" της διοργάνωσης.

Ο υψηλόσωμος επιθετικός έχει 4.95 xG συνολικά σε πέντε αγώνες, με αποτέλεσμα να έχει τον υψηλότερο αριθμό στα xG από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της διοργάνωσης. Βέβαια ο Πέτκοβιτς έχει εκτελέσει πέντε πέναλτι, ευστοχώντας στα τέσσερα, επομένως έχει μόλις 0.95 npxG (non-penalty expected goals).


Ο πιο επιδραστικός παίκτης των Κροατών στην επίθεση είναι ο Τακούρο Κανέκο, με τον Ιάπωνα να έχει 2.46 xG+xA συνολικά σε έξι παιχνίδια (5 ως βασικός). Εξίσου κομβικός στα πλάνα του Σεργκέι Γιακίροβιτς είναι και ο Μάρτιν Μπατουρίνα, με τον νεαρό μέσο να είναι τέταρτος σε τελικές (1.8) και πρώτος σε πάσες-κλειδιά ανά αγώνα (1.5).

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του έφτασε στις 16 καλύτερες ομάδες του Conference League έχοντας πολλούς πρωταγωνιστές. Οι Κίριλ Ντεσπόντοφ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Κώστας Κουλιεράκης είναι οι κορυφαίοι σκόρερ του "δικεφάλου" στους ομίλους με δύο γκολ.

Ωστόσο ο πιο επιδραστικός παίκτης του ΠΑΟΚ στην επίθεση είναι ο Τάισον, με τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό να έχει 3.35 xG+xA συνολικά σε έξι αγώνες (5 ως βασικός), μετρώντας ένα τέρμα και δύο ασίστ. Μάλιστα ο Τάισον είναι τρίτος σε τελικές (1.7) και δεύτερος σε πάσες-κλειδιά ανά αγώνα (1.5) για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, ενώ είναι στην τέταρτη θέση των κορυφαίων δημιουργών του Conference, με 1.98 xA και πρώτος στις πάσες εντός της αντίπαλης περιοχής με 20 μεταβιβάσεις, μαζί με τον Ρενάτο Στέφεν της Λουγκάνο.

Μπορεί ο Γιάννης Κωνσταντέλιας με ένα τέρμα και μια ασίστ να έχει συμμετοχή μόλις στα δύο εκ των 16 γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ στους ομίλους, αλλά αποτελεί κομβικό παίκτη του Λουτσέσκου στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Ο νεαρός άσος είναι ο πρώτος σε τελικές ανά αγώνα (2.3), τέταρτος σε πάσες-κλειδιά (1.0) και πρώτος σε ντρίμπλες (2.3/78%) στο στρατόπεδο του "δικεφάλου".

Photo credits: Δημήτρης Γιαννακίδης/dimigiann93@hotmail.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.